24 januari 2022

 

Baloxavir, een populair middel tegen griep, versnelde de evolutie van het virus

Photographic Print: Swine Flu Virus Particle, Artwork by PASIEKA : 24x24in
Griepgeneesmiddel heeft zijn evolutie versneld

Baloxavir, een populair middel tegen griep, versnelde de evolutie van het virus. Hierdoor kan de griep onkwetsbaar zijn voor moderne medicijnen.

 

Artsen uit Japan beschreven een verontrustend geval in Nature Microbiology. Een 11-jarige jongen liep de H3N2-stam van het influenzavirus op en kreeg Baloxavir voorgeschreven. Dit medicijn blokkeert het werk van het enzym dat nodig is om het virusgnoom te lezen, wanneer het een geïnfecteerde cel binnenkomt, wat de verspreiding van de infectie zou moeten stoppen. Na een korte verbetering steeg de temperatuur van de jongen opnieuw en tegelijkertijd werd zijn drie jaar oude zus ziek en had voor beiden, Baloxavir geen effect meer.

Wetenschappers ontdekten dat het virus muteerde en dat het enzym resistent werd tegen de effecten van het medicijn. Dergelijke mutaties treden soms spontaan op, maar er was een duidelijke reactie op het medicijn, omdat de viruskweek die vóór de behandeling van de jongen was afgenomen, geen dergelijke mutatie bezat.

Gezien het feit dat het mutante virus het vermogen heeft behouden om nieuwe slachtoffers te infecteren, vroegen Japanse artsen het gebruik van Baloxavir met voorzichtigheid en geenszins in grote hoeveelheden, om geen nieuw soort griep te veroorzaken dat resistent is tegen moderne medicijnen.

Читайте больше на https://www.pravda.ru/news/health/1454685-baloksavir_gripp_evoluciya/

Lees ook:   De positie van de acne op uw lichaam geeft aan, aan welke ziekte u lijdt

Gerelateerde berichten