26 februari 2021

 

Te veel water tijdens marathon

Te veel water tijdens marathon

Tijdens een marathon kunnen sporters die langer dan vier uur over hun race doen, te veel water binnenkrijgen en een hyponatriëmie ontwikkelen.

In geval van hyponatriëmie is er een tekort aan natrium in het bloed doordat bijvoorbeeld teveel water wordt gedronken in relatie tot het uitplassen ervan. Hierdoor kan moeheid, verwarring, duizeligheid en in extreme gevallen coma ontstaan. Dit gevaar bestaat bij duursporters die juist veel water drinken om uitdroging tegen te gaan.

De bevinding van dr Jon Divine bij de 2000-Houston-Marathon was dat de amateurlopers die meer dan vier uur renden, vaker een pauze namen en daarbij te veel dronken. Deze mensen waren tevens minder ervaren dan de professionals.

Hij adviseert marathonlopers niet meer dan 800 ml water per uur te drinken. Tevens is het goed om voor de aanvang van de wedstrijd zoute voedingsmiddelen te nemen om de electrolytenconcentratie in het bloed op peil te houden.

Lees ook:   Vit D tekorten lees dit door aub

Gerelateerde berichten