web analytics
11:11 Dubbele getallen

Hoe een WWII-overeenkomst vrachtwagens in slechts 13 dagen van China naar Europa laat reizen

Hoe een WWII-overeenkomst vrachtwagens in slechts 13 dagen van China naar Europa laat reizen

Hoe een WWII-overeenkomst vrachtwagens in slechts 13 dagen van China naar Europa laat reizen
Een paar weken geleden reed een vrachtwagen uit China de diepten van Centraal-Azië binnen terwijl hij naar het westen reisde, door Kazachstan en Rusland trok om Europa binnen te komen via Wit-Rusland en eindelijk zijn vracht in Polen aan het lossen was. Hoewel veel vrachtwagens waarschijnlijk eerder dit pad hebben gevolgd, is het van bijzonder belang het tijdschema en de manier waarop het is volbracht.

De hele reis duurde slechts 13 dagen, bijna twee keer zo snel als het spoorwegvervoer tussen de twee bestemmingen, en met een huis-aan-huiskosten die de helft is van die van luchtvracht. Maar het had niet kunnen gebeuren zonder de toetreding van China tot het TIR-systeem van de Wereld Road Transport Organization (IRU), een overeenkomst die tal van grenscontroles en administratieve formaliteiten afschaft.

Transports Internationaux Routiers, afgekort TIR, is een systeem dat voor het eerst werd geïntroduceerd na de Tweede Wereldoorlog om de handel tussen landen over zowel de geallieerde als de as-mogendheden, die nog steeds wonden van wonden veroorzaakt door de oorlog, te vergemakkelijken. Handelen tussen landen die deel uitmaakten van TIR was eenvoudig, omdat wegvervoersondernemingen hun gegevens slechts eenmaal hoefden aan te geven wanneer ze goederen over meerdere grenzen vervoerden. Het idee achter TIR was eenvoudig: moeiteloze handelstransacties mogelijk maken voor economische groei, een ontwikkeling die in theorie ook zou helpen de vrede te ondersteunen.

Het systeem werd onderweg verder verfijnd en vandaag biedt IRU een garantie van 100.000 euro per vrachtwagenlading, die wordt uitgegeven in geval van overtredingen op de vracht. Dit maakte TIR tot een voorzichtige keuze voor zowel douanediensten als voor transportbedrijven, die dit systeem goedkoop vonden bij het overwegen van het alternatief om voor elke grensovergang een bankgarantie te krijgen.

Lees ook:   Mondkapjes maken je dom

Vanwege dit baanbrekende wegeninitiatief, sprak FreightWaves met Umberto de Pretto, de secretaris-generaal van IRU, om de fijne kneepjes van deze nieuwe handelsstroom te bespreken. “TIR heeft landen ertoe aangezet om handel te drijven en met elkaar te praten na de Tweede Wereldoorlog, en er is vrede in Europa dankzij deze.Nu willen we ervoor zorgen dat alle andere regio’s hiervan ook profiteren”, zei hij. .

In navolging van de hielen van China zijn India en Pakistan ook toegetreden tot het TIR-initiatief, waardoor 40% van de wereldbevolking toegang heeft tot naadloze grensoverschrijdende handel. De Pretto merkte op dat een van de redenen voor de Aziatische landen om zo lang lid te worden van de TIR kan worden toegeschreven aan een gebrek aan bewustzijn over wat het systeem inhoudt.

 

“En er is ook de verkeerde veronderstelling dat het TIR-systeem, omdat het in Europa is ontstaan, een erg duur systeem zou zijn,” zei hij. “Een andere reden is dat regionale inspanningen die werden geleverd om met doorvoersystemen te komen, grotendeels mislukten, dus voor deze landen denk ik dat het ook de frustratie is dat je niet in staat bent om iets op zijn plaats te zetten dat werkt.”

Met productiegigant China in de kijker legde de Pretto uit dat TIR grondstoffen uit het land goedkoper zou maken, terwijl het Chinese bedrijven een hefboom zou bieden om naadloos over de grenzen heen te handelen. “Op het moment dat u toegang hebt tot andere wereldwijde markten, is het een overwinning voor de ontvangen markt, maar ook een overwinning voor de markt die deze goederen exporteert,” zei hij. “En het is aantrekkelijker voor de consument en u zult meer verbruiken en mensen die deze goederen verkopen, zullen meer rendement op hun investering hebben.”

Lees ook:   5G is niet oke...

De Pretto sprak over het succes van de pilotrun tussen China en Europa, en legde uit dat de 13 dagen die nodig waren voor de eerste run in de toekomst verder zouden kunnen worden teruggebracht tot 11 dagen. Dit is enorm, omdat een versnelde vrachtafhandeling grote bedrijven zou helpen miljoenen aan voorraadkosten te besparen.

“Een voorbeeld is Philips, dat een paar jaar geleden een schatting maakte dat het $ 50 miljoen wereldwijd zou besparen, want elke dag kan het de houdtijd van de voorraad op goederen die worden opgehouden verminderen”, zei de Pretto. “En dat is slechts één bedrijf: in economische termen, tenzij de goederen in beweging zijn, zal er iemand zijn die gestraft zal worden.”

De Pretto drong erop aan dat een uitbreiding van de spoorweg van het ambitieuze BRI-initiatief van China tot Europa geen rechtstreekse invloed zou hebben op de TIR-markt. “Ik denk niet dat er concurrentie zal zijn tussen spoor en wegvervoer, maar het zou complementair zijn en je zou die containers per spoor kunnen verplaatsen met de TIR-conventie omdat TIR van toepassing is op gecontaineriseerde bewegingen,” zei hij. De IRU moedigt de Chinese regering actief aan om TIR te gebruiken voor hun containerbewegingen op het spoor, omdat bij afwezigheid van een gereguleerde omgeving grensproblemen niet kunnen worden overgeheveld.

“Hoe meer we handel kunnen faciliteren, hoe meer we vooruitgang en welvaart zullen bevorderen, en in sommige regio’s, zelfs vrede.” Ik citeer met name het Midden-Oosten, waar we nogal wat conflicten zien.We willen economische stabiliteit via de weg brengen transport, “zei de Pretto. “We willen ervoor zorgen dat de vrachtwagens welvaart brengen naar elk dorp, en niet alleen naar de grote hubs, we willen elk dorp in Centraal-Azië of Afrika met de grote wereldeconomieën verbinden en hen helpen hun producten op de markt te krijgen. ”

Lees ook:   Tbs’er moordt tijdens verlof

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button