web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

De Iraanse centrale bank en Oman dumpen de Amerikaanse dollar

 Het strategische beleid van de Centrale Bank van Iran (CBI) is om de Amerikaanse dollar opzij te zetten voor handel en forex-uitwisselingen met andere landen, aldus de CBI-chef.

Mohammad Reza Farzin maakte de opmerking tijdens zijn ontmoeting met de Omaanse minister van Handel, Industrie en Investeringsbevordering Qais bin Mohammad Al Yousef in Teheran op maandag.

Tijdens de bijeenkomst wees Farzin op de volledige bereidheid van de Centrale Bank van Iran om de Amerikaanse dollar te verwijderen uit handels- en economische transacties tussen Iran en het Sultanaat van Oman.

Geschikte wegen zijn geplaveid voor het uitvoeren van de handel en economische transacties op basis van de nationale munteenheid met handelspartners, waaronder Oman, volledig, benadrukte de gouverneur.

De Amerikanen gebruiken de dollar als een politiek instrument om landen onder druk te zetten, terwijl andere valuta’s in de wereld aanzienlijk groeien, vooral in de Aziatische regio, vervolgde hij.

Elders in zijn opmerkingen wees Farzin op de constructieve gesprekken tussen Iraanse en Omaanse functionarissen over de ontwikkeling van monetaire en bancaire betrekkingen en herhaalde hij dat Iran bereid is bilaterale en multilaterale monetaire verdragen te gebruiken in handelstransacties met Oman en de handelspartners van het land.

Hij benadrukte het gebruik van gezamenlijke debetkaarten tussen de monetaire en bancaire netwerken van de twee landen en zei dat hierover de nodige gesprekken zijn gevoerd met de functionarissen van de Centrale Bank van Oman.

Lees ook eens:  'Moeten we uit de euro?'

Farzin verwees ook naar de Asian Clearing Union (ACU)-top, gepland voor juni in Teheran, en merkte op dat het gebruik van bilaterale en multilaterale monetaire verdragen tussen de ACU-lidstaten zeker zal resulteren in toenemende handelsbetrekkingen en ook het verwijderen van dollar uitwisselingen in handelstransacties tussen deze landen.

De Omaanse handels- en economische delegatie arriveerde zondag in Teheran om deel te nemen aan de 5e Export Potential Exhibition van de Islamitische Republiek Iran genaamd “IRAN EXPO 2023”.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥