web analytics
...
Wetenschap

Watenschappers staan op het punt miljoenen genetisch gemodificeerde muggen vrij te laten

WETENSCHAPPERS STAAN ​​OP HET PUNT MILJOENEN GENETISCH GEMODIFICEERDE MUGGEN IN FLORIDA EN TEXAS VRIJ TE LATEN

Is This a Big Mosquito?! Or Something Else?: Mosquitoes, Family Culicidae

Deze toch al historische en ongekende zomer zou weer een bizarre primeur kunnen zijn: wetenschappers zijn van plan genetisch gemodificeerde muggen vrij te laten in Florida en Texas. Een poging tot ziektebestrijding via genetische manipulatie, beweren de wetenschappers dat hun inspanningen in de loop van de tijd het aantal muggen van de volgende generatie aanzienlijk zullen verminderen.

Gesteund door het bedrijf Oxitec, dat een vergunning voor experimenteel gebruik heeft verkregen van de US Environmental Protection Agency, roept het plan op om de komende twee jaar wekelijks miljoenen gen-gehackte muggen vrij te laten.

Door de introductie van steriele muggensoorten, Aedes aegypti (door Oxitec OX5034 genoemd), geloven wetenschappers dat ze de geboorte van vrouwelijke nakomelingen kunnen onderbreken en uiteindelijk de hele wilde populatie kunnen vernietigen, waardoor de overdracht van ziekten zoals knokkelkoorts, chikungunya, gele koorts en Zika-virussen.

Als wijdverspreide vector voor de overdracht van ziekten zijn muggen een van de dodelijkste wezens ter wereld en zijn ze al lang een uitstekende kandidaat voor dergelijke genetische manipulatie.

Honderden miljoenen mensen over de hele wereld krijgen elk jaar door muggen overgedragen ziekten met dodelijke gevolgen. In 2017 vertegenwoordigde de overdracht van malaria alleen al 435.000 doden.

De website van de regering van Florida merkt op dat Floridianen kwetsbaar zijn voor het oplopen van “West-Nijl-virusziekte, oostelijke paardenencefalitis en St. Louis-encefalitis”. Lokale Texas overheid ambtenaren toe te voegen het chikungunya-virus aan de lijst van parasitaire bedreigingen aangericht door muggen.

“Genetische manipulatie biedt mensen een ongekende kans om de fundamentele structuur van de biologische wereld opnieuw vorm te geven” , schreven wetenschappers in The Conversation .

Lees ook:   Wij komen van Mars?

Een brede coalitie van biologen, genetici en bio-ethici heeft echter haar bezorgdheid geuit over het vermogen van de huidige EPA om toezicht te houden op de inzet van de gg-muggen en deze te reguleren.

Ze wijzen op het mislukken van een soortgelijk experiment in Brazilië, waar de introductie van deze Frankenstein-insecten onbedoelde gevolgen had, namelijk de creatie van “super-veerkrachtige genetische hybriden”.

Oxitec-wetenschappers merkten zelf de onvoorspelbaarheid van hun werk op in dit nieuwe gebied van onderzoek, schrijven , “… naarmate nieuwe vooruitgang in genetische decodering en genbewerking met snelheid en enthousiasme opduiken, blijven de ecologische systemen die ze zouden kunnen veranderen enorm complex en weinig bestudeerd.”

Een openbaar forum dat de vergunningsaanvraag van het bedrijf behandelt, krijgt overweldigend negatieve reacties, wat aangeeft dat inwoners van Florida en Texas zich niet helemaal op hun gemak voelen bij het idee.

Om het conflict aan te pakken, organiseerde het Institute for Sustainability, Energy and Environment van de Urbana-Champaign van de Universiteit van Illinois een ‘ Critical Conversation ‘, dat expertise en risicobeoordelingswaarnemingen verzamelde van academische, overheids- en non-profitorganisaties.

Hun aanbevelingen omvatten: 1) een door de overheid gefinancierd open-source register / database voor genetisch gemodificeerde organismen, 2) analyse door derden om ” de genstroom tussen genetisch gemodificeerde en wilde muggen … [en hun] ecologische concurrenten te volgen”, en 3) ” regelgevende en financieringsondersteuning voor een externe adviescommissie om … [en] diverse expertise en vertegenwoordiging van de lokale gemeenschap te beoordelen. ”

Gealarmeerd door het gebrek aan regelgevend toezicht door de EPA, zeggen experts dat alle ” biologische , ethische en sociale overwegingen” moeten worden beoordeeld, en merken op dat nieuwe muggenproteïnen bij sommige mensen ook allergieproblemen kunnen veroorzaken.

Lees ook:   De magnetische polen van de aarde bewegen sneller dan verwacht.

https://www.wakingtimes.com/2020/06/09/scientists-are-about-to-release-millions-of-genetically-modified-mosquitos-in-florida-and-texas/

Wetenschappers doen maar wat met hun gepruts!
Welke effecten dit alles heeft doet niet terzake voor hen.

Levensgevaarlijk zulke mensen.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button