...

17 juni 2021

 

De virale krachten van koper waren zelfs bij de ouden bekend

Het SARS-CoV-2-virus blijft dagenlang bestaan ​​op plastic of metaal, maar valt snel uiteen na de landing op koperen oppervlakken. Dit is waarom:

10 Call on copper—Many French chefs contend that copper cookware is the best, so it’s a key component of a Parisian-style kitchen.
Koper

Toen onderzoekers vorige maand meldden dat het nieuwe coronavirus dat de COVID-19-pandemie veroorzaakt, dagenlang op glas en roestvrij staal overleeft, maar binnen enkele uren na de landing op koper sterft, was het enige dat Bill Keevil verraste dat de ziekteverwekker zo lang op koper bleef bestaan.

Keevil, een microbiologisch onderzoeker aan de Universiteit van Southampton (VK), bestudeert al meer dan twee decennia de antimicrobiële effecten van koper. Hij heeft in zijn laboratorium gezien hoe het eenvoudige metaal de ene na de andere slechte bug doodde. Hij begon met de bacterie die de veteranenziekte veroorzaakt en wendde zich vervolgens tot medicijnresistente dodelijke infecties zoals methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA). Hij testte virussen die wereldwijde gezondheidsangst veroorzaakten, zoals het Midden-Oosten Respiratoir Syndroom (MERS) en de varkensgriep (H1N1) -pandemie van 2009. In elk geval doodde kopercontact de ziekteverwekker binnen enkele minuten. ‘Het blies het gewoon uit elkaar’, zegt hij.

In 2015 richtte Keevil zijn aandacht op Coronavirus 229E , een familielid van het COVID-19-virus dat verkoudheid en longontsteking veroorzaakt. Nogmaals, koper zapte het virus binnen enkele minuten terwijl het vijf dagen besmettelijk bleef op oppervlakken zoals roestvrij staal of glas.

‘Een van de ironieën is dat mensen roestvrij staal [installeren] omdat het er schoon uitziet en dat is het ook’, zegt hij, en hij wijst op de alomtegenwoordigheid van het materiaal op openbare plaatsen. ‘Maar dan is het argument: hoe vaak maak je schoon? We maken niet vaak genoeg schoon. ‘ Koper desinfecteert daarentegen alleen door er te zijn.

Oude kennis

Keevil’s werk is een moderne bevestiging van een oud middel. Voor duizenden jaren, lang voordat ze wisten bacteriën of virussen, hebben mensen bekend ontsmettingsmiddel bevoegdheden van koper. “Koper is echt een geschenk van moeder natuur omdat het menselijk ras het al meer dan acht millennia gebruikt”, zegt Michael G. Schmidt, een professor in de microbiologie en immunologie aan de medische universiteit van South Carolina, die onderzoek doet naar koper in de gezondheidszorg.

Het eerste geregistreerde gebruik van koper als infectiedodend middel komt van Smith’s Papyrus, het oudst bekende medische document in de geschiedenis. De informatie daarin is toegeschreven aan een Egyptische arts rond 1700 voor Christus, maar is gebaseerd op informatie die teruggaat tot 3200 voor Christus. Egyptenaren hebben het ankh-symbool aangewezen, dat het eeuwige leven vertegenwoordigt, om koper in hiërogliefen aan te duiden.

Al in 1600 voor Christus gebruikten de Chinezen koperen munten als medicijn tegen hart- en maagpijn en blaasaandoeningen. De zeevarende Feniciërs plaatsten spaanders van hun bronzen zwaarden in strijdwonden om infectie te voorkomen. Duizenden jaren lang wisten vrouwen dat hun kinderen niet zo vaak diarree kregen als ze uit koperen vaten dronken en deze kennis doorgaven aan volgende generaties. ‘Je hebt geen medische opleiding nodig om diarree te diagnosticeren’, zegt Schmidt.

En de kracht van koper blijft bestaan. Het team van Keevil controleerde een paar jaar geleden de oude relingen van de Grand Central Terminal in New York City. ‘Het koper werkt nog steeds zoals het deed op de dag dat het meer dan 100 jaar geleden werd aangebracht’, zegt hij. “Dit spul is duurzaam en het antimicrobiële effect verdwijnt niet.”

Huis ideeen
Langdurige kracht

Wat de Ouden wisten, hebben moderne wetenschappers en organisaties zoals de Environmental Protection Agency bevestigd. De EPA heeft ongeveer 400 koperen oppervlakken geregistreerd als antimicrobieel. Maar hoe werkt het precies?

Zware metalen, waaronder goud en zilver, zijn antibacterieel, maar de specifieke atomaire samenstelling van koper geeft het extra dodende kracht, zegt Keevil. Koper heeft een vrij elektron in zijn buitenste schil van elektronen dat gemakkelijk deelneemt aan oxidatiereductiereacties (waardoor het metaal ook een goede geleider wordt). Als gevolg hiervan, zegt Schmidt, wordt het een ‘moleculaire zuurstofgranaat’. Zilver en goud hebben het vrije elektron niet, dus zijn ze minder reactief.

Koper doodt ook op andere manieren, volgens Keevil, die artikelen over het effect heeft gepubliceerd. Wanneer een microbe op koper landt, blazen ionen de ziekteverwekker op als een aanval van raketten, waardoor celademhaling en perforatiegaten in het celmembraan of virale coating worden voorkomen en vrije radicalen worden gecreëerd die het doden versnellen, vooral op droge oppervlakken. Het belangrijkste is dat de ionen het DNA en RNA in een bacterie of virus zoeken en vernietigen, waardoor de mutaties worden voorkomen die medicijnresistente superbacteriën creëren. ‘De eigenschappen slijten nooit, ook niet als ze dof worden’, zegt Schmidt.

Schmidt heeft zijn onderzoek gericht op de vraag of het gebruik van koperlegeringen in vaak aangeraakte oppervlakken ziekenhuisinfecties vermindert. Op een willekeurige dag heeft ongeveer een op de 31 ziekenhuispatiënten volgens de Centers for Disease Control minstens één zorggerelateerde infectie, die maar liefst $ 50.000 per patiënt kost . Schmidt’s historische studie , gefinancierd door het Ministerie van Defensie, bekeek koperlegeringen op onder meer nachtkastjes, dienbladtafels, intraveneuze palen en stoelarmleuningen in drie ziekenhuizen in het hele land. Dat onderzoek van 43 maanden bracht een vermindering van de infectie met 58 procent aan het licht in vergelijking met routine-infectieprotocollen.

Verder onderzoek liep vast toen de DOD zich concentreerde op de Zika-epidemie, dus richtte Schmidt zijn aandacht op het werken met een fabrikant die een koperen ziekenhuisbed creëerde . Een eerder dit jaar gepubliceerd tweejarig onderzoek vergeleek bedden op een intensive care-afdeling met plastic oppervlakken en die met koper. Bedrails op de plastic oppervlakken overtroffen de geaccepteerde risiconormen in bijna 90 procent van de monsters, terwijl de rails op het koperen bed die normen met slechts 9 procent overschreden. ‘We hebben opnieuw met schoppen aangetoond dat koper de gebouwde omgeving kan vrijwaren van micro-organismen’, zegt hij.

Schmidt is ook co-auteur van een 18 maanden durende studie onder leiding van Shannon Hinsa-Leasure, een milieu-microbioloog aan het Grinnell College, die de bacteriële overvloed in bezette en onbezette kamers in het landelijke ziekenhuis van het Grinnell Regional Medical Center met 49 bedden vergeleek. Nogmaals, koper verminderde het aantal bacteriën. “Als je een koperlegering gebruikt die altijd werkt,” zegt Hinsa-Leasure, “moet je nog steeds het milieu schoonmaken, maar je hebt ook iets dat altijd werkt (om te desinfecteren).”

Koper gebruiken

 

 

Daarom hebben we ook koperen leidingen~!

Keevil en Schmidt hebben ontdekt dat het installeren van koper op slechts 10 procent van de oppervlakken infecties zou voorkomen en $ 1.176 per dag zou besparen (waarbij de lagere kosten voor de behandeling van infecties worden vergeleken met de kosten voor het installeren van koper). Toch reageren ziekenhuizen traag. ‘Het heeft me verbaasd hoe langzaam het is om door ziekenhuizen te worden opgenomen’, voegt Hinsa-Leasure toe. “Veel heeft te maken met ons gezondheidszorgsysteem en de financiering van ziekenhuizen, die erg krap is. Toen ons ziekenhuis onze eerstehulpafdeling opnieuw aanbracht, hebben we op belangrijke plaatsen koperlegeringen geïnstalleerd. Het is dus logisch als je bezig bent een renovatie of iets nieuws bouwen. Het is duurder als je iets verandert dat je al hebt. ”

Lees ook:   Geheimen in het Vaticaan over onze geschiedenis

Het Sentara Hospital-systeem in North Carolina en Virginia maakte in 2017 met koper geïmpregneerde oppervlakken de norm in 13 ziekenhuizen voor overbedtafels en bedrails, nadat een klinische proef in 2016 in een ziekenhuis in Virginia Beach een afname van 78 procent in geneesmiddelresistente organismen meldde. Met behulp van in Israël gepionierde technologie is het ziekenhuis ook overgestapt op met koper doordrenkt beddengoed . Keevil zegt dat Frankrijk en Polen beginnen met het plaatsen van koperlegeringen in ziekenhuizen. In Peru en Chili, waar koper wordt geproduceerd, wordt het gebruikt in ziekenhuizen en het openbaar vervoer. ‘Dus het gaat de wereld rond, maar het is nog steeds niet van de grond gekomen’, zegt hij.

Als koper COVID-19 doodt, moet u dan regelmatig een paar centen en stuivers in uw handen rollen? Blijf bij water, zeep en ontsmettingsmiddel. “Je weet nooit hoeveel virussen aan de hand zijn gekoppeld, dus het kan zijn dat ze niet allemaal allemaal worden bereikt”, zegt Schmidt. “Het zal slechts een gok zijn als koper volledig zal beschermen.”

Bron

Als je koper in kleine hoeveelheden binnen krijgt, is dit niet giftig. Integendeel, het menselijk lichaam heeft zelfs iedere dag enkele microgrammen koper nodig. Daarom zit er ook koper in multivitaminentabletten. Net als ijzer, is koper een belangrijke bron voor je rode bloedcellen die zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam transporteren. Het zorgt daarnaast voor een goede weerstand en energievoorziening. En koper is ook betrokken bij de vorming van botten en bindweefsel en de pigmentatie van huid en haar. Wanneer je echter teveel koper opeet, dan zijn de symptomen buikpijn, overgeven, diarree, misselijkheid en een toenemende productie van speeksel.

 

-Koperallergie
De meeste mensen kunnen koperen sieraden zonder problemen dragen, want de hoeveelheid koper die je via je huid binnenkrijgt is zeer gering. Net als zilver geven koperen sieraden na verloop van tijd af*. Hoe zuurder** je huid is, hoe sneller last je krijgt van donkere aanslag, maar daar worden de meeste mensen niet ziek van. Wanneer je op een warme dag een beetje donkere uitslag van een koperen sieraad krijgt, dan kun je makkelijk je sieraad poetsen met wat schoonmaakazijn en je handen wassen. Een allergie voor koper is gelukkig zeer zeldzaam, symptomen zijn dan een geirriteerde huid in de vorm van bultjes. Je kunt dan beter sieraden van andere materialen dragen.

-* Dit is niet de groene aanslag die je op standbeelden aantreft, deze is wel giftig. Voor zulke groene aanslag moet je je koper langdurig aan regen blootstellen. Het is zeker geen probleem als je met koperen sieraden zwemt of onder de douche staat, wanneer je ze naderhand gewoon afdroogt. Mocht je per ongeluk sieraden wekenlang lang buiten in de regen hebben laten slingeren, en ze zijn groen uitgeslagen

-koken op alleen koper is giftig voor mensen. Daarom zijn alle koperen pannen voorzien van een tinnen laag. Deze laag maakt het mogelijk om in deze pannen te koken.

-Koper werd al gebruikt rond 8.700 voor Christus in Irak. Rond 5.000 v.Chr. werd het gesmolten uit koperhoudende
mineralen zoals malachiet en azuriet. De Sumeriërs en Egyptenaren smolten rond 3.000 v.Chr. koper om brons te maken.
Ook in China was het gebruik bekend in 1.200 v.Chr. De in 1991 in de Alpen gevonden mummie van de 45 jarige Ötzi, die
rond 3.300 v.Chr. is gestorven (ouder dan de piramide van Cheops!), had een 99,7% zuiver koperen bijl.

-Koper is een spoorelement en is betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem.

-Koper zit in groente, fruit, vlees, brood en andere graanproducten, en cacaoproducten.

-Verschijnselen van kopertekort zijn in Nederland nauwelijks bekend. De kans is klein dat je via eten te veel koper binnenkrijgt. Alleen mensen met de zeldzame ziekte van Wilson hebben te veel koper in hun lichaam.

-Koper is nodig bij het vormen van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar, een goede werking van het afweersysteem en de bloedstolling. Koper is in het lichaam betrokken bij de overdracht van zuurstof (oxidatiereacties).

Te weinig koper

In Nederland zijn er geen aanwijzingen voor het bestaan van kopertekorten. Een ernstig tekort leidt tot bloedarmoede, een lichtere huid en botontkalking. Als je meer ijzer, zink en vitamine C binnenkrijgt dan er in de normale voeding aanwezig is, neemt het lichaam minder goed koper op.

Te veel koper

De kans is klein dat je via eten te veel koper binnenkrijgt. Extreem veel koper in het lichaam kan leiden tot geïrriteerde darm- en slijmvliezen. Daar kan je misselijk van worden, van gaan braken of diarree van krijgen.

-Onder invloed van zout (zweet) kunnen bij het dragen van koperen sieraden nitraatverbindingen ontstaan deze zijn behoorlijk giftig

-Vroeger gebruikte men vaak koperen potten en pannen. Een beetje welvarend gezin had ze in huis. Tegenwoordig is men hier van teruggekomen, vooral sedert de kennis van de vitaminen gemeengoed is geworden. Men heeft vastgesteld dat koper als katalysator werkt en vitamine C vernietigt. Als men bijvoorbeeld rozebottel- of berberisgelei in een koperen pan zou koken, zou er nog maar heel weinig vitamine C over zijn. Dit in tegenstelling tot een geëmailleerde of stalen pan. Het is voor onze gezondheid dus beter, het voedsel niet in koperen potten of pannen te bereiden. Koper oxydeert bovendien heel gemakkelijk en de uitwerking van kopergroen is ons allen wel bekend.

Gerelateerde berichten