web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkPolitiek-Elite

Wat u moet weten over het griepvaccin: wat het is, hoe het werkt en mogelijke bijwerkingen om op te letten

 • Er zijn twee hoofdcategorieën griepprikken. De trivalente griepprik heeft tot doel het lichaam te beschermen tegen het influenza A-virus H1N1, influenza A-virus H3N2 en een influenza B-virus. De tweede is de quadrivalente griepprik die wordt toegediend om vier griepvirussen te bestrijden (de eerste drie genoemde virussen en een ander influenza B-virus)
 • Een hersenletselonderzoek uit 2017 onthulde dat blootstelling aan kwik door thimerosal-bevattende vaccins verband houdt met een hoog risico op emotionele stoornissen. De auteurs van het onderzoek kwamen tot deze conclusie na het bekijken van informatie uit de Vaccine Safety Datalink (VSD) -database
 • International Journal of Epidemiology (2006): senioren die een griepprik kregen, hadden 44 procent minder kans om te overlijden tijdens het griepseizoen, maar 61 procent meer kans om te overlijden VOORDAT het seizoen zelfs maar begon

Elk jaar in de nazomer en vroege herfst wordt u vanuit alle hoeken getroffen met ernstige waarschuwingen dat als u geen griepvaccinatie krijgt, u ongetwijfeld ziek wordt en mogelijk overlijdt. Van sociale media tot billboards, tv, radio en gedrukte advertenties, tot posters in supermarkten en apotheken, er is letterlijk geen plek om aan de druk te ontsnappen. Bij uw eigen zorgverlener is de druk nog groter.

Bovendien hebben sommige staten griepvaccinaties nu verplicht gesteld voor kinderopvang en schooltoegang, terwijl de meeste gezondheidscentra de vaccinatie verplicht stellen voor werk. En waar je het ook hoort of ziet, de boodschap is altijd hetzelfde: de enige manier om gezond te blijven en jezelf en de mensen om je heen te beschermen, is door je te laten vaccineren.

Het zijn de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) die hier achter staan, via haar Raadgevend Comité voor Immunisatiepraktijken (ACIP) 1 – en hun aanbeveling is dat iedereen van 6 maanden en ouder een griepvaccinatie moet krijgen. Dit advies is van kracht sinds 2010. 2

In tegenstelling tot medicijnadvertenties hoor of lees je nooit waarschuwingen over mogelijke bijwerkingen van een griepvaccin, en dat is zorgwekkend, aangezien er steeds meer aanwijzingen zijn dat deze bijwerkingen erger kunnen zijn dan de ziekte zelf. Lees verder om meer te weten te komen over wat dit vaccin is, welke ingrediënten erin zitten en op welke mogelijke bijwerkingen u moet letten.

Hopelijk kunnen de inzichten die u opdoet u helpen een weloverwogen keuze te maken met betrekking tot griepvaccinaties voor u en uw gezin.

Wat is influenza

 

Influenza (griep) is een besmettelijke virale luchtwegaandoening die mild of ernstig kan zijn. Het infecteert de neus, keel en soms longen. In ernstige gevallen, vooral wanneer iemand immuungecompromitteerd is of comorbide (gelijktijdige) chronische ziekten heeft, kan influenza fataal zijn. Volgens de CDC kunnen symptomen van griep zijn: 3

 • Koorts
 • Keelpijn
 • Spier, pijn in het lichaam
 • Braken
 • Hoesten
 • Loopneus of verstopte neus
 • Extreme vermoeidheid
 • Diarree

Als u griep heeft, kunt u anderen overal besmetten vanaf de dag voordat uw symptomen beginnen tot vijf tot zeven dagen nadat u ziek bent geworden – of zelfs langer, afhankelijk van uw leeftijd en immuunsysteem. Gewoonlijk is de ergste periode om iemand anders te infecteren binnen de eerste drie of vier dagen. 4

Het virus wordt verspreid door het inademen van griepdruppels in de lucht die worden verspreid wanneer een persoon met griep hoest, niest of praat, of door oppervlakken aan te raken waar de druppels zijn geland en vervolgens uw ogen, neus of mond aan te raken. De CDC merkt op dat een geïnfecteerde persoon anderen tot 6 voet afstand kan infecteren.

Complicaties van griep kunnen van alles zijn, van lichte oor- of sinusinfecties tot ernstige problemen zoals myocarditis, encefalitis en myositis, evenals levensbedreigende aandoeningen van de luchtwegen zoals longontsteking of zelfs nierfalen, die allemaal tot de dood kunnen leiden.

 

Wat is een griepvaccin?

Een griepvaccin, ook wel griepprik genoemd, is een vaccin dat routinematig wordt aanbevolen voor en tijdens een bepaald ‘griepseizoen’ met de bedoeling griep te voorkomen. Er zijn vier soorten influenzavirussen, te herkennen aan de letters A, B, C en D. 5

De individuele A- en B-virussen worden vervolgens opgesplitst in subtypen en stammen op basis van eiwitten en andere kenmerken, zoals afstamming en stammen, van elk virus. Met behulp van deze virussen en subtypen kiezen wereldgezondheidsfunctionarissen welke zullen worden opgenomen in de griepvaccins van elk jaar.

Bij het bepalen welke virussen moeten worden gebruikt in griepvaccins voor de VS, houdt de CDC samen met de Wereldgezondheidsorganisatie toezicht op de griepactiviteit op het zuidelijk halfrond. Vervolgens, te oordelen van welke virussen daar voorkomen, beslist de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) in februari welke virussen en subtypes in de huidige vaccins in de VS zullen voorkomen 6

Nadat u het vaccin heeft gekregen, werken de antigenen (virussen) en adjuvantia (componenten die aan het vaccin worden toegevoegd om de respons van de antigenen te versterken) samen om antilichamen te stimuleren die bescherming zouden moeten bieden tegen de virussen in het vaccin. Over het algemeen duurt het ongeveer twee weken nadat u een griepvaccinatie heeft gekregen, voordat dit gebeurt. 7

Wat zijn de soorten griepvaccins?

Er zijn drie soorten griepvaccins. Twee worden via injectie gegeven; een is een nevel die in de neusgaten wordt gespoten: 8

Geïnactiveerd influenzavaccin (IIV)

Recombinant influenzavaccin (RIV)

Levend verzwakt influenzavaccin (LAIV), dat is een mist

Deze vaccins zijn ofwel driewaardig met drie influenzavirussen erin, ofwel quadravalent met vier verschillende virussen erin. De volgende virussen zullen in de trivalente vaccins voor het griepseizoen 2018-2019 voorkomen: 9

Influenza A H1N1 (Michigan-stam)

Influenza A H3N2 (Hong Kong-stam)

Influenza B (Brisbane-stam)

De quadrivalente vaccins zullen alle bovengenoemde drie bevatten, plus influenza B (Phuket-stam). Voorbeelden van dit soort vaccins zijn: 10

Trivalente griepvaccinaties Quadrivalente griepvaccinaties
Standard-dosis driewaardig shots (IIV3), die verschillend zijn voor verschillende leeftijdsgroepen kunnen zijn Vierwaardige griepprikken voor mensen van verschillende leeftijden, zelfs baby’s vanaf 6 maanden en kinderen vanaf 4 jaar
Hoge dosis driewaardig schot of griep High-Dose Seasonal Influenza vaccin 11 aanbevolen voor mensen van 65 jaar en ouder Intradermale quadrivalente griepprik of de intradermale griepvaccinatie 12 goedgekeurd voor mensen tussen 18 en 64 jaar oud
Eivrij recombinant vaccin of het griep seizoensinfluenza (griep) vaccin 13 voor personen van 18 jaar en ouder, inclusief zwangere vrouwen Recombinant quadrivalent griepprik of griep seizoensinfluenza (griep) vaccin , 14 voor personen van 18 jaar en ouder en zwangere vrouwen.
Vaccin met een adjuvans 15 wordt ook aanbevolen aan mensen van 65 jaar en ouder Levend verzwakt griepvaccin , een nevel die in de neusgaten wordt gespoten

Opmerking: de levende virus-neusspray genaamd FluMist werd tijdens het seizoen 2017-2018 stopgezet omdat het tijdens eerdere griepseizoenen zo’n hoog uitvalpercentage (97 procent) opleverde. 16 De CDC heeft het nu opnieuw goedgekeurd voor niet-zwangere personen van 2 jaar tot 49 jaar voor 2018-2019. 17 De American Academy of Pediatrics (AAP) zei in september 2018 echter dat hoewel ze beide vaccins ondersteunen, ze aanbevelen dat kinderen de injectie krijgen in plaats van de mist. 18

Griepvirussen zijn niet de enige dingen in een griepvaccin

Naast griepvirussen bevatten griepvaccins andere ingrediënten die in verschillende mate aanwezig zijn, van sporenhoeveelheden tot meetbare hoeveelheden. Sommige van deze ingrediënten zijn “adjuvantia”, die worden toegevoegd om de reactie van uw lichaam op de antigenen (virussen) van de vaccins te hyperstimuleren, met de bedoeling de productie van antilichamen tegen de beoogde virussen te versnellen. 19

De meest voorkomende ingrediënten van het griepvaccin staan ​​hieronder vermeld. Hoewel de CDC en vaccinproducenten zeggen dat deze ingrediënten nodig zijn om het vaccin veilig en effectief te maken, 20 , moet u zich ervan bewust zijn dat ze allemaal ook giftig, kankerverwekkend of mogelijk schadelijk zijn voor uw huid en gastro-intestinale, pulmonale, immuun- en neurologische systemen. Ze kunnen bij sommige personen ook allergeen zijn: 21 , 22

1.Antibiotica – Om bacterievorming tijdens productie en opslag te voorkomen, voegen fabrikanten antibiotica toe zoals gentamicine of neomycine.

Lees ook:   Wilders pakt D66 aan m.b.t gender-gekte! 'Wat ben je morgen? Een kameel of dromedaris?'

2.Formaldehyde – Als ingrediënt van een griepvaccin wordt formaldehyde gebruikt om de griepvirussen en toxines in het vaccin te deactiveren en te decontamineren.

3.Eiwitten van kippeneieren – Historisch gezien werden de meeste griepvirussen gekweekt in bevruchte kippeneieren, omdat virussen in deze omgeving kunnen groeien en zich voortplanten. Virussen worden van het ei gescheiden en na voltooiing van de ontwikkeling aan het vaccin toegevoegd, waarbij enkele sporen van kippenei-eiwitten worden overgedragen. Als zodanig moeten mensen met een allergie voor ei-eiwitten heroverwegen om een ​​griepprik te krijgen.

4.Niercellen van honden (honden) – In plaats van te worden gekweekt in kippeneieren, worden twee vaccins, Flucelvax en Flucelvax Quadrivalent, gekweekt in een niercellijn van honden en geïnactiveerd met een detergent genaamd cetyltrimethylammoniumbromide.

Volgens de fabrikant bevatten deze vaccins geen conserveermiddelen of antibiotica, maar kunnen ze ‘resthoeveelheden’ van het hondencelproteïne, het bromide, polysorbaat 80 (een oppervlakteactieve stof en emulgator) en een sterilisator genaamd β-propiolacton bevatten. 23

5.Gelatine : – Gelatine op basis van varkensvlees werkt als een stabilisator om de effectiviteit van het griepvaccin te behouden, van productie tot gebruik, en beschermt het vaccin tegen schadelijke hitte- of vriesdroogeffecten.

6.Thimerosal – Thimerosal is een conserveermiddel dat ongeveer 50 procent kwik bevat. Hoewel het niet langer in de meeste pediatrische vaccins wordt aangetroffen, wordt het gebruikt in injectieflacons met meerdere doses griepvaccins om besmetting door bacteriën, schimmels of andere ziektekiemen te helpen voorkomen, aangezien de injectieflacon herhaaldelijk wordt gebruikt. 30

Moet ik me zorgen maken over kwik bij griepprikken?

Het kwik in thimerosal is ethylkwik, wat niet hetzelfde is als methylkwik dat in vis wordt aangetroffen. Wanneer het het lichaam binnendringt, wordt thimerosal afgebroken tot ethylkwik en thiosalicylaat. 31 Hoewel de CDC volhoudt dat thimerosal veilig is bij griepprikken omdat het snel uit het lichaam verdwijnt, moet u voorzichtig zijn met elke vorm van kwik, aangezien het een neurotoxine is. 32

Zelfs de staat Californië erkent thimerosal als een reproductieve giftige stof waarvan is vastgesteld dat het ernstige mentale retardatie of misvormingen veroorzaakt bij de nakomelingen van moeders die eraan werden blootgesteld tijdens de zwangerschap – en dat was niet de enige zorg die Californië had. 33

Bovendien onthulde een case-control-studie in een artikel over hersenletsel uit 2017 dat blootstelling aan kwik door thimerosal-bevattende vaccins verband houdt met een hoog risico op emotionele stoornissen. De auteurs van het onderzoek kwamen tot deze conclusie na het bekijken van informatie uit de Vaccine Safety Datalink (VSD) -database. 34

In zijn artikel “Excessive Vaccination and Autism” benadrukt neurochirurg Dr. Russell L. Blaylock ook dat kwik een bekend immunosuppressivum is en uw microglia (immuuncellen in de hersenen) stimuleert, ondanks dat een typisch griepvaccin er zeer kleine hoeveelheden van heeft. Bovendien kan het verhogen van de hoeveelheden kwik die via een griepprik aan het lichaam worden afgegeven: 35

Veroorzaakt excitotoxiciteit omdat kwik de verwijdering van glutamaat van extracellulaire oppervlakken vertraagt

Gifantioxiderende enzymen zoals catalase, glutathionperoxidase en SOD die nodig zijn voor de productie van hersencellen

Verlaag het glutathiongehalte drastisch via bepaalde mechanismen

Veroorzaak hersenschade door de energieproductie te verstoren

De energieproductie van uw neuronen verstoren, aangezien de mitochondriën meer kwik absorberen in vergelijking met andere cellen, waardoor hun gevoeligheid voor excitotoxiciteit toeneemt

Moet ik een griepvaccinatie krijgen?

Zoals eerder vermeld, bevelen de CDC en ACIP aan dat iedereen van 6 maanden en ouder een griepvaccinatie krijgt. Er zijn echter meldingen geweest van mensen die zich misselijk voelden na een griepprik en bijwerkingen kregen (hierover later meer) 36, dus als u overweegt om een ​​griepprik te krijgen, moet u de mogelijke risico’s afwegen tegen de veronderstelde voordelen voordat u een griepprik krijgt. Griep inenting. Volgens MedicalNewsToday zijn sommige groepen mensen die extra voorzichtig moeten zijn met en mogelijk vermijden, een griepvaccin: 37 , 38

Kinderen jonger dan 6 maanden

Mensen met ernstige allergieën voor gelatine, antibiotica of eieren

Mensen die al een ernstige allergische reactie hebben ontwikkeld op een eerder griepvaccin

Degenen met ernstige, levensbedreigende allergieën voor elk ingrediënt in het vaccin

Mensen die eerder de diagnose Guillain-Barré-syndroom hadden

Mensen die zich niet helemaal gezond voelen

Hoe lang werkt het griepvaccin?

Griepvaccins worden verondersteld effectief te zijn gedurende één griepseizoen (ongeveer een jaar), 39 hoewel er gevallen zijn waarin antilichamen tegen het seizoensgebonden geïnactiveerde griepvaccin slechts enkele weken of maanden na vaccinatie afnemen. De gerapporteerde effectiviteit van het griepvaccin kan ook variëren, afhankelijk van leeftijd en risicogroepen. 40 Immuungecompromitteerde personen 41 en personen van 65 jaar en ouder 42 hebben bijvoorbeeld een lagere immuunrespons op het vaccin.

Daarom raadt de CDC senioren aan om een ​​“hoge dosis vaccin” te nemen met vier keer zoveel antigeen, met het adjuvans MF59 (squaleen) erin, in een poging de reactie van het lichaam op het vaccin te versterken. 42 Dat is ook de reden waarom ze zeggen dat kinderen van 6 maanden tot 8 jaar twee doses nodig hebben als ze voor de eerste keer worden gevaccineerd. 44

Werken griepvaccins?

Ondanks beweringen over de beschermende voordelen ervan, is het griepvaccin niet zo effectief  als gezondheidsfunctionarissen willen dat u denkt. Elk jaar evalueert de CDC de griepactiviteit van het vorige seizoen en hoe goed het vaccin werkte – of niet. De conclusie van de CDC voor het seizoen 2017-2018 was dat de algehele gecorrigeerde effectiviteit van het vaccin maar liefst 36 procent was. Uitgesplitst naar virusstam, was de geschatte effectiviteit: 45

25 procent effectief tegen het A (H3N2) -virus

67 procent effectief tegen het A (H1N1) pdm09-virus

42 procent effectief tegen influenza B-virussen

In 2015 onthulde een CDC-analyse 46 dat het griepvaccin tussen 2005 en 2015 MINDER dan 50 procent meer dan de helft van de tijd effectief was, dus de cijfers 2017-2018 waren echt geen grote verrassing. Voor het seizoen 2018-2019 zegt de CDC dat de vaccins zijn bijgewerkt zodat ze “beter overeenkomen met circulerende virussen”, dus ze hopen dat de cijfers beter zullen zijn; Ze geven echter toe dat eerdere studies hebben aangetoond dat het vaccin gewoonlijk nog steeds slechts 40 tot 60 procent effectief is. 47

Een studie van Rice University is echter minder optimistisch. Kijkend naar 6.610 menselijke griepsequenties, voorspellen onderzoekers dat het griepvaccin van dit jaar niet effectiever zal zijn tegen het dominerende A-virus dan dat van het voorgaande jaar – met andere woorden, 20 procent. 48

Bovendien toonden de resultaten van een meta-analyse uit 2014, uitgevoerd door de Cochrane Collaboration, aan dat vaccins mogelijk slechts een licht beschermend effect hebben tegen griep en griepachtige ziekten (ILI, met matige zekerheid), aangezien 71 mensen moeten worden gevaccineerd in Om slechts één griepgeval te voorkomen, moeten 29 mensen worden gevaccineerd om één ILI-geval te voorkomen. 49

Bovendien bewees een onderzoek uit 2017, uitgevoerd door Franse onderzoekers, dat griepvaccins niet effectief waren bij significant afnemende griepverschijnselen. De bevindingen, die werden gepubliceerd in het tijdschrift Vaccine, omvatten het controleren van gegevens onder gevaccineerde en niet-gevaccineerde oudere patiënten met griep. De resultaten toonden aan dat de gevaccineerde patiënten alleen klaagden over minder hoofdpijn – nogal flauw voor een vaccin dat claimt volledige bescherming te bieden tegen deze ziekte. 50

Is het griepvaccin veilig?

De CDC stelt dat het griepvaccin in de meeste gevallen veilig is voor iedereen van 6 maanden en ouder, met “zeldzame uitzonderingen” voor bepaalde mensen. 51 Er zijn echter talloze onderzoeken die aantonen dat er risico’s zijn bij het krijgen van een griepvaccin. Bijvoorbeeld:

International Journal of Epidemiology (2006) – Senioren die een griepprik kregen, hadden 44 procent minder kans om te overlijden tijdens het griepseizoen, maar hadden 61 procent MEER kans om te overlijden voor na hun vaccinatie, voordat het seizoen zelfs maar begon. 52

Lees ook:   Valse melding terrorisme

Klinische infectieziekten (2010) – Resultaten van deze studie, die zich richtte op een Canadese gemeenschap, toonden aan dat mensen die het seizoensgriepvaccin kregen een hoger risico liepen op een pandemische H1N1-griepinfectie. 53

Klinische infectieziekten (2014) – Mensen hadden meer kans op een verminderde bescherming tegen de ziekte als ze vaccinaties kregen voor opeenvolgende griepseizoenen. Onderzoekers van het BC Center for Disease Control dachten aanvankelijk dat vaccins uit het griepseizoen van 2008 kunnen helpen het risico van mensen tegen het H1N1-virus te verlagen, maar waren geschokt toen ze ontdekten dat deze het infectierisico van een persoon bijna verdubbelden. 54 , 55

Vaccin (2017) – Uit dit onderzoek bleek dat zwangere vrouwen die twee jaar op rij een pH1N1-bevattende griepprik hadden gekregen, meer kans hadden op een miskraam binnen de volgende 28 dagen. 56

U hoeft ook niet verder te zoeken dan de gegevens in het Amerikaanse National Vaccine Injury Compensation Program (NVICP), dat is opgezet om mensen te compenseren die ernstige bijwerkingen van vaccins ondervinden, om te zien dat het griepvaccin het meest gecompenseerd is. op de lijst. 57

Kunt u ziek worden van de griepprik?

Het griepvaccin wordt beschreven als het beste hulpmiddel om gezond te blijven tijdens het griepseizoen, maar soms zullen gevaccineerde personen zeggen dat de griepprik hen ziek heeft gemaakt. Is dit mogelijk? In één woord, ja. Het heeft te maken met de manier waarop uw immuunsysteem werkt. Een term die bekend staat als heterologe immuniteit beschrijft het geheugen dat uw immuunsysteem heeft van eerdere infecties, waardoor het later op soortgelijke infecties kan reageren. Maar deze “bescherming” gaat twee kanten op. Zoals opgemerkt in het Journal of Leukocyte Biology: 58

“Immuniteit voor eerder aangetroffen virussen kan reacties op niet-verwante pathogenen veranderen. Dit fenomeen, dat bekend staat als heterologe immuniteit, is goed ingeburgerd in diermodelsystemen. Heterologe immuniteit lijkt relatief vaak voor te komen en kan gunstig zijn door beschermende reacties te stimuleren. Echter, heterologe reactiviteit kan ook resulteren in ernstige immunopathologie.

Met andere woorden, uw griepvaccinatie kan een averechts effect hebben doordat u hierdoor niet alleen vatbaarder wordt voor griep in het komende jaar, maar ook voor andere ziekten direct nadat u het vaccin krijgt, waaronder aandoeningen van de luchtwegen. Uit onderzoek dat werd gepresenteerd op de 105e Internationale Conferentie van de American Thoracic Society bleek zelfs dat kinderen die seizoensgriepvaccinaties krijgen, drie keer meer risico lopen op ziekenhuisopname dan kinderen die dat niet doen – en het risico was zelfs nog groter voor kinderen met astma. 59

Wat zijn de 12 bijwerkingen van de griepprik?

Op 31 oktober 2017 werden meer dan 148.088 griepprik-gerelateerde meldingen gedaan aan het federale Vaccine Adverse Events Reporting System (VAERS). Van deze rapporten waren er 1.399 gerelateerde sterfgevallen, 11.008 ziekenhuisopnames en 2.802 gerelateerde handicaps. 60 Enkele van de kortdurende bijwerkingen van de griepprik zijn: 61 , 62

 1. Lage koorts
 2. Hoofdpijn
 3. Heesheid
 4. Keelpijn
 5. Hoest
 6. Vermoeidheid
 7. Pijn en spierpijn
 8. Pijn, roodheid of zwelling op de plaats waar het vaccin werd gegeven
 9. Jeuk en taaiheid op de plaats waar het vaccin werd gegeven (voor mensen die een intradermale griepprik hebben gekregen)
 10. Flauwvallen
 11. Verstopte neus
 12. Misselijkheid

Sommige mensen kunnen ook ernstige allergische reacties krijgen op de griepprik. 63 Deze kunnen enkele minuten of uren na toediening van het vaccin verschijnen. Pas indien mogelijk op voor de volgende allergiesymptomen die kunnen optreden na een griepprik: 64 , 65

 • Piepende ademhaling
 • Zwelling in het gezicht, vooral rond de ogen of lippen
 • Netelroos
 • Ademhalingsproblemen
 • Zwakte of duizeligheid
 • Bleekheid

Als u zich afvraagt ​​hoelang deze bijwerkingen aanhouden, is dat vaak een tot twee dagen. 66 Er zijn echter bijwerkingen op de lange termijn van de griepprik die gedurende langere tijd nadelige gezondheidsproblemen en pijn kunnen veroorzaken.

Een voorbeeld is schouderletsel gerelateerd aan vaccintoediening (SIRVA), een van de twee recente vaccinreacties die zijn toegevoegd aan de NVICP Vaccine Injury Table (VIT). 67 Ongeveer 202 mensen werden gecompenseerd door het Vaccin Injury Compensation Program in 2016 voor SIRVA veroorzaakt door verschillende vaccins. 68

Het ervaren van schouderpijn na een griepprik komt vrij vaak voor, 69 naast andere reacties zoals zenuwbeschadiging, bevroren schouder en scheuren in de rotatormanchet. De Britse NHS merkt ook op dat u een pijnlijke arm kunt krijgen na het krijgen van een griepprik. 70

ABC Action News-journalist Ashley Glass leerde op de harde manier over deze bijwerkingen. Na een jaarlijkse griepprik in oktober 2017 had ze moeite met het bewegen van haar arm. In haar Facebook-bericht waarin het incident werd beschreven, wezen commentatoren er snel op dat ze mogelijk een bijwerking van de griepprik heeft. 71

Zoals hieronder vermeld in het gedeelte over bijwerkingen bij kinderen, kan het griepvaccin uw risico op aanvallen verhogen. De CDC merkt op dat een hoger risico op door koorts veroorzaakte aanvallen mogelijk is nadat een kind een griepprik heeft gekregen met het pneumokokkenvaccin (PCV13) en / of DTaP-vaccin. Om dit te voorkomen, dient u uw arts vóór de griepvaccinatie te informeren als u een kind heeft dat een aanval heeft gehad. 72

Ten slotte kan het griepvaccin ernstige schade aanrichten aan het zenuwstelsel van uw lichaam en u vatbaar maken voor de volgende aandoeningen: 73

Hersen- en zenuwaandoeningen: griepprikken zijn in verband gebracht met hersenontsteking en encefalopathie, acute verspreide encefalomyelitis (ADEM), optische neuritis, gedeeltelijke aangezichtsverlamming, neuropathie van de plexus brachialis en vasculitis.

Syndroom van Guillain-Barré (GBS): 74 Een griepprik kan uw risico op GBS enigszins verhogen, met schattingen van één of twee gevallen per miljoen vaccinaties. 75 GBS, dat zich twee tot vier weken na de vaccinatie kan ontwikkelen, is een auto-immuunziekte die zich kan richten op uw perifere zenuwstelsel, tijdelijke of permanente verlamming en andere chronische gezondheidsproblemen kan veroorzaken of zelfs de dood kan veroorzaken.

Veel voorkomende GBS-symptomen om op te letten zijn onder meer spierzwakte, gevoelloosheid, een onstabiele manier van lopen, tintelingen, pijn of verlamming van het gezicht of de ledematen. 76

Als u een van de bijwerkingen van het griepvaccin ervaart, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts om deze te behandelen en slopende griepvaccinreacties te voorkomen.

Waarom u tijdens de zwangerschap geen griepprik moet krijgen

De CDC raadt alle zwangere vrouwen aan om tijdens hun zwangerschap een griepprik te krijgen (niet de levende virusmist). Ondanks de aanbevelingen van de CDC zijn er risico’s bekend die verband houden met het krijgen van een griepprik tijdens zwangerschap of borstvoeding, zoals flauwvallen, hoofdpijn, koorts, spierpijn , misselijkheid, vermoeidheid en pijn, roodheid of zwelling op de injectieplaats.

Er zijn ook vrouwen die mogelijk een allergie voor griepprik hebben. Als u weet dat u een hoog risico loopt op ernstige allergische reacties, vermijd dit vaccin dan koste wat het kost. 77 Bovendien zijn er onderzoeken die de mogelijke gevaren van een griepprik tijdens de zwangerschap hebben aangetoond:

Humane & Experimentele Toxicologie (2012) – Onderzoekers ontdekten een “door vaststelling gecorrigeerd percentage van 590 meldingen van foetaal verlies per 1 miljoen zwangere vrouwen (of 1 per 1.695) die waren gevaccineerd.” Ze kwamen tot deze conclusie na analyse van rapporten van het Vaccine Adverse Events Reporting System (VAERS) gedurende drie griepseizoenen. 78

Vaccin (2017) –   Zoals eerder vermeld, kan het krijgen van een griepprik tijdens de zwangerschap het risico op een miskraam binnen 28 dagen verhogen. Deze specifieke studie onderzocht vrouwen die een pH1N1-bevattende griepprik toegediend kregen tijdens opeenvolgende griepseizoenen (2010 tot 2011 en 2011 tot 2012). In totaal hadden 485 vrouwen een miskraam in hun eerste of tweede trimester, waarvan 17 gedurende twee jaar op rij werden gevaccineerd. Volgens Amanda Cohn, de adviseur van de CDC voor vaccins: 79 , 80

Lees ook:   Project Thor

 “Ik denk dat het erg belangrijk is voor vrouwen om te begrijpen dat dit een mogelijke link is, en het is een mogelijke link die bestudeerd moet worden en die gedurende meerdere [griep] seizoenen bekeken moet worden. We moeten begrijpen of het het griepvaccin is. , of is dit een groep vrouwen [die griepvaccins kregen] die ook meer kans hadden op miskramen. “

Bijwerkingen van griepprik bij baby’s, peuters en kinderen

Een kind kan pijn, lichte koorts, roodheid of pijn krijgen, of huiduitslag door een griepprik. 81 Andere allergische reacties op het griepvaccin zijn onder meer: 82

 • Ademhalingsproblemen
 • Netelroos
 • Bleekheid
 • Zwakheid
 • Hoge hartslag
 • Duizeligheid
 • Braken
 • Aanvallen 83 , 84

Kinderen die de griep-neusspray krijgen, kunnen ook het volgende ervaren: 85

 • Loopneus
 • Piepende ademhaling
 • Hoofdpijn
 • Braken
 • Spierpijn
 • Koorts

Onderzoek heeft ook aangetoond dat griepvaccinaties het risico van kinderen op ziekten kunnen verhogen:

Griepgerelateerde ziekenhuisopname – In een Science Daily-artikel uit 2009 wordt beschreven dat kinderen tussen 6 maanden en 18 jaar die jaarlijks griepprikken kregen, meer kans hadden om in het ziekenhuis te worden opgenomen vanwege griepgerelateerde ziekten, waarbij dit risico nu al toeneemt bij kinderen met astma. 86

Pandemische H1N1 of Mexicaanse griep – Resultaten gepubliceerd in PLoS Med in 2010 87 toonden aan dat mensen die het trivalente griepvaccin kregen in het griepseizoen 2008-2009 een grotere kans hadden om het jaar erna een pandemische H1N1-varkensgriep te krijgen. 88 , 89

Luchtweginfectie – In een artikel in de Clinical Infectious Diseases Study uit 2012 merkten auteurs op dat kinderen die het trivalente griepvaccin kregen, vier keer meer kans hadden op een luchtweginfectie. 90

Er zijn betere manieren om uzelf tegen de griep te beschermen

Of uw arts u nu aanbeveelt om een ​​griepprik of een ander vaccin te krijgen, u moet begrijpen dat een vaccin een medische procedure is met risico’s. Daarom moet u er een gewoonte van maken om altijd de risico’s van een vaccin, inclusief het griepvaccin, te leren, naast de voordelen die uw arts of de CDC zeggen dat u ervan zult profiteren.

Dit wordt “geïnformeerde toestemming” genoemd en het is uw fundamentele mensenrecht om alle risico’s van een vaccin of een medische procedure die u ondergaat te kennen, en niet alleen de voordelen waarvan u wordt verteld dat u ze zult krijgen.

Extra inspanning kan nodig zijn als u een ouder bent, aangezien kinderen, die zich niet bewust zijn van de gevolgen van vaccins, op hun school naar een grootschalig vaccinatieprogramma kunnen worden gedreven – zelfs als u er misschien schriftelijk bezwaar tegen hebt gemaakt. . Bovendien zijn sommige staten al begonnen met het implementeren van maatregelen die de mogelijkheden voor mensen om zelf beslissingen te nemen, kunnen beperken.

Een resolutie in New York die in juni 2018 werd aangenomen, gaf de gezondheidsafdeling van de staat bijvoorbeeld het recht om griepvaccins voor kleuters te eisen. 91 Ondertussen heeft een in Californië aangenomen wetsvoorstel al de persoonlijke overtuiging dat vaccinvrijstelling voor gezinnen met een uitkering is afgeschaft, waardoor hun wettelijke rechten om vaccins helemaal te vermijden, worden weggenomen. 92

Als u beschermd wilt worden tegen griep, overweeg dan om strategieën voor het stimuleren van het immuunsysteem te beoefenen die uw lichaam kunnen helpen beschermen tegen griepveroorzakende stoffen. Het is bekend dat het optimaliseren van vitamine D-spiegels , 93 , 94 , 95 het verhogen van de inname van vitamine B1 en C 96 of het nemen van zinktabletten wanneer de eerste griepsymptomen optreden, beter werken dan vaccins om de ziekte aan te pakken voordat deze verergert.

Veelgestelde vragen (FAQ) over griepprikken

Vraag: Kunnen griepprikken pijn doen?

A: Ja. Vaak voorkomende bijwerkingen van de griepprik zijn pijn, roodheid of zwelling op de plaats waar het vaccin werd toegediend. In zeldzame gevallen kunnen patiënten het moeilijk vinden om hun arm te bewegen, of zullen ze merken dat hun schouder of arm pijn doet na een griepprik.

Vraag: Waarom doen griepprikken pijn?

A: Professor aan de Universiteit van Pittsburgh en directeur van PittVax, Dr. Richard Zimmerman, benadrukt dat de pijn die je krijgt na een griepprik te maken heeft met een ontstekingsreactie die je lichaam ervaart na vaccinatie.

Kleine hoeveelheden eiwitten, antigenen uit het vaccin genaamd, komen vrij in uw lichaam, zodat uw witte bloedcellen de structuur van het griepvirus kennen. Zodra het vaccin is toegediend, voelt uw immuunsysteem de virussen onmiddellijk en begint het ze aan te vallen. Het eindresultaat is ontsteking en pijn. 97

Vraag: Zijn griepprikken slecht?

A: Griepprikken veroorzaken niet alleen bijwerkingen of allergische reacties, maar sommige onderzoeken hebben ontdekt dat ze uw risico op pandemische H1N1-griepinfectie, Guillain-Barre-syndroom of zelfs toevallen kunnen verhogen.

Vraag: Zit er kwik in griepvaccins?

A: Ja. Thimerosal, een verbinding die ethylkwik bevat, is een ingrediënt van een vaccin. Het speelt een rol bij het behoud van de levensduur van multidosis-griepvaccins en helpt bij het verminderen van het risico op besmetting door ziektekiemen, bacteriën of schimmels.

Vraag: Kun je tijdens de zwangerschap een griepprik krijgen?

A: Hoewel de CDC aanbeveelt dat zwangere vrouwen een griepprik krijgen, moet u er rekening mee houden dat dit milde tot ernstige effecten kan hebben. Het krijgen van een griepprik kan leiden tot misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn, koorts en spierpijn, allergische reacties of zelfs een miskraam.

Vraag: Is de griepprik een levend virus?

A: De opname is geen levend virus, maar de griepnevel wel. Zoals de CDC herhaalt, bevatten griepprikken die via naalden worden toegediend alleen griepvirussen die zijn geïnactiveerd of gedood.

Vraag: Kunt u nog steeds griep krijgen nadat u een griepvaccin heeft gekregen?

A: U kunt griep krijgen, zelfs als u een griepprik krijgt. Een van de redenen is dat het griepvaccin notoir niet effectief is. In het griepseizoen 2017-2018 was het slechts 36 procent effectief.

Volgens Medical News Today kunt u, zelfs als het vaccin u beschermt tegen de antigenen erin, toch geïnfecteerd raken met een griepvirus dat niet in het vaccin aanwezig is, of als u griep krijgt voordat het vaccin in werking treedt. Een andere reden waarom het griepvaccin u ziek kan maken, houdt verband met een concept dat heterologe immuniteit wordt genoemd.

Dit betekent dat terwijl het immuunsysteem werd gesignaleerd om zich voor te bereiden tegen de drie of vier virussen in het vaccin, het zichzelf niet zal kunnen beschermen tegen andere griepvirussen of niet-griep luchtweginfecties, waardoor uw risico op virus-, bacteriën – of andere door pathogenen veroorzaakte infecties. Hoe dan ook, als u griepsymptomen opmerkt nadat u een griepprik heeft gekregen, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts.

Vraag: Kunt u hoofdpijn krijgen na een griepvaccin?

A: Ja. Hoofdpijn is een van de bijwerkingen die verband houden met een griepprik.

Vraag: Kun je netelroos krijgen na een griepvaccin?

A: Netelroos kan ontstaan ​​bij mensen die mogelijk allergisch zijn voor griepprikken of voor een van de ingrediënten in het vaccin.

Vraag: Kunt u diarree krijgen na een griepvaccin?

A: niet echt. Hoewel het griepvirus diarree en toevallen kan veroorzaken, vooral bij kinderen, 98 is er niet genoeg onderzoek om het griepvaccin te koppelen aan diarree.

Vraag: Kunt u keelpijn krijgen na een griepvaccin?

A: Ja. Volgens het National Vaccine Information Center is keelpijn een van de matige bijwerkingen die kunnen optreden na het ontvangen van een griepprik.

Vraag: Hoe lang duurt het griepvaccin?

A: Een typisch griepvaccin wordt verondersteld effectief te zijn gedurende één griepseizoen (ongeveer ongeveer een jaar). Houd er echter rekening mee dat dit een algemene schatting is, aangezien veel factoren de effectiviteit van een griepvaccin kunnen beïnvloeden, zoals leeftijd en risicogroepen. Bovendien kan de werkzaamheid van het vaccin binnen enkele weken of maanden na de vaccinatie verminderen.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen. Dan kun je ook de plaatjes e.d weer zien