29 oktober 2020

 

Supermassief zwart gat kan de aarde doorslikken, waarschuwt de astronoom (VIDEO)

Een Italiaanse astronoom heeft uitgelegd dat supermassieve zwarte gaten miljoenen of miljarden keren groter zijn dan  de zon, en zijn uitgegroeid tot enorme proporties door materie te slikken en te versmelten met andere zwarte gaten.

In een geanimeerde TED-Ed-video met de titel “Kan de aarde worden opgeslokt door een zwart gat?” Fabio Pacucci, een postdoctoraal medewerker van Yale, legt uit dat een superzwaar zwart gat werkt als een “kosmische stofzuiger met oneindige capaciteit”, alles vernietigt op zijn pad vanwege het immense zwaartekrachtveld.

“Niets, zelfs niet licht, kan snel genoeg bewegen om aan de zwaartekracht van een zwart gat te ontsnappen zodra het een bepaalde grens passeert, bekend als de gebeurtenishorizon. Het zwarte gat is miljoenen of miljarden malen groter dan dat van onze zon en heeft een gebeurtenishorizon die miljarden kilometers kan overbruggen “, verduidelijkt hij.

Pacucci stelde dat als een stellair zwart zwart gat langs Neptunus zou passeren, de baan van de aarde aanzienlijk zou worden gewijzigd, “met ontzettende resultaten”. Toch veroorzaakt dit type zwart gat niet zoveel zorg als superzware zwarte gaten die in het centrum van sterrenstelsels liggen.

“Ons zonnestelsel bevindt zich in een stabiele baan rond een superzwaar zwart gat dat zich in het centrum van de Melkweg bevindt, op een veilige afstand van 25.000 lichtjaar. Maar dat kan veranderen. Als onze melkweg botst met een andere, kan de aarde naar het galactische centrum worden gegooid, dicht genoeg bij het superzware zwarte gat dat uiteindelijk wordt opgeslokt.

“Er wordt voorspeld dat een botsing met de Andromeda Galaxy over 4 miljard jaar zal plaatsvinden, wat misschien geen goed nieuws is voor onze thuisplaneet”, voegde hij eraan toe.

Tegelijkertijd benadrukte de astronoom dat de zwarte gaten niet alleen “middelen van vernietiging” waren, maar een sleutelrol spelen in de vorming van sterrenstelsels.

Bron

Lees ook:   Aardstralen en leylijnen

Gerelateerde berichten