web analytics

Bol.com haalt ‘mogelijk schadelijke’ mondkapjes vanwege zilverdeeltjes offline

Bol.com heeft ’uit voorzorg’ mondkapjes offline gehaald vanwege het gebruik van zilverdeeltjes. Zilver zit in verschillende mondkapjes die in Nederland worden verkocht.

België heeft afgelopen zomer voor de gehele bevolking 15 miljoen stoffen en dus wasbare mondkapjes gekocht, maar raadt het gebruik ervan voorlopig af. Onderzoekers hebben nanozilver en titaandioxide gevonden die je kunt ’binnenkrijgen als het masker regelmatig wordt gewassen en verslijt’, zo waarschuwde toxicoloog Alfred Bernard (UCLouvain) in Vlaamse media.

In Nederland zijn mondkapjes met zilver nog overal te koop. Bol.com had één type in het assortiment, Wehkamp verkoopt ze ook. Verder zijn er nog zeker acht andere aanbieders van mondkapjes met zilver, waaronder speciale versies voor kinderen met aapjes of roze katten.

Het zilver heeft een antibacteriële werking in mondkapjes. De producten zijn dan ook herkenbaar aan de aanduiding ’anti-bacterieel’.

Schadelijke stof

„Gebaseerd op vele honderden producten die in de afgelopen jaren zijn onderzocht, bleek echter dat het zilver na enkele was- of spoelbeurten loslaat”, zegt professor toxicologie Paul Borm van de Universiteit Düsseldorf.

Bij mondkapjes bestaat het risico dat de deeltjes ingeademd kunnen worden. Dan wordt nanozilver een schadelijke stof, bevestigt naast Borm ook toxicoloog Paul Scheepers van het Radboudumc. Of er ook echt een probleem is, hangt af van de blootstelling; of je het spul daadwerkelijk inademt.

Joke Herremans, hoofd van de afdeling Consumenten en Productveiligheid bij het RIVM, en RIVM-onderzoeker Susan Wijnhoven benadrukken dat er nog grote wetenschappelijke onzekerheid is over het potentiële gevaar van zilver bij inademing. „Maar het is goed om te melden dat het überhaupt niet nodig is om te gebruiken”, zegt Herremans. „Waarom zou je het doen?”, aldus Wijnhoven.

Reacties

„We halen de maskers voorlopig offline, uit voorzorg, en zoeken nog uit in hoeverre de stoffen inderdaad schadelijk zijn”, reageert een woordvoerder van Bol.com nadat het de waarschuwing van toxicologen kreeg voorgelegd.

Een woordvoerder van het Amsterdamse modebedrijf Barts, waarvan de mondkapjes door Wehkamp worden verkocht, laat weten dat hun type twee lagen stof heeft. „Alleen de buitenste laag is behandeld met zilver, de binnenlaag niet. Er is dus geen risico voor inhaleren.” Het gaat om ionen, geen nano, en het zilver is bovendien verankerd in de vezels. Het bedrijf toont meerdere testrapporten van de Zwitserse zilverproducent.

Lees ook:   Effecten van Wind, Koude, Vocht, Droogte en Hitte

Nederland kent geen speciale wetgeving voor mondkapjes. Ze vallen onder de Warenwet. Daarmee gelden dezelfde regels als voor kleding.

https://www.dvhn.nl/extra/Bol.com-haalt-mogelijk-schadelijke-mondkapjes-vanwege-zilverdeeltjes-offline-26745629.html

Serieus waarom stoppen ze zilver in een mondkapje??????????????

Slaat nergens op nml…

https://waarzitwatin.nl/stoffen/zilver

Zilver beschikt over een goede elektrische geleiding. Hierdoor is zilver geschikt om te verwerken in elektrische en elektronische producten. Zilver wordt ook gebruikt om voorwerpen van minderwaardige metalen te verzilveren. Daarnaast wordt zilver, met E nummer E174 gebruikt in voeding als metaalkleurige kleurstof in bijvoorbeeld decoraties voor taarten.

Maar waarom zouden er zilverdeeltjes zitten in een mondkapje!
Dat is verdacht.

 

-De kostbare grondstoffen die in een mobiele telefoon verwerkt zitten zijn goud, zilver, platina en nog veel meer van deze materialen.

https://www.mobielverkopen.com/waar-bestaat-een-mobiele-telefoon-ui

Bij zilver denk je al snel aan kettingen, ringen en andere mooie sieraden. Maar wat weinig mensen weten, is dat het ook in staat is om bacteriën te doden. Deze desinfecterende werking is al meer dan 3000 jaar bekend.

Onze grootmoeders wisten bijvoorbeeld al dat zilver deze werking had. Ze deden een zilveren munt in de melkkan om te zorgen dat deze langer houdbaar bleef. In de middeleeuwen at men van zilveren bestek om zich via die manier te beschermen tegen infecties. En zelfs in het oude Rome gebruikten doktoren zilver als desinfectiemiddel bij de behandeling van brandwonden. De vraag is alleen hoe onze zilvergaren voor een antibacteriële werking kan zorgen?

EIGENSCHAPPEN VAN ZILVERGAREN

Een eigenschap van zilver is dat het ionen gaat afgeven als het in contact komt met water. Zilver ionen zijn positief geladen deeltjes die in staat zijn om op meerdere plaatsen tegelijk bacteriën te bereiken. Zodra de ionen hun plek hebben bereikt, hebben ze een paar strategieën in hun mars om de bacteriën weg te krijgen.

Lees ook:   Dr. Meryl Nass heeft een wespennest blootgelegd van door de overheid gesponsorde Hydroxychloroquine-experimenten

Zilver ionen:

  1. vernietigen de enzymen die ervoor zorgen dat er voedingsstoffen naar de bacteriën gaan en zetten daardoor de groei van de bacteriën stop.
  2. verstoren de werking van het celmembraam, het cytoplasma en de celwand.
  3. verstoren de celdeling en remmen daarmee het proces van de vermenigvuldiging van cellen af.

Mij maken in onze producten gebruik van zilvergaren. Dit zijn zilveren vezels verweven tot een garen. Het gaat bij ons dus niet om losse zilver vezels die in de was kunnen verdwijnen. Het garen is zo verwerkt dat dit niet verdwijnt uit het product.

 

TOEPASSINGEN VAN ZILVERGAREN

Dankzij de toepassing van zilvergaren in onze producten kunnen we t-hirtsondergoed en sokken en andere kledingstukken produceren. Deze hebben na vele wasbeurten nog steeds actieve zilver ionen en kunnen zo o.a. vervelende transpiratie geur blijven tegengaan.

Textiel met zilvergaren is ook erg geschikt om uw lichaam te verwarmen. Het zilvergaren creëert bij contact met de huid een magnetisch veld, dat door kleine elektrische ladingen de haarvaatjes stimuleert. Hierdoor kan het bloed beter doorstromen en wordt uw lichaam warmer. Dit wordt bijvoorbeeld veel gebruikt door mensen die last hebben van het Fenomeen van Raynaud. Maar eigenlijk is het te gebruiken in vele andere situaties waarbij mensen door bloedcirculatie problemen extreme kou ervaren.

TIP: Let bij het kopen van producten waar zilver in is verwerkt op dat er geen gebruik is gemaakt van nano zilver [losse deeltjes zilver] maar van zilver garen zodat het product gedurende lange tijd bruikbaar is. Wij verkopen producten met 100% zilver garen in onze webshop.

Hoe zit het nou met de werking van zilvergaren?

Gerelateerde artikelen

Back to top button