web analytics
...

Kun je nog praten met een afgehakt hoofd?

In 1792 werd de guillotine in Frankrijk ingevoerd als een methode om criminelen te onthoofden. Daarvoor werden executies door het afhakken van het hoofd uitgevoerd met een zwaard of een bijl.

fe0e641a508a9d0254316e1f427ccecc via Angel-WingsIn 1536 werd Anne Boleyn, de tweede vrouw van koning Henry VIII Tudor van Engeland, onthoofd met een zwaard, en kijkers zeggen dat ze de mond op het afgehakte hoofd zagen bewegen alsof ze probeerden te praten. De beul hief na de onthoofding haar hoofd op en hield het zo dat iedereen het kon zien, dus er waren veel ooggetuigen van de bewegende mond.

Op 17 juli 1793 werd de Franse edelvrouw Charlotte Corday door de Jacobijnen ter dood veroordeeld door de guillotine voor de moord op de Franse revolutionaire leider Jean-Paul Marat. Nadat het guillotinemes Korda’s hoofd had afgehakt, greep de beul haar afgehakte hoofd en sloeg haar op de wang.

De menigte zou verrast zijn geweest om te zien dat Korday’s wangen onmiddellijk rood werden en haar gezicht vertrok van verontwaardiging toen ze werd geraakt.

De guillotine in Frankrijk verscheen nadat de hervorming van het Wetboek van Strafrecht stelde dat straffen humaan moeten zijn en criminelen niet mogen lijden. Om dit te doen, stelde Dr. Joseph-Ignace Guillotin het idee voor om een ​​eenvoudig mechanisme – de guillotine – te gebruiken om doodvonnissen uit te voeren.

“Met mijn quillotine  kap ik je hoofd er in een oogwenk af en je raakt helemaal niet gewond”, zei hij tegen de leden van de Nationale Grondwetgevende Vergadering.

Het lijkt er echter op dat Dr. Guillotin zich heeft vergist door te geloven dat de dood na een snelle afsnijding van het hoofd onmiddellijk plaatsvindt. Een Franse arts genaamd Dr. Gabriel Borrier stelde deze vraag ook eens, en om er een antwoord op te krijgen, besloot hij het executieproces bij te wonen en persoonlijk te observeren hoe het afgehakte hoofd zich zou gedragen. Hij wachtte op een doodvonnis voor een crimineel en stond naast de plaats waar zijn afgehakte hoofd zou vallen. En toen het afgehakte hoofd viel, riep Borye de naam van deze man in zijn richting, in een poging een reactie uit te lokken. Borye beweerde dat de ogen van het pas afgehakte hoofd hem even aankeken, alsof ze op de naam reageerden, en vervolgens naar beneden keken. Hij probeerde een tweede keer om de naam te zeggen en hetzelfde gebeurde. Maar bij de derde poging reageerde het hoofd van de man niet meer.

Lees ook:   Genetische Oorlogvoering, in den beginne...

a164e9e5816402e5e839fe5591f9ee63 via Angel-Wings

Na deze ervaring concludeerde Borier dat de hersenen van het hoofd ongeveer 25-30 seconden bij bewustzijn blijven na scheiding van het lichaam. Verder zijn er in de loop der jaren veel onderzoeken gedaan naar hersenactiviteit na de dood door onthoofding.

Een studie gebruikte muizen die waren aangesloten op een elektro-encefalograaf om hun hersengolven te meten. Na onthoofding van muizen was de hersenactiviteit in de afgehakte koppen bijna vier seconden. Andere onderzoeken hebben hetzelfde resultaat op verschillende tijdstippen bij verschillende dieren aangetoond.

Bij mensen hebben de hersenen voldoende zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren, maar als het hoofd wordt afgesneden, wordt ook de zuurstoftoevoer afgesloten. Dus de activiteit van de hersenen na onthoofding hangt alleen af ​​van de hoeveelheid zuurstof die in de hersenen achterblijft. Dit zorgt voor een korte golf van activiteit in de hersenen nadat het hart al gestopt is met kloppen.

2d1d1a17fdd14c117bf4b473d241928c via Angel-Wings

Dus als je hoofd eraf wordt gehakt, dan ben je in theorie nog minstens een paar seconden in staat om je bewust te zijn van de realiteit en zal je hoofd waarschijnlijk nog steeds denkprocessen hebben. U zult dit echter niet kunnen zeggen, hoe hard u ook probeert, omdat hiervoor longen en stembanden nodig zijn.

Een vorm van non-verbale communicatie (zonder de hulp van woorden) zal echter nog steeds mogelijk zijn, zoals Borje’s ervaring suggereert.

Bron

De mens is wreed!

Gerelateerde artikelen

Back to top button