30 november 2020

 

‘Zorgverzekeraars beslissen alles’

10 minuten voor een uitzaaiing: ‘Zorgverzekeraars beslissen alles’
Huisarts Chantal van het Zandt heeft een wekker op haar bureau staan: 10 minuten per consult krijgt ze van de zorgverzekeraar. Twee keer tien minuten worden alleen vergoed als de verzekeraar dat goedkeurt. ‘Zorgverzekeraars beslissen alles’, zegt ze in nrc.next. ‘Ze controleren alles, maar ze lopen geen enkel risico.’

Ze wil dat ook haar patiënten laten weten. Daarom hangt er een briefje op de deur. ‘Gemaakte zorgkosten kunnen worden teruggevorderd. Maar ook kan uw zorgverzekeraar zonder uw toestemming inzage eisen in uw medische dossier.’ Is dat echt zo? ‘Ja, als uiterste middel zetten we dat in’, geeft de woordvoerder van Achmea toe aan de telefoon. Minister Schippers heeft daar toestemming voor gegeven.

Hoe ver de controles gaan van Achmea bleek afgelopen zomer. Van het Zandt en haar collega’s zouden te veel hebben gedeclareerd. Achmea noemde de geleverde zorg van twee jaar een ‘schadelast’ en wilde uitleg over haar volledige boekhouding. Uiteindelijk was het Achmea zelf die een rekenfout had gemaakt. ‘De verzekeraar gaat zo op de stoel van de behandelaar zitten,’ vindt de huisarts.

Ondertussen wordt de patiënt de dupe. Een moeder met borstontsteking, die nog wat wil vragen over haar zoontje, laat dat maar achterwege. De wekker staat op twaalf minuten. Een vrouw die binnenkort nierdialyse krijgt, zit in zak en as. Maar voor meer dan twee opbeurende zinnen is geen tijd. Een derde patiënt krijgt te horen dat haar kanker is uitgezaaid. Ook zij staat binnen een kwartier weer buiten.

Lees ook:   Weer, beïnvloeding iets nieuws, nee!

Door Jeannette Kras – donderdag 2 april 2015

10 minuten voor een uitzaaiing: ‘Zorgverzekeraars beslissen alles’

Gerelateerde berichten