web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-EliteMaatschappij & Psyche

Als Facebook mij niet bespioneert, waarom kreeg ik dan advertenties voor waar ik zojuist over sprak?

Als Facebook mij niet bespioneert, waarom kreeg ik dan advertenties voor waar ik zojuist over sprak?

Is Facebook Spying Good for kids? Here we have explained dangers associated and also that facebook spying is good kids in detail.

Heb je ooit met iemand gesproken, face-to-face of via de telefoon, en ze hebben een product genoemd dat ze leuk vinden, een show die ze zijn gaan bekijken of een nieuwe abonnementsservice die ze uitproberen? De kans is groot dat je dat hebt – dat is slechts een onderdeel van het dagelijkse gesprek. Maar heb je ooit na dat gesprek door Facebook of Instagram gescrold – misschien minuten of uren later, of misschien de volgende dag, en verscheen er een advertentie voor het exacte product of dienst waar je het over had? Het gepraat over Facebook-spionage komt steeds vaker voor, en terecht.

Als je dit hebt meegemaakt, ben je niet de enige. Dit is miljoenen mensen over de hele wereld overkomen, waardoor velen de vraag hebben gesteld: luistert Facebook naar mijn gesprekken? Bespioneert Facebook mij?

Tyler Mears: “Ik was getarget met deze advertentie”
Tyler Mears, een vrouw die in Wales woont, heeft deze exacte ervaring meerdere keren gehad. Na een paar passieve gesprekken – één met haar partner en één met enkele collega’s – kreeg ze een advertentie te zien. Het product in kwestie? Een vrouwelijk plasapparaat.

Mears had nog nooit online naar dit product gezocht of er enig onderzoek naar gedaan, alleen had hij een informeel, lachend gesprek met een paar mensen erover.

Ze lachte het uit, maar toen gebeurde het weer. Deze keer had een collega haar een video gestuurd van een man die tijdens zijn arrestatie een politieagent probeerde te steken. Later liet ze de video aan haar partner zien en ze vertelden hoe gelukkig hij was dat hij een steekwerende vest droeg. Later die avond, terwijl ze door Facebook scrolde, was ze geschokt toen ze een advertentie voor een steekwerende vest vond [ 1 ].

Facebook-spionage: een complottheorie?
Vermoeden dat Facebook en aanverwante apps zoals Instagram de microfoons van onze telefoons gebruiken om naar onze gesprekken te luisteren en advertenties te targeten, is niet bepaald nieuw – Facebook-leidinggevenden zijn hier sinds 2016 naar gevraagd en hebben het sinds het begin categorisch ontkend.

Tijdens een hoorzitting in een senaat in 2018 vroeg senator Gary Peters Facebook-CEO Mark Zuckerberg ronduit :

“Ja of nee, gebruikt Facebook audio verkregen van mobiele apparaten om persoonlijke informatie over gebruikers te verrijken?”

Zuckerberg antwoordde zonder aarzelen met één woord: nee [ 2 ] .

Ondanks herhaalde ontkenningen is het gerucht, dat Zuckerberg vaak een ‘samenzweringstheorie’ noemt, blijven bestaan.

CBS Vanmorgen presenteerde Gayle King aan Instagram-topman Adam Mosseri hoe een advertentie voor iets op haar feed zou kunnen verschijnen als ze er nooit naar zocht, er alleen over praatte met iemand anders, hij zei dat het bedrijf niet naar je berichten kijkt of luister naar je microfoon en zeg dat dit om verschillende redenen erg problematisch zou zijn.

Lees ook:   VK waarschuwt voor wereldwijde hongersnood door sancties tegen Rusland

‘Maar ik erken dat je me niet echt zult geloven’ , voegde hij eraan toe [ 3 ].

Hoewel het gemakkelijk te geloven is dat deze topmannen tegen ons liegen, is de waarheid dat ze dat waarschijnlijk niet zijn . Het afluisteren van gebruikers zou zeer illegaal en zeer onpraktisch zijn. Het vereist niet alleen het opslaan van een onrealistische hoeveelheid gegevens, maar het heeft ook software nodig die geavanceerd genoeg is om de kleinste details van de menselijke spraak te analyseren en te ontcijferen wat wel en niet belangrijk is [ 4 ].

Hoe leg je dan een advertentie uit die op je Facebook- of Instagram-feed verschijnt voor dat maandelijkse abonnement op hondenspeelgoed waar je vriend met je over sprak op een feestje in het weekend?

“Facebook luistert je af”, zegt Jamie Court, de president van de non-profit Consumer Watchdog in Los Angeles. ‘Het is gewoon op een andere manier.’ [3]

Lezen: Denk twee keer na voordat u een ander IoT-apparaat aanschaft

Hoe target Facebook advertenties?
Nee, Facebook luistert niet naar je, maar hun methoden voor het verzamelen van gegevens zijn zo geavanceerd en complex geworden dat hun advertentietargeting griezelig nauwkeurig is geworden – zo erg zelfs dat het voelt alsof ze je ogen en oren bespioneren, waar je ook bent.
“Ze hebben manieren om dingen over jou te leren kennen die we nog niet helemaal begrijpen”, legt Same Lavigne uit, een kunstenaar uit Brooklyn die de kruising van technologie en samenleving verkent [4].

Facebook biedt op zijn beurt een verklaring hiervoor in de functie ‘waarom je deze advertentie ziet’, die toegankelijk is door op de drie stippen in de rechterbovenhoek van het Facebook-advertentiemenu te klikken.

Kortom, een bedrijf heeft een doelgroep die ze willen adverteren, bijvoorbeeld voor “vrouwen ouder dan 18 jaar die in Los Angeles wonen”. Als u in die categorie valt, ziet u mogelijk hun advertentie in uw feed, maar het gaat dieper dan dat.

Stel dat u praat met uw vriend die ook in die categorie valt, en zij heeft al interactie gehad met die advertentie of heeft misschien zelfs het product van het bedrijf gekocht. Het algoritme van Facebook ziet dat je bij die vriend bent en weet welke andere dingen je gemeen hebt (je hebt bijvoorbeeld allebei een hond).

Misschien post je, terwijl je met die vriend bent, een foto van jullie twee samen met je honden. Dat is nog meer brandstof voor het algoritme om te bepalen dat u mogelijk geïnteresseerd bent in hetzelfde product.

Lees ook:   Hoe gezondheidsautoriteiten eruitzien in 2021

Nu Facebook al deze informatie heeft die bevestigt dat u een potentiële klant bent voor het betreffende bedrijf, sturen zij u de advertentie. Dit ingewikkelde en nauwkeurige systeem van gegevensverzameling gebeurt zo snel dat het voelt alsof ze je gesprek bespioneren, wat ze op een omweg waren [3].

Veteraan Phil Lieberman, tech-industrie, legt uit dat de engine voor kunstmatige intelligentie (AI) van Facebook tekst- en beeldmateriaal gebruikt dat u verstrekt om de intentie te bepalen.
“Met opzet kunnen ze producten en diensten vinden waarin u mogelijk geïnteresseerd bent. Het gaat allemaal om ‘aanbevelingssystemen’ die lijken op wat Amazon aanbiedt, maar FB heeft voortdurend meer informatie om te bepalen wat u mogelijk wilt kopen. ” [3]

Facebook luistert niet naar u … maar ze volgen u
Elke keer dat je een bericht leuk vindt of erop reageert of een vriend tagt in een bericht of status, geef je Facebook meer munitie om je advertenties te laten zien.

Het bedrijf geeft toe dat het “inhoud, communicatie en andere informatie” verzamelt waarmee u communiceert. Dit omvat de foto’s en video’s die u plaatst of leuk vindt, de accounts die u volgt, de hashtags die u gebruikt en de groepen waarmee u bent verbonden.

Niet alleen kan de gigant van sociale media volgen wat u doet op Facebook en de bijbehorende apps, maar het kan ook bijhouden wat u doet op elke website of app die Facebook-plug-ins, logins en widgets gebruikt. Als je ooit je Facebook-account hebt gebruikt om in te loggen op een website, je te abonneren op een e-mail, een aankoop te doen of een kortingsbon te krijgen, worden die gegevens verzameld [3].

Bovendien, als u uw toestemming geeft, kan Facebook u volgen waar u ook bent, zelfs als de app is gesloten. Maar het is niet zo vanzelfsprekend als de app vraagt ​​of je wilt dat ze dit doen.

Als je ooit iets op Facebook of Instagram hebt gepost en een pop-up heeft je aangemoedigd om ‘Locatieservices in te schakelen’ om automatisch de tag te selecteren voor de stad waarin je je bevindt, en zei ja, jij ‘ hebben ze toestemming gegeven om uw locatie te volgen [3].

Lezen: Ze is een modelburger, maar ze kan zich niet verstoppen in het ‘sociale krediet’-systeem van China

Kunt u het volgen van Facebook beperken?
Er zijn enkele stappen die u kunt nemen om het vermogen van het bedrijf om alles wat u doet te volgen te beperken. Onder de subsectie “Advertenties” in het gedeelte Advertentievoorkeuren van Facebook op de app kunt u verfijnen welke informatie aan adverteerders wordt gegeven. Dit weerhoudt hen er niet van om de gegevens te verzamelen, maar het betekent wel dat er minder informatie wordt gegeven aan bedrijven en merken.

Lees ook:   Printerinkt, het is een SCAM

Dit weerhoudt u er echter niet van om advertenties te zien en u wordt nog steeds getarget op basis van uw leeftijd, geslacht, locatie en andere demografische gegevens [3,1].

U kunt ook de toegang tot locatiegegevens weigeren door op het tabblad “Instellingen beheren” in de app te klikken en locatietracking in te stellen op “Nooit” [3].

Dat gezegd hebbende, het maakt niet uit hoeveel u probeert de rechten van de app te beperken, als u Facebook gebruikt en met mensen in de app communiceert, kan nog steeds een grote hoeveelheid van uw gegevens en informatie worden verzameld. Facebook behandelt dit op de pagina met veelgestelde vragen:

“Mogelijk begrijpen we uw locatie nog steeds met behulp van zaken als check-ins, evenementen en informatie over uw internetverbinding”, [3].

Gaming-apps zijn er ook bij betrokken
Gaming-apps zoals “Pool 3D”, “Beer Pong: Trickshot” en “Real Bowling Strike 10 Pin” houden ook uw informatie bij om advertenties te targeten. Eenmaal gedownload op uw telefoon, gebruiken ze de software Alphonso om het kijkgedrag van hun gebruikers te volgen [ 5 ].

Deze software gebruikt echter wel uw microfoon om erachter te komen wat u bekijkt door audiosignalen te identificeren in tv-advertenties en shows. Het kan deze informatie ook matchen met de plaatsen waar u bent geweest om advertenties nauwkeuriger te targeten.

Alphonso zegt dat haar software geen menselijke spraak opneemt en dat het bedrijf zonder hun toestemming geen toegang kan krijgen tot de locaties of microfoons van de gebruikers. Gebruikers kunnen zich op elk moment afmelden [5].

Bij twijfel, afmelden
Dus bespioneert Facebook je? Ja, een beetje, maar niet zoals je denkt.

De waarheid is dat als u sociale media gebruikt, games op uw telefoon speelt of zelfs als u een weer-app gebruikt, uw gegevens worden verzameld. Dus als u echt wilt beperken hoeveel van uw informatie naar adverteerders gaat, is het het beste om sociale media helemaal te verwijderen.

Als je niet bereid bent om van Facebook en Instagram af te gaan, dan moet je gewoon weten dat je informatie wordt verzameld.

https://theheartysoul.com/facebook-spying-ads

Dit gebeurd al jaren maar goed op herhaling dan maar…
Ja dat doen ze dus!

Wat ik nog vreemder vind de laatste weken, is dat het soms lijkt of ze gedachten kunnen lezen!
:O

Dacht aan een nummer en ineens zie ik dat voorbij komen op youtube…?
Niet gezocht en niet uitgesproken.

Idem met reclame af en toe zonder gesproken te hebben over iets krijg je er dan toch plots reclame over ja dat is wel weird!

Hahahaha…

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥