web analytics
11:11

Spaarlampen en kwik…ongezond

Wat moet je doen als een spaarlamp kapot gaat?

spaarlamp / lightbulb

Kwik

Kwik heeft meer negatieve gevolgen voor de gezondheid dan de meeste mensen denken. Het kan in uw woning terechtkomen nadat een kwikthermometer, -barometer, -bloeddrukmeter, spaarlamp of tl-lamp breekt. Kwik verdampt langzaam en hierbij komt een giftige damp vrij. Zorg ervoor dat het kwik op de juiste manier wordt opgeruimd om gezondheidsschade te voorkomen.
Bij het morsen van vloeibaar kwik ontstaan zeer fijne druppeltjes. Bij het breken van een spaarlamp of tl-lamp komt kwik in poedervorm vrij. De druppeltjes en het poeder hechten gemakkelijk aan textiel, schoenen, enz. en kunnen zich overal verspreiden.

Maatregelen die u direct dient te nemen

Kwikdruppels
Als u kwik heeft gemorst, neem dan meteende volgende voorzorgsmaatregelen:

Laat iedereen de ruimte verlaten (zeker zwangeren, kinderen en huisdieren). Doe dit zonder uitstel, maar rustig: niet overhaast.
Loop niet door het gebroken materiaal en het gemorste kwik. Als u vermoedt dat u door het gebroken materiaal bent gelopen, doe dan uw schoenen uit, verpak ze in een plastic zak en zet deze buiten.
Open ramen en buitendeuren van de betrokken ruimte, maar sluit deuren naar andere ruimtes.
Zet de verwarming en luchtbehandelingssysteem uit.
Gebruik geen stofzuiger, bezem of stoffer en blik. Spoel kwik nooit door de afvoer.
Lees de instructies hieronder voordat u gaat opruimen.
Opruimen
Barometer en bloeddrukmeters bevatten veel meer kwik dan een kwikthermometer en deze bevat meer kwik dan een spaarlamp. Het is moelijker vloeibaar kwik volledig te verwijderen dan kwik in poedervorm. De opruiminstructies zijn daarom toegesneden op het voorwerp waar het kwik uit is vrijgekomen. Ook de ondergrond waarop het kwik is gemorst, is bepalend voor de manier waarop het moet worden opgeruimd.

Bij breuk van een voorwerp met veel kwik, zoals een barometer of een bloeddrukmeter, is het raadzaam om het opruimen niet zelf uit te voeren maar dit door een professioneel bedrijf te laten doen. Dit bedrijf kan de schoonmaakwerkzaamheden en het resultaat direct controleren met een kwikmeting. De GGD kan u hierbij adviseren. Neem bij breuk van een voorwerp met veel kwik daarom altijd contact op met de plaatselijke GGD.
Bij breuk van een kwikthermometer kunt u zelf opruimen volgens één van de onderstaande instructies.
Bij breuk van een spaarlamp of fluorescentielamp kunt u zelf opruimen volgens één van de onderstaande instructies. Let er wel op dat u bij breuk van spaarlampen en tl-lampen eerst 15 minuten wacht voordat u gaat opruimen. Bij spaarlampen is de kwikconcentratie korte tijd hoog. Door ventilatie zal de kwikconcentratie snel lager worden.
Opruiminstructies
De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie:

Lees ook:   91 jaar oud en sportend!

Barometer, bloeddrukmeter of ander voorwerp met veel kwik
Kwikthermometer – harde ondergrond
Kwikthermometer – laminaatvloer
Kwikthermometer – zachte ondergrond
Spaarlamp/tl-lamp – harde ondergrond
Spaarlamp/tl-lamp – zachte ondergrond
Vragen
Als u vragen over kwik heeft, kunt u contact opnemen met uw plaatselijke GGD (afdeling Milieu en Gezondheid). Neem altijd contact op met de GGD bij breuk van een barometer of bloeddrukmeter. Ook bij een incident met kwik op een kinderdagverblijf of een school raden wij u aan altijd contact op te nemen met de GGD.

 

https://www.rivm.nl/Onderwerpen/K/Kwik

En dankzij Brussel verplicht uhuh

https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=12549

Spaarlampen van het type CFL (“compact fluorescent lamp”) en TL-lampen bevatten een kleine hoeveelheid kwik: spaarlampen mogen momenteel maximum 3,5 mg kwik bevatten, vanaf volgend jaar maximaal 2,5 mg.

Kwik is een giftige stof, zelfs bij lage dosis. Wanneer een spaarlamp in goede staat is, kan het kwik niet ontsnappen. Als een spaarlamp breekt, moet men echter voorzorgsmaatregelen nemen.

Het inademen van kwikdamp kan bepaalde klachten veroorzaken zoals slapeloosheid, geheugenverlies, hoofdpijn. Kwik kan ook nadelige effecten hebben voor de nieren, de schildklier en het hart. Het is is vooral schadelijk voor het zich ontwikkelende zenuwstelsel van embryo’s en jonge kinderen: kwik passeert immers gemakkelijk doorheen de placenta en kan misvormingen van het zenuwstelsel veroorzaken. Daarom moeten zwangere vrouwen extra opletten dat ze zich niet blootstellen aan kwik.

Wanneer een brandende lamp breekt, komt er kwikdamp vrij in de woning, terwijl het kwik zich bij een niet brandende lamp voornamelijk onder de vorm van druppeltjes verspreidt. Deze druppeltjes verdampen geleidelijk aan bij kamertemperatuur. Daardoor is het mogelijk dat de bewoners tijdelijk kwikdamp inademen.
Doordat kwikdamp zwaarder is dan lucht, zullen de concentraties kwik op grondniveau hoger zijn dan op leefniveau. Kwikdamp is geurloos en kleurloos.

Lees ook:   Astma

Als men de concentratie kwikdampen in de lucht als gevolg van een gebroken spaarlamp vergelijkt met de aanbevelingen van de WGO en de officiële norm voor de bescherming van werknemers, kan men besluiten dat er een beperkt risico is in het geval van een langdurige blootstelling aan een hoge dosis (meer dan 8 uren). Die kan ontstaan wanneer een spaarlamp breekt en men deze niet op gepaste wijze verwijdert of wanneer er meerdere spaarlampen tegelijk breken. Het risico is groter voor kinderen en zwangere vrouwen: het is raadzaam om hen onmiddellijk uit de vervuilde kamer te brengen.

Wat moet u doen als een spaarlamp (of een kwiktermometer) breekt?
Vloeibare kwik is moeilijk volledig te verwijderen. De kleine zilverkleurige kwikdruppels rollen soms meters weg van de plek waar het product is stukgevallen en zijn moeilijk terug te vinden. Ze kunnen bijvoorbeeld terecht komen in de kleinste kiertjes van een gladde vloer, onder plinten, enzovoorts. Daar kunnen ze nog maanden uitdampen (kwikdamp vormen). Een goede schoonmaak is daarom noodzakelijk.

• Hou andere personen en huisdieren uit de kamer zolang u niet klaar bent met opruimen. Dit geldt zeker voor kinderen en zwangeren.

• Zorg er voor dat er niet door het gemorste kwik en/of het kapotte materiaal wordt gelopen. Indien u vermoedt dat u door het gebroken materiaal bent gelopen, doe dan uw schoenen uit, verpak ze in een plastic zak, zet deze buiten en behandel deze als chemisch afval.

• Verlucht en verlaat de kamer gedurende minstens 15 minuten voor u begint met schoonmaken. Zet de verwarming en airco uit.

Lees ook:   Massale bijensterfte grote bedreiging voor voedselketen

• Draag rubberen handschoenen om u te beschermen tegen glasscherven.

• Raap de stukjes glas van de spaarlamp voorzichtig op en stop deze in een hermetisch gesloten recipiënt, bij voorkeur een glazen bokaal met een metalen deksel.

• De kleinste brokstukken en het stof kunnen verwijderd worden met behulp van zelfklevende tape. Daarna moet de plaats schoongemaakt worden met een vochtig stuk keukenrol om het fijnste stof te verwijderen. Gebruik geen bezem of stoffer en blik.

• Gebruik nooit een stofzuiger om de restanten van een gebroken spaarlamp te verwijderen. Zo verspreidt u de kwikdampen en het stof doorheen de kamer, en de stofzuiger kan eventueel ook vervuild worden.

• Het afval, inclusief de handschoenen, gaan mee in het recipiënt. Breng dit naar de gepaste verzamelplaats. (Brussel)

• Verlucht de kamer daarna nog gedurende enkele uren.

• Wanneer er stukken van de lamp op een tapijt zijn gevallen, volg dan de instructies zoals hierboven.
Open bij de volgende schoonmaakbeurt het raam wanneer u stofzuigt. Doe dit ook bij de eerstvolgende keren dat u stofzuigt. Door een goede verluchting voorkomt u het inhaleren van de kwikdampen.
Zet de stofzuiger na het stofzuigen in de buitenlucht en verwijder de stofzak. Doe de stofzak in een plastic zak en zet deze buitenshuis. De stofzuiger (zonder nieuwe stofzak) kan na 15 minuten buiten aan te hebben gestaan weer naar binnen en weer worden gebruikt.

• Was de handen na het opruimen grondig.

• Als er apparaten breken die veel kwik bevatten (zoals barometers) wordt het aangeraden om de ruimte door een professioneel schoonmaakbedrijf met ervaring op het gebied van gevaarlijke stoffen te laten schoonmaken.

Wat moet u doen als een spaarlamp niet meer werkt?
Breek de lamp niet en gooi een defecte lamp niet weg met het huisvuil. Breng defecte lampen daarom naar de winkel (www.recupel.be) of het containerpark zodat vermeden wordt dat er kwik in het milieu terechtkomt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button