GeschiedenisWetenschap

Wetenschappers ontrafelen mysterie van oude Griekse machine

Wetenschappers hebben eindelijk de ongelooflijke werking van een 2000 jaar oude astronomische rekenmachine, gebouwd door de oude Grieken, ontraadseld. Een nieuwe analyse van het Antikythera-mechanisme, een klokachtige machine die bestaat uit meer dan 30 precieze, met de hand gesneden bronzen tandwielen, toont aan dat het geavanceerder is dan eerder werd gedacht – zo erg zelfs dat er nog geen duizend jaar iets vergelijkbaars werd gebouwd. “Dit apparaat is gewoon buitengewoon, het enige in zijn soort”, zei studieleider Mike Edmunds van Cardiff University in het VK. “Het ontwerp is prachtig, de astronomie klopt precies … In termen van historische waarde en schaarste moet ik dit mechanisme als waardevoller beschouwen dan de Mona Lisa.” De onderzoekers gebruikten driedimensionale röntgenscanners om de werking van het apparaat te reconstrueren ‘ s tandwielen en oppervlaktebeeldvorming met hoge resolutie om vervaagde inscripties op het oppervlak te verbeteren

Lees ook:   Geen kunstgebit tzt maar nieuwe eigen tanden!

Gerelateerde artikelen

Back to top button