05 december 2020

 

Model Noëlle zwerft dakloos door Zutphen

Model Noëlle zwerft dakloos door Zutphen
ZUTPHEN – Voor Noëlle Volleberg (20) lonkte een carrière als model. Nu is ze dakloos. Al twee jaar zwerft ze door Zutphen op zoek naar een slaapplek. “Het is voor mij iedere ochtend een verrassing waar ik ’s avonds zal slapen.”
door Paolo Laconi [email protected]

Ze is slank en lang, twintig lentes jong en heeft de typische uitstraling van een model. Wie niet beter weet, gelooft niet dat Noëlle Volleberg al twee jaar dakloos is en dagelijks door de straten van Zutphen en de regio zwerft. Op zoek naar iets te eten en te drinken en een slaapplek voor de nacht. “Ik heb al bijna twee jaar geen vaste woon- en verblijfplaats. Ik slaap bij vrienden en kennissen. Ik heb geen inkomen en geen uitkering. Een eigen kamer kan ik niet betalen, ook heb ik schulden.”

De kleren die ze draagt zijn oud en stammen nog uit de tijd dat ze thuis woonde. Een voedzame maaltijd is er niet meer bij. “Ik eet ongezond. Een zak chips, een diepvriespizza – die dingen.”

Noëlle groeit op in het Limburgse Gennep. Een fijne jeugd heeft ze er niet en ze komt in aanraking met Jeugdzorg. Dat ze haar looks mee heeft, geeft haar de kans te ontsnappen in modellenwerk. “Ik was nog geen professional, maar wel goed bezig een mooi portfolio op te bouwen. Voor fotoshoots ging ik door het hele land, ook deed ik reclamewerk. Ik verdiende er wat geld mee. Door mijn huidige situatie zit modellenwerk er niet meer in. Jammer, ik had er veel plezier in.”

Op haar achttiende besluit ze haar geboortegrond te ontvluchten. Ze komt in Zutphen terecht, waar ze een paar kennissen heeft. Ze is blij met haar kamer in een oud pand in De Hoven, totdat blijkt dat de pandeigenaar fraude heeft gepleegd en de huurders het huis uit moeten. Vanaf dat moment begint haar bestaan als zwerfjongere.

Al snel leert ze Zutphenaar Joost* kennen. Die trekt zich het lot van Noëlle aan en ontfermt zich over haar. Hij geeft haar wat geld om te eten en te drinken en regelt een slaapplek. “Ik heb een oud bedrijfspand op bedrijventerrein De Mars, daar heeft ze een paar maanden gewoond. Maar het is een bedrijfspand en geen woonruimte, dus mag het eigenlijk niet.”

Lees ook:   5 Nieuwe mandela effecten

Omdat ze haar baantje bij een kado-winkel in de stad kwijtraakt, heeft ze geen inkomsten meer. Een zwerftocht langs allerlei instanties volgt. “Ik heb bij de gemeente aangeklopt, bij sociaal werk, het uwv, bij de woningcorporatie en bij de crisisopvang van IrisZorg in Deventer. Maar overal stuurden ze me door naar een andere instantie of konden ze mij niet helpen omdat mijn situatie niet erg genoeg is.”

Zutphenaar Joost ziet de situatie van Noëlle met lede ogen aan. “Ze zit in een vicieuze cirkel, waaruit het bijna onmogelijk is te ontsnappen. Ze wil graag een eigen stek, een dak boven haar hoofd. Daarvoor heeft ze inkomen nodig. Maar om een baantje aan te pakken, moet ze eerst een vaste woonplek hebben. Hoe kun je werken als je ’s ochtends niet weet waar je ’s avonds slaapt?”

Voor Noëlle en Joost is dit verhaal een noodkreet. Hij kan zich niet oneindig over haar blijven ontfermen. “Er moet iets gebeuren waardoor ze haar leven weer op de rails krijgt. Misschien is er iemand die dit leest en haar kan helpen. Ik ben bang dat als ik haar loslaat, ze binnen een maand als prostituee achter de ramen zit. Dat soort aanbiedingen heeft ze al gehad. Pooiers kiezen kwetsbare meisjes uit. Noëlle ís kwetsbaar in de situatie waarin ze nu zit.”

Zelf snakt ze naar rust en regelmaat en hoopt ze snel uit haar uitzichtloze situatie te ontsnappen. “Als ik maar een eigen stek heb, dan kan ik ook weer aan het werk. Misschien kan ik mijn modellenwerk weer oppakken. Dat zou mooi zijn.”

* De achternaam van Joost is bij de redactie bekend. Om privacy redenen wil hij die niet in de krant vermelden.

https://www.destentor.nl/regio/zutphen/model-no%C3%ABlle-zwerft-dakloos-door-zutphen-1.4839542

Nederland!!!
De reacties eronder zijn ook zo leuk van mensen die er soms totaal niets van begrijpen… bah bah

Gerelateerde berichten