21 oktober 2020

 

Vitamine C bij hartfalen

Vitamine C bij hartfalen

Bij patiënten met idiopathische gedilateerde cardiomyopathie bleek de endotheliale dysfunctie in de kransvaten met intraveneus vitamine C te herstellen.

In een dergelijke situatie zijn de bloedvaten minder goed in staat hun eigen diameter te reguleren en is de hoeveelheid bloed die door de kransslagaderen stroomt verminderd, alsook de snelheid waarmee dit gebeurt. De pompfunctie van het hart is hierdoor verminderd. Deze conditie kan het gevolg zijn van oxidatieve stress, waarbij vrije radicalen worden gevormd die een stof als stikstofoxide inactiveren. Stikstofoxide speelt een belangrijke rol bij de endotheliale functie.
In het onderzoek werd de vasomotorische respons van een kransslagader gemeten bij elf patiënten. Het bleek dat de werking van de endotheelcellen verbeterd werd wanneer er drie gram vitamine C via een infuus intraveneus werd toegediend. Vitamine C zorgde ervoor dat de bloedvaten beter reageerden na inspuiting van acetylcholine, een stof die de diameter van de kransslagaderen vergroot en de doorbloeding verbetert. Achteregrondinformatie: Hartfalen, ook wel gedilateerde cardiomyopathie genoemd, is een ziekte van de hartspier waarbij het hart vergroot maar ook verzwakt is, wat resulteert in een sterk verminderde pompfunctie van het hart.
Endotheelcellen bekleden de binnenste zijde van het bloedvatenstelsel. De cellen scheiden o.a. stoffen af die op het aangrenzende gladde spierweefsel werken en een vasoconstrictie of vasodilatatie kunnen bewerkstelligen.

Lees ook:   Oorsuizen

Gerelateerde berichten