web analytics
...

Robotvlindertjes

Duitse robotmaker Festo heeft robotvlinders gemaakt die net zoals echte vlinders bewegen, en zich bovendien realistisch gedragen. Ook maakte het bedrijf robotmieren.
Het Duitse Festo staat bekend om zijn realistische robotdieren. Eerder maakte het bedrijf onder meer al een robotkangoeroe die tijdens het springen energie opwekt, en een realistische robotvogel.

De robotvlinders wegen maar 32 gram, en kunnen hun vleugels met een spanwijdte van 50 centimeter onafhankelijk van elkaar bewegen. Wanneer de vlinders vliegen, golven hun vleugels op een manier die is afgekeken van echte exemplaren.

De lichte robots hebben enkel een aandrijving en ontvangstapparatuur ingebouwd, van meer sensoren zouden de vlinders volgens Festo te zwaar worden. Een camerasysteem houdt de omgeving van de vlinders in de gaten, en stuurt constant informatie naar de robots.

Zo kunnen de vlinders realistisch rondfladderen zonder tegen objecten of elkaar te botsen. De vlinders worden op zo’n manier aangestuurd dat wanner ze in een groep vliegen, ze zich net zo gedragen als echte vlinders.

Robotmieren

Ook toonde Festo robotmieren, die zich ook natuurgetrouw gedragen. De mieren zijn 13,5 centimeter lang en hebben een elektrisch circuit over hun hele lichaam lopen.
Dat circuit wordt tijdens het maken van de robotmieren al in de mier ‘gebakken’, waardoor een kleiner, lichter en dus zuiniger ontwerp mogelijk is.

Net als echte mieren werken de Bionicants van Festo samen onder een overkoepelende hiërarchie. Dankzij een algoritme opereren de robotmieren autonoom, maar werken ze wel steeds samen aan een overkoepelend doel.

Onderzoeksproject

De robotvlinders en mieren worden niet verder geproduceerd, maar zijn door Festo gemaakt als onderzoeksproject. De robotmaker ontwikkelt vooral robots voor in fabrieken en distributiecentra.

Lees ook:   Luchtdruk erg laag: kans op pijn en ruzie

Die systemen hebben volgens Festo profijt van dergelijke nieuwe ontwikkelingen. Festo ziet zijn robotmieren als blik in de toekomst, wanneer allerlei systemen op een slimme manier autonoom kunnen samenwerken aan één project.

De robotvlinders laten op hun beurt zien hoe klein en licht functionele robots gemaakt kunnen worden. Zo is volgens Festo in de toekomst minder materiaal en energie nodig om robots te maken en aan te sturen.

Wel erg cute…

https://www.nu.nl/gadgets/4020793/bedrijf-maakt-realistische-robotvlinders-en-mieren.html

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

Whitelist deze website aub, want van de advertenties betalen wij het onderhoud en de server voor deze website. Dank hiervoor!