30 april 2021

 

Geen nare spuiten meer na gipsbeen

Geen nare spuiten meer na gipsbeen

Bijna 80 duizend patiënten die jaarlijks hun been breken of een kijkoperatie aan hun knie krijgen, moeten wekenlang medicatie tegen trombose spuiten. Stop met die nare prikken, roept zorgverzekeraar VGZ op.

VGZ verwacht met zeker tien ziekenhuizen afspraken te maken om te stoppen met de medicatie. De zorgverzekeraar baseert zich op een studie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Onderzoekers ontdekten dat het geven van bloedverdunners geen enkele zin heeft. De patiënten liepen nog evenveel kans op trombose, met of zonder prikken.

Hoewel de onderzoeksresultaten nu een jaar oud zijn, worden de bloedverdunners in bijna de helft van de gevallen nog altijd voorgeschreven. Patiënten die hun onderbeen in het gips hebben spuiten gemiddeld nog vier tot zes weken de medicatie in hun buik of been, wat leidt tot blauwe plekken en soms tot een bloeding. Na een kijkoperatie moeten ze dit vaak een paar dagen tot een week volhouden.

Miljoenenbesparing
De huidige behandeling is zinloos. Bovendien vinden veel patiënten de prikken pijnlijk of eng.

Suzanne Cannegieter, hoogleraar LUMC
Jaarlijks breken zo’n 27 duizend Nederlanders hun voet, enkel of onderbeen en krijgen nog eens 50 duizend mensen een kijkoperatie aan hun knie. Door niet langer de spuiten voor te schrijven, levert dat een landelijke besparing op van ruim 2 miljoen, berekenende VGZ. De zorgverzekeraar en het LUMC roepen op overal in het land te stoppen met de prikken, met als enige uitzondering bij patiënten die al eerder trombose hebben gehad.

Onderzoeker en hoogleraar klinische epidemiologie Suzanne Cannegieter van het LUMC pleit voor aanpassing van de ziekenhuisprotocollen. Zij deed onderzoek onder 3000 patiënten. De helft kreeg bloedverdunners, de andere helft niet. In beide groepen bleef de kans op trombose even groot: bij de patiënten met een gipsbeen was het risico 1,5 procent hoger, na de kijkoperatie was dit 0,5 procent. Cannegieter: ,,De huidige behandeling is dus zinloos. Bovendien vinden veel patiënten de prikken pijnlijk of eng. Anderen kunnen het niet zelf, waardoor thuiszorg nodig is.”

Lees ook:   Betekenis van Fysieke pijn

Er is volgens haar nieuw onderzoek nodig om te ontdekken welke patiënten nu precies een verhoogd risico lopen en hoe trombose bij hen kan worden voorkomen. ,,Het blijft namelijk levensgevaarlijk wanneer een bloedstolsel in het been losschiet. Als dat propje in de longen belandt, kan het dodelijk zijn.”

Volgens de laatste cijfers van de Trombosestichting krijgen jaarlijks zo’n 30.000 Nederlanders een trombose in de aderen van bijvoorbeeld been of arm en krijgen zo’n 10.000 mensen een longembolie. Duizend mensen overlijden hieraan.

https://www.ad.nl/binnenland/geen-nare-spuiten-meer-na-gipsbeen~ad8efe8e/

Gips maakt hard, dus een deel van het lijf kan niet meer bewegen…beweging is dus belangrijk voor de bloedsomloop…
Is het gips te hard?
Te strak?
Zou men niet beter dagelijks een verband om een gebroken been bv moeten verversen, even frisse lucht en ademing?

Mensen die te lang liggen, krijgen dit dus ook.

Dus het stilliggen en niet bewegen is misschien oorzaak van dit probleem.

 

Gerelateerde berichten