23 september 2020

 

‘Alzheimer mogelijk overdraagbaar door medisch ingrijpen’

‘Alzheimer mogelijk overdraagbaar door medisch ingrijpen’
De ziekte van Alzheimer is mogelijk overdraagbaar door medisch ingrijpen.
Dat meldt de Volkskrant donderdag.

Britse onderzoekers van het National Hospital for Neurology and Neurosurgery in Londen hebben autopsie gepleegd op de hersenen van acht patiënten die overleden zijn aan de ziekte Creutzfeld-Jakob. De patiënten hadden de ziekte opgelopen door medisch ingrijpen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Eiwitophopingen werden aangetroffen in het brein van de overleden patiënten. Deze ophopingen zijn tevens kenmerkend voor de ziekte van Alzheimer. De ziekte wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door “verkeerd gevouwen” eiwitten in de hersenen.

Prionen
Dat geldt ook voor Creutzfeld-Jakob, al gaat het daarbij om prionen, infectieuze eiwitten. Patiënten die deze geïnfecteerde prionen binnenkrijgen, worden ook ziek. De onderzoekers denken dat de verkeerd gevouwen eiwitten bij alzheimer ook overdraagbaar zijn, bijvoorbeeld via hersenoperaties.

Hoe dat precies in zijn werk gaat, weten de onderzoekers nog niet. Het risico zou uitgesloten moeten worden door verder onderzoek.

Door: NU.nl

Bizar zou altz mischien zelfs een virus kunnen zijn?
Dat is eng, dat idee, al die bejaarden die elkaar besmetten in een bejaardenhuis bv?

Lees ook:   Je bloedgroep en karakteristieken

Gerelateerde berichten