22 oktober 2020

 

De iconische Viking-krijger was een vrouw, bevestigt de DNA-test

Embossed Viking Helmet

De overblijfselen van een 10e-eeuwse Viking-krijger begraven in Birka, Zweden, is dus van een vrouw, dankzij DNA-bewijs.
De krijger werd eind 19e eeuw ontdekt door de Zweedse archeoloog Hjalmar Stolpe en de overblijfselen werden verondersteld die van een man te zijn zoals ze waren begraven met wapens, paarden en andere militaire parafernalia.

“Het is eigenlijk een vrouw, ergens in de leeftijd van 30 en vrij lang ook,  ongeveer 170 centimeter,” Charlotte Hedenstierna-Jonson, een archeoloog aan de Universiteit van Uppsala, vertelde  dit aan The Local.

“Afgezien van de complete krijgeruitrusting waren samen met haar – een zwaard, een bijl, een speer, pantserdoorborende pijlen, een oorlogsmes, schilden en twee paarden – begraven  en had ze een bordspel op haar schoot, of meer een oorlog -plannergame gebruikt om gevechtstactieken en strategieën uit te proberen, wat aangeeft dat ze een krachtige militaire leider was, ” zei Hedenstierna-Jonson. “Ze is waarschijnlijk gepland, geleid en heeft deelgenomen aan veldslagen.”

Een paar jaar geleden bestudeerde Anna Kjellström, een osteoloog aan de Universiteit van Stockholm, de overblijfselen als onderdeel van een ander project en merkte dat iets niet klopte.

De heupen waren typerend voor een vrouw en de jukbeenderen waren dunner dan van een man verwacht wordt. Osteologisch onderzoek ondersteunde de theorie dat de krijger een vrouw was, maar het werd opgevuld met scepsis.

Er is nu DNA-analyse uitgevoerd die bevestigt dat de krijger vrouwelijk was. De resultaten van het genoom toonden een gebrek aan een Y-chromosoom en een genetische samenstelling die dicht bij die van de huidige Noord-Europeanen ligt, zo bleek uit de studie .

Lees ook:   De eerst horoscopen werden gemaakt door Sumeriërs

“De identificatie van een vrouwelijke Viking-krijger biedt een uniek inzicht in de Viking-samenleving, sociale constructies en uitzonderingen op de norm in de Viking-periode”, aldus de auteurs van het onderzoek. “De resultaten vragen om voorzichtigheid tegen generalisaties met betrekking tot sociale orden in vroegere samenlevingen.”

“Het was waarschijnlijk vrij ongebruikelijk”, zei Hedenstierna-Jonson, “maar in dit geval had het waarschijnlijk meer te maken met haar rol in de maatschappij en het gezin waar ze vandaan kwam, en die meer belang droegen dan haar geslacht.”

“Dit is de eerste formele en genetische bevestiging van een vrouwelijke Viking-krijger”, vertelde professor Mattias Jakobsson van de Universiteit van Uppsala aan Phys.org.

Interessant om te weten, hups nieuwe films maken!
Bron

Gerelateerde berichten