web analytics

Kijk, maar maak je nog geen zorgen, over de nieuwe Omicron-subvariant

2022 corona plaatjes Famili11

Er is een nieuwe, zeer besmettelijke subvariant van Omicron ontstaan, die sommigen de ‘zoon van Omicron’ zijn gaan noemen, maar volksgezondheidsfunctionarissen zeggen dat het te vroeg is om te zeggen wat voor soort echte dreiging deze nieuwe stam zal presenteren.

In de tussentijd is het de moeite waard om BA.2 te bekijken, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. De subvariant is geïdentificeerd in ten minste 40 landen, waaronder drie gevallen gemeld in Houston en verschillende in de staat Washington.

BA.2 vertegenwoordigt tot dusver slechts een kleine minderheid van de gemelde gevallen, waaronder 5% in India, 4% van die in het Verenigd Koninkrijk en 2% van elk van de gevallen in Zweden en Singapore.

De enige uitzondering is Denemarken, een land met robuuste genetische sequencing-capaciteiten, waar schattingen variëren van 50% tot 81% van de gevallen.

Het nieuws werpt een beetje meer onzekerheid in een toch al onzekere situatie, inclusief hoe dicht we misschien bij een minder levensveranderende infectieziekte zijn.

De wereld bevindt zich bijvoorbeeld op een ideaal punt voor de opkomst van een nieuwe variant, zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus, PhD, tijdens een maandagvergadering van de raad van bestuur van de WHO. Hij zei ook dat het te vroeg is om de pandemie een “eindspel” te noemen .

Evenzo zei Anthony Fauci, MD op 19 januari dat het ” een open vraag ” bleef of de Omicron-variant de endemische COVID-19 zou kunnen bespoedigen, een situatie waarin het virus nog steeds circuleert maar veel minder storend is voor het dagelijks leven.

Geen Pi voor jou

Dit zou de eerste keer kunnen zijn dat een subvariant van het coronavirus het niveau van een begrip bereikt, of – als eerdere varianten van het moment ons hebben laten zien – het uit de schijnwerpers kan verdwijnen.

Lees ook:   Ozontherapie na covid vaccin

Veel aandacht voor het potentieel van de Mu-variant om grote schade aan te richten, verdween bijvoorbeeld een paar weken nadat de WHO het op 30 augustus als een interessante variant had aangemerkt.

Subvarianten kunnen mutaties en andere kleine verschillen vertonen, maar onderscheiden zich niet genoeg van een bestaande stam om op zichzelf een variant te worden genoemd en genoemd te worden naar de volgende letter in het Griekse alfabet. Daarom wordt BA.2 niet de “Pi-variant” genoemd.

Het voorspellen van wat de toekomst biedt voor het coronavirus heeft veel experts tijdens de pandemie in verwarring gebracht. Dat is de reden waarom veel volksgezondheidsfunctionarissen wachten tot de WHO een soort officieel aanwijst als een interessante variant of een zorgwekkende variant voordat ze actie ondernemen.

Op dit moment lijkt het met BA.2 dat nauwlettend toezicht geboden is.

Omdat het nog te vroeg is om te bellen, lopen de voorspellingen van experts over BA.2 sterk uiteen, van ongerustheid tot voorzichtig optimisme.

Vroege gegevens geven bijvoorbeeld aan dat BA.2 zorgwekkender zou kunnen zijn dan de originele Omicron, zegt Eric Feigl-Ding, ScD, een epidemioloog en gezondheidseconoom, op Twitter.

Informatie uit Denemarken lijkt aan te tonen dat BA.2 ofwel “veel sneller wordt overgedragen of dat het de immuniteit nog meer ontwijkt”, zegt hij.

Dezelfde dag, 23 januari, tweette Feigl-Ding dat uit andere gegevens blijkt dat de subvariant zich twee keer zo snel kan verspreiden als Omicron, dat al veel besmettelijker was dan eerdere versies van het virus.

Lees ook:   Tennis Wereld VIJFTIEN "volledig gevaccineerde" spelers zijn niet in staat om Miami Open te voltooien

Tegelijkertijd lijken andere experts minder bezorgd. Robert Garry, PhD, een viroloog aan de Tulane University in New Orleans, vertelde deze week aan The Washington Post dat er geen reden is om te denken dat BA.2 slechter zal zijn dan de originele Omicron-stam.

Dus welke voorspellingen van experts komen dichter bij het potentieel van BA.2? Voorlopig is het slechts een afwachtende houding.

Voor bijgewerkte informatie houdt de website uitbraak.info de gemiddelde dagelijkse en cumulatieve prevalentie van BA.2 in de Verenigde Staten en op andere locaties bij.

Als en wanneer WHO-experts besluiten om BA.2 te verheffen tot een interessante variant of een zorgwekkende variant, zal dit worden vermeld op de website voor het volgen van coronavirusvarianten .

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button