web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkMaatschappij & PsychePolitiek-Elite

‘Geld foute declaraties terug naar verzekerde’

‘Geld foute declaraties terug naar verzekerde’
door Patricia Boon en Jan-Willem Navis

Verzekerden moeten een deel van het geld krijgen dat zorgverzekeraars terughalen bij ziekenhuizen wegens het indienen van foute rekeningen.
Dat stelt Patiëntenfederatie Nederland. Ook coalitiepartijen in de Tweede Kamer willen dat teveel betaald eigen risico wordt teruggegeven. Gisteren zei Menzis-topman Roger van Boxtel dat ziekenhuizen voor vele tientallen miljoenen te hoge declaraties hebben ingediend in de jaren 2012 en 2013.

Dit jaar kreeg het St. Antoniusziekenhuis uit Utrecht al een boete opgelegd van 2,5 miljoen euro voor de foute rekeningen. In totaal het daar om 24,6 miljoen euro aan onterechte ingediende declaraties bij zorgverzekeraars. Zo werden bijvoorbeeld bezoeken aan een polikliniek als hele ligdagen berekend.

Geen fraude
Volgens het ziekenhuis was er geen sprake van fraude, maar zijn de foute rekeningen het gevolg van de ingewikkelde regels. Zo werden de declaratiesystemen in 2012 en 2013 aangepast.
Omdat het vermoeden bestond dat meer instellingen fouten hebben gemaakt, zijn ziekenhuizen zelf een onderzoek gestart naar eventuele rekeningen die niet kloppen. Eind oktober moeten de resultaten daarvan bekend worden maar Van Boxtel weet al te melden dat het om vele tientallen miljoenen gaat.

Patiëntenfederatie Nederland vindt dat alles heel goed moet worden uitgezocht omdat er grote bedragen mee gemoeid kunnen zijn. ,,Als het blijkt dat het om veel geld gaat, zien we dat graag terug in de premie”, aldus directeur Wilna Wind.
Onterechte declaraties
Coalitiepartijen VVD en PvdA vinden dat mensen die door de onterechte declaraties hun eigen risico kwijt zijn geraakt, dat geld terug moeten krijgen. Sociaaldemocraat Bouwmeester vindt dat zorgverzekeraars hier zelf hun klanten op moeten wijzen. VVD-Kamerlid Arno Rutte vindt dat verzekerden beter zelf aan de bel kunnen trekken bij hun verzekeraar.

Lees ook:   Of de regering de chaos veroorzaakt op Schiphol

,,Het gaat waarschijnlijk maar om een zeer kleine groep. Want ook als er teveel gedeclareerd is, ben je waarschijnlijk je eigen risico al kwijt aan de werkelijke kosten van de behandeling.”
Dat vindt ook de branchevertegenwoordiger van de zorgverzekeraars, ZN. ,, Het uitzoekwerk hoeft de verzekerde niet zelf te doen.’‘Als de verzekerde hierom vraagt, zal de zorgverzekeraar in detail nagaat of het eigen risico terugbetaald moet worden.
https://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/23125855/___Geld_foute_declaraties_terug_naar_verzekerde___.html

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen. Dan kun je ook de plaatjes e.d weer zien