...

03 december 2021

 

Nieuw AI systeem kan gedachten lezen en omzetten in tekts

Er is een opmerkelijk nieuw AI-systeem ontworpen dat kan lezen wat iemand denkt en het in tekst kan omzetten.
Ondanks dat het klinkt als iets uit een sciencefictionfilm, worden hersencomputerinterfaces die iemands gedachten kunnen lezen en interpreteren snel de real deal.

Een van de moeilijkste aspecten van het lezen van wat iemand denkt, is begrijpen hoe specifieke gedachten worden weergegeven door verschillende patronen van hersenactiviteit. Deze patronen zijn niet voor iedereen hetzelfde – hoe we over een bepaald concept denken, hangt af van onze eigen ervaringen en herinneringen.

In een nieuwe studie aan de Universiteit van Californië in San Francisco hebben wetenschappers echter aangetoond dat hersensignalen direct in tekst kunnen worden omgezet.

Vier epilepsiepatiënten met hersenimplantaten die waren ontworpen om aanvallen te volgen, werd gevraagd een reeks korte zinnen te lezen en te herhalen terwijl hun hersenactiviteit werd geregistreerd en geanalyseerd door een computer.
De gegevens werden vervolgens verwerkt door een neuraal netwerk dat patronen kon identificeren die overeenkomen met bepaalde spraaksignaturen, zoals die geassocieerd met bepaalde geluiden of mondbewegingen.

Een tweede neuraal netwerk decodeerde vervolgens deze informatie om te voorspellen wat elke persoon dacht.

Ongelooflijk genoeg was het experiment in staat hersensignalen om te zetten in geschreven woord met een woordfoutenpercentage van slechts drie procent – een nauwkeurigheid die nog nooit eerder was bereikt.

Hoewel er duidelijk nog een lange weg te gaan is totdat een systeem als dit alles kan interpreteren wat iemand denkt, is het een indrukwekkende stap in de richting van een communicatieoplossing tussen hersenen en computer die het op een dag mogelijk zou kunnen maken voor ernstig lichamelijk beperkte individuen om hun stem te laten horen.

Lees ook:   'Zware aardbeving Istanbul op komst'

https://www.sciencealert.com/new-ai-system-translates-human-brain-signals-into-text-with-up-to-97-accuracy

 

Deel & let's open the minds!

Gerelateerde berichten