web analytics
11:11 Dubbele getallen

‘Adolf Hitler was een lafaard’

Artikel in Historisch Nieuwsblad over Hitlers oorlogsmythe

Adolf Hitler sprak graag over zijn heldendaden in de Eerste Wereldoorlog. Maar in werkelijkheid was hij een lafaard. Dat was te lezen in het Historisch Nieuwsblad. Het blad besteedt aandacht aan Hitlers rol in de oorlog en de oorlogsmythe die hij zelf creëerde.

Als je Hitlers beweringen in Mein Kampf en zijn toespraken moet geloven, heeft hij Duitsland heldhaftig verdedigd aan het front tijdens WO I.

Zijn medesoldaten schetsen in hun aantekeningen een heel ander beeld. De Oostenrijker was volgens hen een Etappenschwein, een lafaard die steeds uit het bereik van de vijand wist te blijven. Zij moesten na de oorlog dan ook niets van hem hebben.

De nieuwe inzichten over Hitlers bestaan als soldaat in de Eerste Wereldoorlog zijn het resultaat van een nieuwe studie van Thomas Weber. De Britse historicus bestudeerde de archieven van het regiment waarin Hitler tijdens de oorlog diende. Hij deed hierbij “spectaculaire ontdekkingen”, aldus historicus Johannes Houwink ten Cate in het Historisch Nieuwsblad. “Niemand was nog op het idee gekomen de archieven van zijn regiment op te vragen. Die tonen aan dat Hitlers bewering dat hij een oorlogsheld was, niet klopte”. Het tijdschrift wijdt deze maand een artikel aan Webers nieuwe boek.

Hetzelfde nummer besteedt ook aandacht aan de dagboeken van Joseph Goebbels, voor het eerst in het Nederlands vertaald door historicus Willem Melching. De Nederlandse editie van de aantekeningen van Hitlers Propagandaminister verschijnt dit voorjaar. In het Historisch Nieuwblad een voorpublicatie. “Uit Goebbels’ aantekeningen blijkt hoezeer de nazi’s elkaar wantrouwden en tegen beter weten in doorvochten”, schrijft Melching in het tijdschrift.

Lees ook:   Italië wil er ook uit...

De artikelen zijn te lezen in het Historisch Nieuwsblad van januari 2011. Het boek van Thomas Weber verschijnt komend voorjaar in Nederland onder de titel Hitlers Eerste Oorlog. Joseph Goebbels, Hitlers spindoctor is de titel van de Nederlandse vertaling van Goebbels’ dagboeken door Willem Melching.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button