...
MysterieWetenschap

Oorzaak of gevolg van 2020-problemen? De polen van de aarde verschuiven 10 keer sneller dan verwacht

Wat was er eerst: de kip of het ei? Zelfs eenvoudige vragen zijn tegenwoordig moeilijk te beantwoorden. Hier een moeilijkere, dankzij het vreemde jaar dat we amper halverwege zijn. Heeft 2020 ervoor gezorgd dat de magnetische polen van de aarde tien keer sneller zijn verschoven dan experts hadden voorspeld … of veroorzaakt het verschuiven van de polen de problemen van 2020? Wat het ook is, het is waarschijnlijk niet goed. Wil je terug naar de kip en het ei en het opnieuw proberen?  *Dit ivm weinig beweging mensheid door vervoer e.d. en iedereen thuis zat*

“Vóór 400 jaar geleden hadden we een onvolledige kennis van ons magnetische veld. Omdat deze snelle veranderingen een deel van het extremere gedrag van de vloeibare kern vertegenwoordigen, kunnen ze belangrijke informatie geven over het gedrag van het diepe binnenste van de aarde. ‘

In een persbericht van de Universiteit van Leeds leggen dr. Chris Davies, universitair hoofddocent van de School of Earth and Environment, en professor Catherine Constable, van de Scripps Institution of Oceanography, UC San Diego, in Californië, de techniek uit die ze gebruikten in hun nieuwe studie, deze week gepubliceerd in Nature Communications , om zowel de hiaten van de afgelopen 400 jaar op te vullen als te proberen erachter te komen wat er de afgelopen 100.000 jaar met het aardmagnetische veld is gebeurd. In tegenstelling tot eerdere onderzoekers hadden ze het voordeel van nieuwe historische gegevens over tijdsvariaties in het magnetische veld van de aarde en de meest geavanceerde software ooit voor het modelleren van het proces van het genereren van het veld van de planeet.

Lees ook:   Mens- varken Chimera Alert - Menselijk spierweefsel groeit bij volwassen varkens

“Aangezien deze snelle veranderingen een deel van het extremere gedrag van de vloeibare kern vertegenwoordigen, kunnen ze belangrijke informatie geven over het gedrag van het diepe binnenste van de aarde.”
Als Sir Ringo Starr deel uitmaakte van dit team, zou hij op dit moment meedoen met een refrein van ‘ It Don’t Come Easy’ . De richting en bewegingen van het magnetische veld van de aarde beginnen in de vloeibare kern van de planeet. Net zoals de vloeibare kern klotst en wervelt, doet het magnetische veldoppervlak dat ook – met gebieden die onafhankelijk bewegen in plaats van samen als een harde buitenschaal. Hoewel satellieten deze beweging vandaag kunnen tonen, werden historische bewegingen gezien met behulp van geologische records van acties zoals lavastromen en sedimentaire veranderingen. Davies en Constable voelden dat modellering op basis van tijdvariaties nauwkeuriger zou zijn. Om het te bewijzen, namen ze veldverschuivingen in de modellen en probeerden ze te matchen met bekende afwijkingen.

“Het duidelijkste voorbeeld hiervan in hun onderzoek is een scherpe verandering in de richting van het geomagnetische veld van ongeveer 2,5 graden per jaar, 39.000 jaar geleden. Deze verschuiving ging gepaard met een lokaal zwakke veldsterkte in een beperkt ruimtelijk gebied net voor de westkust van Midden-Amerika, en volgde op de wereldwijde Laschamp-excursie – een korte omkering van het magnetische veld van de aarde. ”

Het was hier vorige week!

Gewapend met dergelijke correlaties hadden ze er vertrouwen in hun verklaring dat het magnetische veld veel sneller verandert dan de geaccepteerde één graad per jaar. Het verschuift zelfs tot 10 keer sneller. We weten al dat de magnetische polen bewegen, met de magnetische noordpool nu ergens in Siberië, terwijl de magnetische zuidpool voor de kust van Antarctica ergens buiten de Antarctische Cirkel ligt. Wat is het eindresultaat van al deze magnetische pool- en veldverschuivingen met zo’n hoge snelheid? Een veelgebruikt woord in de studie is ‘flux’.

Lees ook:   Tweelingen

“Flux” is ook een goed woord om het jaar 2020 te beschrijven. Zijn deze fluxen gerelateerd? Zoals verwacht kijkt het model hier niet naar. Zou het? Zou het iets uitmaken als we het antwoord wisten?

Over één ding kunnen we het eens zijn … 2020 is een jaar van opwinding geweest.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button