web analytics

Brr hoofdluis houdt niet van gel en haarlak

Trouwe hoofdluis glijdt uit op gel
Ze zijn reuze trouw, maar niemands vriend: hoofdluizen. Tot nu toe was er weinig onderzoek beschikbaar, maar vandaag publiceerde het RIVM de eerste resultaten van de nationale luizenregistratie die een half jaar geleden van start ging. Daaruit blijkt dat meisjes aanzienlijk vaker last hebben van hoofdluis en dat gel en haarlak kunnen helpen om de hinderlijke beestjes te voorkomen.

Het kan iedereen overkomen, maar het gerucht gaat dat het vaker voorkomt bij kinderen van wie beide ouders werken. Weer van de parasiet afkomen is namelijk een zeer tijdrovende bezigheid. De dagelijkse kambeurt kan uren in beslag nemen en in het hedendaagse drukke gezinsleven ontbreekt daarvoor vaak de tijd.

Dat laatste heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) echter nog niet onderzocht. “Maar dat is wel een interessante vraag om mee te nemen in het komende half jaar”, zegt RIVM-onderzoeker Desirée Beaujean.

Luizen zijn geen ziekte en al helemaal niet levensbedreigend. “Daarom was er eerder geen subsidie om hier echt onderzoek naar te doen”, vertelt Beaujean. “Toch merk je dat het leeft in de samenleving.” Of er meer luizen zijn dan dertig jaar geleden durft ze niet te zeggen: “daarvoor doen we nog maar te kort onderzoek. Maar er is in ieder geval meer aandacht voor.”

“De luizen kunnen zich dan minder goed vastgrijpen met hun klauwpootjes.”
Meisjes zijn vaker het haasje
Hoofdluis blijkt drie keer vaker voor te komen bij meisjes dan bij jongens. Vooral lang haar lijkt aantrekkelijk te zijn. Bovendien komt hoofdluis bijna even vaak voor op middelbare- als op basisscholen. Acht- tot twaalfjarigen hebben het meest last van luizen. Het is opvallend dat in de leeftijdsgroep dertien tot zestien jaar meisjes vijftien keer vaker last hebben van hoofdluis dan jongens. Volgens de site van het RIVM zou dat te verklaren zijn omdat meisjes vaker knuffelen, selfies maken en slaapfeestjes hebben.

Lees ook:   Helende Codes!

Hardnekkig vasthouden
Het credo dat alles moet worden gewassen als er eenmaal hoofdluis is geconstateerd, is inmiddels achterhaald. Luizen zijn eenvoudig overdraagbare parasieten die leven tussen het hoofdhaar en van het bloed van de gastheer of -dame. Ze houden zich met klauwpootjes stevig vast aan de haren en verspreiden zich niet snel via jassen of kussens. Ze lopen gewoon over van het ene op het andere hoofd. Maar als een luis zich eenmaal heeft gevestigd, kom je er niet zo gemakkelijk weer vanaf.

Neten (de luizeneitjes) zitten stevig vastgekleefd aan het haar en laten zich er alleen uitkammen met een speciale netenkam. Vaak lukt zelfs dat niet en moet je ze tussen je nagels eruit trekken. Het duurt een week voordat de eitjes uitkomen. Om de cyclus te doorbreken moet er twee weken lang, elke dag worden gekamd. Een anti-luizenmiddel kan daarbij helpen, maar kammen-kammen-kammen is het voornaamste. Mensen met lang haar kunnen daarmee dagelijks één tot twee uur zoet zijn.

Voorkomen is beter dan genezen
Een waterdichte oplossing om besmetting te voorkomen is er niet. Er zijn enkele preventieve middelen op de markt, maar de werking daarvan zou maar een paar uur zijn en is bovendien niet wetenschappelijk aangetoond. Uit het RIVM-onderzoek blijkt wel dat gebruik van haargel en -lak de kans op besmetting met ongeveer de helft vermindert. Beaujean noemt deze uitkomst een ‘eye-opener’. Ze denkt dat ook andere haarproducten het haar minder aantrekkelijk maken voor luizen. “Alles wat je in je haar smeert zou kunnen werken. De luizen kunnen zich dan minder goed vastgrijpen met hun klauwpootjes.”

Lees ook:   Na een blikseminslag verwerven sommige mensen ongebruikelijke vaardigheden.

Het onderzoek ‘Luis thuis’ op de website van het RIVM loopt nog een half jaar en iedereen kan meedoen. Beaujean is ervan overtuigd dat er het komende half jaar nog meer nieuwe inzichten komen in dit netelige probleem.

https://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/4128909/2015/08/25/Trouwe-hoofdluis-glijdt-uit-op-gel.dhtml
Nou ja en sommigen vinden ze net als muggen, niet zo lekker!
Maar goed…als ik er aan denk krijg ik kriebels… ?????????
Als kind op de lagere school 1 x last van gehad..en gelukkig nooit meer tegengekomen die beestjus!
Pfieuwwwwwww….

Ben er echt vies van… Men zegt dan bv dat je kussens enzo en knuffelbeesten in de vriezer moet stoppen?
Nou die gingen bij mij echt wel ff op de miljoen graden in de wasmachien!
Kom nou gatver dooie luizeneieren op je kussen en knuffie.. no way!

Gerelateerde artikelen

Back to top button