...

18 juni 2021

 

De beelden in Egypte hadden vroeger ogen

De beelden in Egypte hadden vroeger ogen

door Katlyn Roberts


Mitri the Scribe ziet er als altijd fris uit.

Mitri de schrijver was ooit de best betaalde dienaar van Farao Unas in de 24e eeuw voor Christus. Hij was de man waar je naartoe ging als je een tempel wilde bouwen, of een brief wilde schrijven, of als je een grappig idee nodig had voor een gepersonaliseerd kenmerk. Nu zit hij midden in een kamer in het Cairo Museum, onbeweeglijk, niet knipperend …
… maar heel levendig.

the-anunnaki-ancient-egypt
Dit is echt een verhaal over een gids. Ik beloof dat ik terug ga naar Mitri, onze Heer en Verlosser die ik in Egypte heb ontmoet, maar eerst wil ik een van mijn favoriete schriftgeleerden aller tijden om een ​​punt te illustreren dat ik wil maken over de delicate relatie tussen een gids en hun toeristen.
Mark Twain schreef ooit een hele passage in The Innocents Abroad over het pissig maken van je gids en als voormalig gids vond ik het hilarisch.
Hij merkt op dat gidsen op de verbazing van toeristen afstappen en dit is waar. Het heerlijkste geluid ter wereld voor een gids is een zucht van bewondering van een menigte. We weten dat hijgen voor een geweldig spektakel is dat we je laten zien, maar we nemen er stiekem een ​​deel van om ons eigen ego op te poetsen.
In een van de grappigste reispassages die ik ooit heb gelezen, besluiten Twain en zijn vriend “The Doctor” ( Doctor Who? ) Om te stoppen met het geven van de voldoening aan hun gids.

The Seated Scribe | Picture I shot in Paris some time ago. T… | Flickr
“Ach, heren, u komt mij wijs! Ik toon je mooi, o, prachtige buste Christopher Colombo! – prachtig, groots, prachtig! ”
Hij bracht ons voor de prachtige buste – want het was mooi – en sprong terug en sloeg een houding aan:
“Ah, kijk, heren! – mooi, groots, – buste Christopher Colombo! – mooie buste, mooi voetstuk! ”
De arts zette zijn oogglas op – aanschaf voor dergelijke gelegenheden:
“Ah – wat zei je dat de naam van deze heer was?”
“Christopher Colombo! – ze geweldige Christopher Colombo! ”
“Christopher Colombo – de grote Christopher Colombo. Wel, wat heeft hij gedaan? ‘
“Ontdek Amerika! – ontdek Amerika, oh, ze duivel! ‘
“Ontdek Amerika. Nee, die uitspraak zal nauwelijks wassen. We komen zelf alleen uit Amerika. We hebben er niets over gehoord. Christopher Colombo – aangename naam – is – is hij dood? ‘
“Oh, corpo di Baccho! – driehonderd jaar! “
“Waar stierf hij aan?”
“Ik weet het niet! – Ik kan het niet vertellen.”
“Pokken, denk je?”
‘Ik weet het niet, heren! – Ik weet niet waar hij aan sterft! ‘
“Mazelen, waarschijnlijk?”
“Misschien – kan zijn – ik weet het niet – ik denk dat hij aan iets sterft.”
“Levende ouders?”
“Im-poseeeble!”
“Ah – wat is de buste en welke is het voetstuk?”
“Santa Maria! – zis ze bust! – zis ze voetstuk! “
“Ah, ik zie, ik zie – gelukkige combinatie – inderdaad een gelukkige combinatie. Is – is dit de eerste keer dat deze heer ooit failliet ging? ‘

Ik heb het geluk gehad om nu twee keer naar Egypte te reizen en heb daar nooit een Twain-niveau van onverschilligheid weten te halen. Ik ging een keer toen ik 15 was en opnieuw toen ik 27 was. Ik had beide keren dezelfde gids omdat ik me niet kan voorstellen met iemand anders mee te gaan. Niemand zou dezelfde energie hebben, niemand is zo gek (en dat bedoel ik op de meest liefdevolle manier) – als Egyptoloog Emil.
Emil is bekend en geliefd in de toeristische sector in Egypte. Ik weet dit omdat hij er op de een of andere manier in slaagde om ons in elke oude tempel, elk museum, elke piramide, elk graf te krijgen – voor of na openingstijden, terwijl er niemand anders in de buurt was.


Stoney-face beveiligingsmedewerkers lichten op wanneer ze hem zien en laten hun gigantische machinegeweren op hun zij vallen. Egyptologen trekken hem naar binnen voor een knuffel, slaan hem op zijn rug en gaan dan verder met trekken.
Het is een van de coolste dingen die ik ooit heb gezien.
Laat me je vertellen, er is niets … niets … zoals kijken naar de zon opkomen boven de Tempel van Philae (aka Tempel van Isis) in Aswan wanneer je het hele eiland voor jezelf hebt en de oproep tot gebed galmt over de Nijl. Je gaat met je vingers over hiërogliefen die in de muren zijn gesneden door iemand duizenden jaren voordat Jezus of Mohammed zelfs werden geboren en je krijgt verbinding met de beelden en de energie zonder de afleiding van de honderden en duizenden toeristen die de plaats in een een paar uur.


Het is pure magie … Zelfs met Emils schreeuwen,
“HELLOOO! Friends! Kom hier! Je luistert eerst naar mij en daarna onderzoek je en activeer je je ziel! ‘
De eerste keer dat ik naar Egypte ging, bracht Emil ons na het werk naar het Cairo Museum en liet ons in feite los. Ik krijg er tranen van als ik eraan denk.
Destijds was het museum op de beste manier een puinhoop. Het was alsof je door je oma’s zolder klom als je oma duizend Egyptische graven had overvallen. Bijna niets was geëtiketteerd, beelden leunden tegen muren, artefacten werden op elkaar gestapeld, overal stof. Het was een schatkamer van echte oude mysteries.
Op een gegeven moment sloeg ik een hoek om en een jonge werknemer stak zijn hoofd uit achter een standbeeld. Ik sprong en hij glimlachte fel. Hij vroeg of ik wat mummies wilde zien.
Abso-freaking-lutely, Stranger.
Ik volgde hem naar een donkere kamer vol met ingepakte mummies onder glazen kisten. Ik hijgde (tot grote vreugde van de jonge werknemer) en hurkte neer om in het gezicht van niemand minder dan King Ramses II te staren. Hij was niet geëtiketteerd, maar ik herkende hem. Hij heeft een van de beste mummie-gezichten die er zijn. Piekmummie gezicht .
Ik heb nul kilte als het op Egypte aankomt. Dit is hoe Mark Twain de situatie zou hebben aangepakt:
“Zie, heren! – Mama! Mama!”
Het oogglas kwam zo kalm, doelbewust als altijd omhoog.
“Ah, precies zo. Fransman, neem ik aan? ‘
“Nee! – geen Fransman, geen Romein! – geboren in Egypta! ”
‘Geboren in Egypta. Nog nooit van Egypta gehoord. Vreemde plaats, waarschijnlijk. Mummie – mummie. Hoe kalm is hij – hoe bezeten. Is, ah – is hij dood? ”
“Oh, sacre bleu, drie duizend jaar dood geweest!”
De dokter keerde hem woest aan:
“Hier, nu, wat bedoel je met dergelijk gedrag! Ons voor gek spelen omdat we vreemden zijn en proberen te leren! Probeert ons uw gemene tweedehands karkassen op te leggen! – donder en bliksem, ik heb een idee om – als je een mooi nieuw lijk hebt, hem te halen! – of door George zullen we je hersen! ”
De tweede keer dat Emil ons naar het Cairo Museum bracht, was het drastisch veranderd. Iemand had opgeruimd. Verdwenen waren de stapels en het stof en de dubbelzinnigheid. Alles had een plaats en een label. Caïro zelf was de afgelopen 12 jaar aanzienlijk gegroeid (de huidige bevolking is 19,5 miljoen) en het toerisme doet het beter dan ooit. Het had me dus niet moeten verbazen dat het museum een ​​spar had gekregen, maar het viel toch een beetje tegen. Vooral toen we ontdekten dat Emil ons deze keer niet binnen de uren kon krijgen.
Verdomme, hij had ons rot verwend.
Terwijl we door de zware menigte waadden, koos Emil voor belangrijke beelden en artefacten om erop te wijzen. Een vrouw in onze groep begon te huilen bij het zien van de unieke persoonlijke tempelkunst van koning Akhenaten en Emil sloeg een arm om haar heen om te delen in haar emotie. Maar hoe graag ik ook terug was, ik had nog steeds het gevoel dat ik wat van de oude magie van deze plek miste.
… Tot we deze man tegenkwamen:

Lees ook:   Prothetische pin in 3000-jarige mummie ontdekt

Siempre fuimos visitados por seres diversos del exterior que, en la mayoría de las ocasiones, vinieron por puertas inter dimensionales; se nos ha dicho expresamente que tras el diluvio último fueron enviados 144 instructores planetarios para instruir a la humanidad.

Rechtstreeks uit de set Game of Thrones .
Ik had nog nooit zo’n levensecht Egyptisch beeld gezien. Je kon hem bijna zien ademen.
Emil knipte met zijn vingers en gebaarde dat ik hem mijn telefoon moest geven. Ik gaf het over en hij scheen de zaklamp in de ogen van het standbeeld.
Ze gloeiden.
We snakte allemaal naar adem. (Het genot van een gids.)
“Beelden in Egypte hadden vroeger ogen”, zei hij. “Velen, velen van hen deden dat. Er wordt gezegd dat deze glazen en kristallen ogen zo mooi, zo realistisch zijn, dat moderne oogartsen ze vandaag de dag nog steeds niet kunnen dupliceren. Het is onmogelijk. OK? Komen. Helloo! Komen!”
Hij schuifelde ons naar een paar beelden en stak ook hun ogen op:

Europeans had dark skin, blue eyes 7,000 years ago, according to science. | Sola Rey

“Zie je? Ogen. Zo echt als die van jou of de mijne. Kijken.”
Hij draaide ons om en we stonden oog in oog met deze charmeur:

“Kijken!”
Ik was aan het kijken! Ik kon gewoon niet geloven wat ik zag!
OGEN?! De hele tijd hadden ze allemaal OGEN ?! Ik heb altijd gedacht dat dit de stijl was:

Die verre, pupilloze blik gaf de beelden altijd de kwaliteit van het zijn tussen werelden – ogen tegelijkertijd voor eeuwig open en gesloten. Je kunt zo naar boven lopen en hun gezichten zo aandachtig, zo intiem onderzoeken, omdat ze niet terugkeken. Ze waren te druk om te zien wat we alleen in de dood zouden zien.
Maar niet deze beelden.
Deze beelden hadden zo’n elektrische kwaliteit. Ze leefden nog . En ze staarden ons recht aan .
Kun je het je voorstellen ? Op een gegeven moment in de geschiedenis staarden alle beelden in Egypte je zo aan!

Kijk, je kunt zien waar de ogen ontbreken!

EL ESCRIBA SENTADO | ENSEÑ-ARTE

Kun je je deze ogen voorstellen?

Of hoe zit het met DEZE OGEN ?! Mijn god, we hadden ons zo dwaas geconcentreerd op de neus!
Mijn hoofd trilde van de implicaties. Dit rockte mijn hele wereld. En toen draaide ik me om en zag …
H im .

“OK? Komen! Helloo! Komen!”
Emil begon ons uit die geweldige kamer te slepen, maar ik kon niet wegkijken.
Ik keek naar een persoon , niet naar een standbeeld. Ik had zoiets nog nooit eerder meegemaakt. Ik zag het oude Egypte door een hele nieuwe dimensie. Ik had het gevoel dat ik alleen maar hoefde te reiken en de klei van zijn gezicht veegde en hij zou knipperen en zijn wang warm zou aanvoelen. Of hij was hier of ik was daar maar een van ons was buiten onze ruimtetijd en erkende de ander .
Ik had een diep existentiële ervaring.
Ik maakte de foto hierboven en rende om Emil en de groep in te halen.
“Waarom hebben de andere beelden geen ogen meer?” Vroeg ik buiten adem.
Emil keek om zich heen en probeerde ervoor te zorgen dat we iedereen hadden. Zijn antwoord was afgeleid: ‘Mensen breken ze, stelen ze.Een standbeeld is een huis voor de ziel van een dode. Je neemt de ogen, ze kunnen niet zien. ‘
“Dus als iemand een gestorven persoon niet leuk vindt, zouden ze hun ogen stelen?”
“Precies.”
“En dan zou de ziel gevangen zitten in hun eigen standbeeld zonder een manier om voor altijd uit te kijken ?”
“Ja.”


Dus Egypte was gewoon gevuld met blinde zielen gevangen in beelden ??
Ik haalde de foto die ik net op mijn telefoon had genomen. “Wie is dit?”
‘Hem?’ Emil haalde zijn schouders op. “Een schrijver.”
‘Een schriftgeleerde?’ Piepte ik, mijn hart klopte. Ik ben een schrijver. Dit is het lot. Ik heb me verbonden met een ziel uit het verleden en hij roept me naar zijn gemeenschap.
“Als hij nog steeds zijn ogen heeft, moet dat betekenen dat hij erg geliefd was,” mijmerde ik hardop.
Emil negeerde me – “HALLOO! KOMEN!”
“Wat kun je me over hem vertellen?”
Hij knikte naar mijn foto. “Dat is een dronken, kijk naar zijn ogen.”
Wat?
Ik keek in shock naar de foto. Nee . Hij zag er misschien een beetje verdrietig uit. Of moe. Maar niet … oké … bij de tweede inspectie leek hij misschien een beetje dronken.
Misschien onder invloed van goddelijke inspiratie?
‘Hij is een grapje,’ zei Emil grinnikend. “We maken grapjes over hem. De dronken schrijver, kan elk moment omvallen. OKE! KOM HIER! Iedereen hier?!”
Verbazing en ontzag voor de toerist, tegen de rotsen geslagen door de gids die het eigenlijk moest begeren. Emil draaide het script om. Mark Twain zou trots zijn.
Ik weet niet of Mitri dronken was (ik vond zijn naam met een Google-zoekopdracht). Ik heb zeker nog nooit gehoord van een dronken standbeeld. Maar ik had ook nog nooit van een levend standbeeld gehoord, tenzij we het weer over Doctor Who hebben. Ik veronderstel dat je hem in de ogen kunt kijken en een beslissing voor jezelf kunt nemen.

the-anunnaki-ancient-egypt

Je denkt misschien … Dus wat als hij dronken is? Verder bewijs dat hij een schrijver is!
Ja ik weet het. Het is gewoon … wanneer je een trans-dimensionale verbinding met iemand maakt, hoop je dat het minder een Rick and Morty- situatie is en meer een soort Mozes en de Burning Bush- situatie.
Kun je je voorstellen dat God dronken was toen hij die dag Mozes in een hinderlaag lokte?
‘Je moet teruggaan, Mozes. Je moet teruggaan. We hebben heel veel dingen te doen, Mozes. * Hick * Moet het water helemaal grof draaien en de geiten moeten ziek worden en ik heb een hoop bugs en kikkers en shit in nabestelling. Niet … geen vragen stellen. … Wie heeft die struik in brand gestoken? ‘
Misschien had ik geen verband gelegd met de vergoddelijkte ziel van een geest die al lang dood was. Ik weet zeker dat ik niet de enige blanke dame ben die naar Egypte gaat en me inbeeld dat er beelden op me wachtten. Het is een niet-vleiende karakterfout. Ik bedoel, ik weet tenminste dat ik Cleopatra in een ander leven niet was, maar toch … Er is waarschijnlijk een evenwicht te vinden tussen mijn vluchten van luxe en de meedogenloze apathie van Twain & Company.
Ik denk dat intellectueel enthousiasme nog steeds ok is, toch?
De beelden in Egypte hadden vroeger OGEN, jongens.
Hoe cool is dat??
In het buitenland beginnen
Een publicatie die het onbekende omarmt. We bieden essays en inzichten over hoe reizen en buiten ons element zijn ons verandert. Onze schrijvers nemen geloofssprongen, vallen naar beneden, vinden begeleiding en komen weer terug – en we ondersteunen hen en houden ervan.

Gerelateerde berichten