26 september 2020

 

Obama “had Trayvon kunnen zijn”

Obama “had Trayvon kunnen zijn”

Obama vertelde dat hij wel eens is achtervolgd in een warenhuis vanwege zijn huidskleur

President Obama heeft een week na het vonnis in de zaak van de zwarte tiener Trayvon Martin emotioneel stilgestaan bij die gebeurtenis.

Tijdens een onaangekondigde persconferentie in het Witte Huis zei hij: “Weet je, toen Trayvon Martin werd neergeschoten, zei ik dat het mijn zoon had kunnen zijn. Dat is een andere manier om te zeggen dat ik het had kunnen zijn, 35 jaar geleden.”

Racisme
De burgerwacht George Zimmerman schoot de zwarte tiener in februari 2012 dood. Een jury in Florida oordeelde dat Zimmerman uit zelfverdediging had gehandeld. Die vrijspraak leidde in de VS tot grote verontwaardiging. In tal van steden werd gedemonstreerd tegen onrechtvaardigheid en racisme.

Obama zei dat iedereen de uitspraak van de jury moet respecteren, ook als je het niet eens bent met het vonnis.

In zijn toespraak zei de president onder meer dat elke zwarte Amerikaan in zijn leven te maken heeft gehad met een vorm van discriminatie. “Er zijn maar weinig Afro-Amerikanen die niet zijn achtervolgd in een warenhuis vanwege hun huidskleur. Dat is mij ook overkomen.”

Armoede
Hij zei verder dat vrijwel iedere zwarte Amerikaan wel eens heeft meegemaakt dat mensen hun auto op slot deden op het moment dat hij op straat voorbij liep. De president vertelde dat ook hij in een lift tegenover een vrouw stond die nerveus haar portemonnee vasthield.

Obama wees de pers erop dat niet alle Afro-Amerikaanse jongeren over één kam geschoren moeten worden. Hij gaf toe dat verhoudingsgewijs veel zwarte jongeren het slechte pad opgaan omdat ze in armoede opgroeien, maar dat is geen reden om iedere jongere als crimineel te beschouwen.

Lees ook:   Vrouw moet onder behandeling nadat ze afbeelding plaatste van Rutte

Gerelateerde berichten