web analytics

Tentoonstelling vertelt het verhaal van Spaanse kinderen die in 1803 als vaccin-koelkast werden gebruikt

350bb79a60a0986152e8e73bf6cfbe5d via Angel-WingsTentoonstelling vertelt het verhaal van Spaanse kinderen die in 1803 als vaccin-koelkast werden gebruikt

Francisco Javier de Balmis gebruikte kinderen om het pokkenvaccin vers te houden op reis naar de Spaanse koloniën.

Francisco Javier de Balmis leidde een expeditie om te vaccineren tegen pokken in Latijns-Amerika en de Filippijnen. Foto: Prisma Archivo/Alamy

Toen Francisco Javier de Balmis in 1803 vanuit Spanje vertrok om de mensen in de Spaanse koloniën te vaccineren tegen pokken, had hij geen middelen om het vaccin vers te houden, dus gebruikte hij kinderen als zijn ‘koelkasten’.

Een tentoonstelling van documenten met betrekking tot de reis van Balmis is geopend in het Archivo General de Indias in Sevilla en zal tot 15 september te zien zijn.

Uit de documenten weten we nu voor het eerst de namen en leeftijden van de kinderen die misschien wel de eerste internationale humanitaire missie mogelijk hebben gemaakt.

Manuel Álvarez, curator van de tentoonstelling, beschreef het als “een eerbetoon aan alle gezondheidswerkers die hebben gestreden tegen Covid-19”.

Pokken doodde miljoenen in het 18e-eeuwse Europa, maar in 1796 ontdekte de Engelse arts Edward Jenner dat een runderversie van de ziekte als een vaccin werkte.

Balmis, die een leger- en rechtbankdokter was, haalde de Spaanse koning Carlos IV, wiens dochter aan de pokken was overleden, over om de koninklijke filantropische vaccinexpeditie naar de Spaanse koloniën te financieren.

Het doel, in die tijd visionair, was niet alleen de bevolking te vaccineren, maar ook vaccinatiecentra op te richten om eventuele toekomstige uitbraken van de ziekte onder controle te krijgen.

Lees ook:   Mummies van 37 eeuwen oud gevonden

De expeditie vertrok vanuit A Coruña in het noordwesten van Spanje met 22 weeskinderen aan boord. De negenjarige zoon van Isabel Zendal, die het plaatselijke weeshuis runde, was een van hen. Zendal diende als verpleegster en verzorger tijdens de reis.

Het vaccin overleefde slechts 12 dagen in vitro, dus de techniek van Balmis was om elke 10 dagen twee kinderen te infecteren met de runderversie van pokken en vervolgens het serum van hun puisten te nemen om nog twee kinderen te infecteren, enzovoort totdat ze op hun bestemming aankwamen met vers serum om mensen mee te vaccineren.

De kinderen werden ziek maar stierven niet en, hoewel het barbaars lijkt, werd het destijds als heel normaal beschouwd. Jenner zelf testte zijn vaccin eerst op een achtjarige jongen.

De oorspronkelijke 22 kinderen bleven in Mexico, waar Balmis nog eens 26 rekruteerde voor de reis van Acapulco naar de Filippijnen. Uit de documenten blijkt dat de kinderen, allemaal Mexicaanse jongens van vier tot veertien jaar, tegen betaling door hun ouders zijn overgedragen. Sommige worden beschreven als “Spaans” en andere als mestiezen (gemengd bloed).

Drie worden vermeld met onbekende afstamming en in het geval van vijf anderen komt alleen de naam van hun moeder voor in de documentatie.

Tegen het einde van de campagne hadden ongeveer 300.000 mensen op de Canarische Eilanden, Peru, Ecuador, Colombia, Venezuela, Mexico, de Filippijnen en China het vaccin gratis gekregen.

“De strategie van Balmis was een goedkope, ingenieuze en baanbrekende oplossing om ervoor te zorgen dat het vaccin in goede staat in Amerika arriveerde”, zegt Alberto García-Basteiro, een epidemioloog en universitair hoofddocent aan de Universiteit van Barcelona.

Lees ook:   NAZI UFO 1935-1945. The Real "Nazi Saucer?"

“Het is waarschijnlijk dat tegenwoordig de strategie om kinderen te gebruiken om het vaccin te vervoeren op ethische gronden wordt bekritiseerd, maar de impact en voordelen van de expeditie kunnen niet worden ontkend.”

Het ziekenhuis in Madrid, vernoemd naar Isabel Zendal, heeft een sleutelrol gespeeld tijdens de Covid-19-pandemie. Toen de regering van Madrid in 2020 2500 soldaten stuurde om de verzorgingshuizen in de regio te desinfecteren, noemden ze het Operatie Balmis.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button