web analytics
...

Oorzaken en symptomen van het syndroom van Guillain-Barré

Oorzaken en symptomen van het syndroom van Guillain-Barré

Guillain-Barré-syndroom is een neurologische, auto-immuunziekte gekenmerkt door zich snel ontwikkelende spierzwakte. Het syndroom volgt meestal een periode van ziekte, zoals een virale of bacteriële infectie. In het begin kan de patiënt een lichte tinteling, pijn en gevoelloosheid in de armen en benen opmerken, maar dan verslechtert de aandoening en voelen patiënten meer ernstige spierzwakte in de ledematen of andere delen van het lichaam.

Spierzwakte

Bij dit syndroom vallen de eigen antilichamen van het lichaam het perifere zenuwstelsel aan – zenuwen en ganglia in het lichaam die zich buiten de hersenen en het ruggenmerg bevinden. Dit netwerk is essentieel voor spiermobiliteit in het lichaam. Wanneer dit netwerk begint te defecten, worden de spieren die betrokken zijn bij de beweging van de armen, benen of andere delen van het lichaam, zoals de ogen, aangetast, wat leidt tot spierzwakte. Soms kan een patiënt geen voedsel doorslikken, omdat de spieren die voor deze functie worden gebruikt zwak worden en spraak bij sommige andere patiënten kan worden beïnvloed.

De progressie van het syndroom kan de patiënt het vermogen ontnemen om zelfstandig te lopen en eenvoudige taken uit te voeren, wat leidt tot tijdelijke verlamming van het gezicht, armen en benen. Er kunnen ook coördinatieproblemen zijn. In sommige gevallen kunnen patiënten problemen met de spijsvertering en blaascontrole melden. Verzwakte ademhalingsspieren kunnen in sommige gevallen leiden tot ademhalingsfalen, wat kan verergeren bij patiënten met longaandoeningen zoals longontsteking of chronische obstructieve longziekte. Wazig of dubbel zien is ook een veel voorkomend symptoom van het Guillain-Barré-syndroom.

Lees ook:   Medicijnen in het drinkwater, only in America?

Bloeddruk

Sommige patiënten met het Guillain-Barré-syndroom kunnen bloeddrukproblemen ervaren. Hun bloeddruk kan behoorlijk dramatisch veranderen, wat vaak leidt tot gevaarlijke complicaties, zoals een onregelmatige hartslag of hartfalen in het algemeen. De patiënt kan de hulp van een pacemaker nodig hebben zodat zijn hart bloed door zijn lichaam pompt.

redenen

Guillain-Barré-syndroom wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie bij een patiënt, zoals gastro-enteritis, cytomegalovirus, Epstein-Barr-virus, hepatitis E, waterpokken, mycoplasma-pneumonie of influenza. Meer recent is deze ziekte ook in verband gebracht met een Zika-virusinfectie, een ziekte die wordt verspreid door muggen, maar na verder onderzoek is deze relatie weerlegd. Een initiële infectie kan het immuunsysteem van de patiënt erg zwak maken om de gevolgen van het Guillain-Barré-syndroom aan te pakken.

Hoewel vaccinaties, zoals het varkensgriepvaccin, in het verleden als de oorzaak van het Guillain-Barré-syndroom werden beschouwd, hebben sommige onderzoeken aangetoond dat het syndroom niets met vaccins te maken heeft.

Читайте больше на Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

Whitelist deze website aub, want van de advertenties betalen wij het onderhoud en de server voor deze website. Dank hiervoor!