web analytics
...
Gezondheid & Uiterlijk

‘Iets later en hij was dood geweest’: 9 horrorverhalen van tandartsen

‘Iets later en hij was dood geweest’: 9 horrorverhalen van tandartsen

Wie meer geld verdient, gaat vaker naar de tandarts. Maar hoewel tandartszorg voor kinderen onder de 18 gratis is, bleek vorig jaar dat tienduizenden jonge kinderen een verwaarloosd melkgebit hebben. RTL Nieuws vroeg tandartsen om recente voorbeelden van verwaarlozing te beschrijven. Lees hieronder hun verhalen.

1. “Een jongen van zeven was een jaar niet bij me geweest. Hij had meerdere afgebroken kiezen en een gigantische ontsteking, van borst- tot kaakbeen. Er zat wel 300 milliliter pus in dit abces. Ik heb de kies getrokken en de ontsteking uitgespoeld en heb antibiotica gegeven. Dat hielp. Als hij een paar dagen later was gekomen, dan was hij misschien dood geweest. Dan was de ontsteking naar beneden gezakt en in zijn organen terecht gekomen. Hij had nauwelijks zijn tanden gepoetst.”

2. “Bij een jong kindje waren veel tanden en kiezen afgebrokkeld. Dat kwam door slecht poetsen en bovendien had dit kind tot 2,5 jaar een flesje limonade mee naar bed gekregen waardoor het extra snel gaat. Dit heet zuigflescariës.”

3. “Bij een kind van twee vond ik overal, zowel in de kiezen als in de tanden, gaatjes. Die gaatjes waren zo groot dat tanden en kiezen wellicht getrokken moeten worden. In zulke gevallen wordt er nooit gepoetst door een ouder. De ouder durft het kind zelfs nog de schuld te geven van de gaatjes, omdat het niet wil poetsen en omdat het snoept. De ouder is vervolgens verontwaardigd als je vraagt of het kind zelf naar de winkel gaat om snoep te kopen. En als je alles over voeding en (na)poetsen hebt verteld, en er komt nog geen verandering, ja, dan is dat een duidelijk geval van verwaarlozing in de mond.”

4. “Ik kreeg een kind in de stoel dat zowel van ouders als grootouders veel en vaak snoep, koek etc. krijgt. De reactie van de ouders: “Ja maar, hij wil zo graag snoep en vraagt er zo vaak om.” Het kind is vier jaar! Ouders probeerden de verantwoordelijkheid bij het kind te leggen in plaats van bij zichzelf.”

5. “Er kwam een kind van vier bij me dat zo’n beetje op zijn kop stond van de kiespijn. Die pijn bleek te worden veroorzaakt door een gat in een kies die net één tot 1,5 jaar in de mond stond.”

Lees ook:   Immunologie voor dummies

6. “In de praktijk kreeg ik een meisje van zeven met meerdere gaatjes. Moeder heeft het zo druk met de kinderen dat het napoetsen er regelmatig bij inschiet. Zoethoudertjes zijn aan de orde van de dag. Er is bijna geen tijd om behandelafspraken te maken, want er ‘moet’ ook al zoveel voor school, het hockey, het paardrijden en de andere broer of zus… De tandarts is maar lastig. Dit is geen zwaar geval van verwaarlozing, maar wel een alledaags probleem waar we tegenaan lopen.”

7. “Een kindje van vijf dat nog nooit in mijn praktijk is geweest. Het komt heel bang de kamer binnen. Laat na lang praten zijn tanden zien. Alle voortanden zijn rot tot op de wortel. In de meeste kiezen zitten grote gaten. Zijn ouders zijn gescheiden. De vader legt de schuld bij de moeder. Toch komt het kind binnen met een speen in de mond en een drinkfles met ranja. De kaakchirurg heeft bijna alles moeten trekken onder narcose. Er zullen nog veel gesprekken met de ouders nodig zijn om hun ongewenste gedrag aan te passen. Uit ervaring weet ik helaas dat ik de meeste van deze gevallen pas weer zie als het te laat is.”

8. “Een weekenddienst: ’s avonds word ik gebeld door de ouders van een jongetje dat al bijna een week kiespijn heeft. Ze willen niet nog een slapeloze nacht meemaken, zeggen ze. In de wachtkamer blijkt het al een druk en temperamentvol jongetje. De ouders zitten er wat passief naast. Het uiterlijk van het jongetje en de ouders is onverzorgd. In de spreekkamer zeggen de ouders dat hij pijn heeft en vertellen verder alleen maar over hun eigen slechte gebit en hun angst voor de tandarts. Ze gaan dus ook allemaal niet naar de tandarts. Uit het computersysteem blijkt dat het jongetje al eerder bij mij is geweest omdat hij pijn had, en ook bij collega’s. Zijn mondhygiëne is erg slecht: veel plak en zelfs voedingsresten. De ouders zeggen dat hij poetsen niet toelaat en laten het er daarom maar bij. Snoepen doet hij graag. Slechte tanden en kiezen is een familiekwaal volgens de ouders. Vrijwel alle tanden en kiezen zijn aangetast, sommige vrijwel helemaal weg met pijnlijke abcesvorming. Er moeten twee kiezen uit.”

Lees ook:   Overgewicht door chronische stress

9. “Ik kreeg in mijn praktijk een kind van zeven jaar oud dat zelf nooit zijn tanden poetst, maar ook nooit geholpen wordt met poetsen. Niet alleen al zijn melkkiezen moesten worden getrokken, maar ook vier blijvende kiezen. En die had hij nog maar een jaar.”

Vreselijk!

Wat een ouders, je moet wel een goed voorbeeld geven natuurlijk en je kind beschuldigen man, man wat erg!!

https://www.rtlnieuws.nl/node/1068811

Ja, ach ik zocht even wat horror online ivm een abces aan mijn kaak.
Geweldige tandarts hiervoor, schijnt bij iedereen de wortels te doorboren tijdens een wortelkanaal behandeling.
Je weet wel van die goedkope Spanjaarden die hier een opleiding komen doen.

Gevolgen zijn nogal heftig.
Lekkende vullingen die continu afbraken, wortels die zichzelf opaten volgens haar!
Uhuh! Was gewoon doorboord tijdens de behandeling waardoor onderin de wortel een gat zat, ja en daar krijg je een ontsteking.

Mijn zoon is dankzij die tandarts al 2 kiezen kwijt, waar nog kronen opkwamen =win-win en toch moesten ze eruit!
Zonde van al dat geld en vooral die kiezen.
Bedankt nog!

Hopelijk slaat de antibiotica aan, en zal ik het Pinksterweekend overleven! 😮
Baal enorm dat het Pinksteren is hé!

Logisch…

Je moet het allemaal uitzingen en dan nog een spoedje regelen, die idem niet nice zal zijn.

Maar wat moet dat moet.
De kosten zijn voor mijzelf uiteraard, dus wat meerdere klikken op de ads zou erg fijn zijn…bedankt alvast!

Dit wordt een zeer dure aangelegenheid, snik,  dat weet ik nu al.

Verstandskies moet getrokken, maar die zit down under en natuurlijk weer op een zenuw! Heb ik weer hé?!
En een wortelpunt is ontstoken van een al behandelde wortelkanaalbehandeling van een tand…
Beide spelen plots op.

Heb even behoefte aan enorm goede tandartsen!
Wish me luck…
Heb blijkbaar alles op tandheelkundig gebied nog niet helemaal meegemaakt.

Zucht ut uit nu.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button