web analytics

Astronomen vinden de bron van leven in het heelal

 

 

beeldmateriaal; planeten en de banen ervan

 

‘Het antwoord op de grote vraag … van het leven, het universum en alles … is … tweeënveertig’, zei Deep Thought, met oneindige majesteit en kalmte. ‘

Dat citaat uit Douglas Adams ” The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy ‘heeft de nieuwsgierige al lang tot bedaren gebracht, ook al is het fictie. Maar wetenschappers bleven zoeken en kondigden deze week aan dat ze de bron van al het leven in het universum hadden gevonden. Is het 42? Een nummer dichtbij 42? Iets uit een ander boek? Zal het alles veranderen?

“De initiële-finale massa-relatie (IFMR) verbindt de geboortemassa van een ster met de massa van het compacte overblijfsel dat bij zijn dood is achtergelaten.”
OK, de conclusies van Paola Marigo, een astronoom aan de Universiteit van Padua in Italië, en zijn team van auteurs van een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature Astronomy , zullen zeven en een half miljoen jaar niet nodig hebben om uit te leggen zoals het antwoord van Deep Thought in het boek. Aan de andere kant hebben ze mogelijk de verbinding nodig van een aantal mooie afgelegen stippen – namelijk een vanaf de geboorte van een ster en de andere vanaf zijn dood. Zoals verteld in het persbericht van de studie, het team begon met het idee dat al het leven koolstof nodig heeft, dus het volgen van koolstof naar de bron is hetzelfde als het leven volgen op hetzelfde pad. Elk koolstofatoom in het universum was afkomstig van sterren die met succes drie heliumkernen fuseerden. Die atomen werden vervolgens door het hele universum verspreid – een verstrooiing van de levenszaden. Wat voor soort ster heeft deze mogelijkheid? Vind dat en je vindt de bron van leven.

Lees ook:   SLIders, electro verstorende mensen, wat is de oorzaak?

Het is geen 42?

“Uit de analyse van de waargenomen Keck-spectra was het mogelijk om de massa’s van de witte dwergen te meten. Met behulp van de theorie van stellaire evolutie waren we in staat om terug te voeren naar de voorlopercellen en hun massa bij de geboorte af te leiden. ”
De “Keck-spectra” verwijst naar het WM Keck-observatorium op Hawaï dat door de astronomen wordt gebruikt. De twee algemeen aanvaarde hypothesen waren dat koolstof ofwel afkomstig was van sterren met een lage massa die aan het einde van hun leven witte dwergen werden, of van sterren die enorme supernova’s werden. Hoewel het team verwachtte dat de “initiële-finale massa-relatie” tussen de massa van een ster bij de geboorte en bij de dood constant zou zijn, ontdekte het team dat de witte dwergen aan het eind veel groter waren. Dat gaf ze het antwoord.

“Nu weten we dat de koolstof afkomstig is van sterren met een geboortemassa van niet minder dan ongeveer 1,5 zonsmassa.”
Computermodellen toonden aan dat sterren die minstens 1,5 keer de massa van onze eigen zon hadden kernen hadden die langzaam genoeg groeiden om enorme proporties te bereiken voordat ze stierven in een transformatie in een witte dwerg, waardoor hun koolstof in de ruimte explodeerde. Die stellaire dood wordt een geboorte van leven … uiteindelijk.

witte dwerg

“Deze bevindingen leggen strikte beperkingen op aan hoe en wanneer koolstof, het element dat essentieel is voor het leven op aarde, werd geproduceerd door de sterren van ons sterrenstelsel en uiteindelijk vast kwam te zitten in de grondstof waaruit de zon en zijn planetaire systeem 4,6 miljard jaar werden gevormd geleden.”
Welke verklaring is logischer – die of “42”? Zou het helpen als het met oneindige majesteit en kalm werd gezegd?

Lees ook:   Robots en wat ze al kunnen

 

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button