...
Maatschappij & Psyche

Waarom is er plotseling een extreem ernstig tekort aan arbeiders over de hele wereld?

De ongekende werkgelegenheidscrisis die we over de hele wereld zien ontvouwen, is zo bizar dat het zo uit een aflevering van de Twilight Zone had kunnen worden gehaald. Voor de allereerste keer in de geregistreerde geschiedenis is er een extreem ernstig tekort aan arbeiders in landen over de hele wereld. Toen dit tekort eerder dit jaar begon op te duiken, vond ik het heel vreemd, omdat 2020 een jaar was geweest waarin we de werkloosheid in de VS en andere westerse landen absoluut omhoog hadden zien schieten.

In feite  hebben vorig jaar ongeveer  70 miljoen Amerikanen een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering ingediend. Nog niet zo lang geleden hadden we enorme hordes mensen zonder werk, en nu worden we plotseling geconfronteerd met het grootste tekort aan arbeidskrachten in de geschiedenis? Er klopt iets niet.

Toen ik mijn  meest recente artikel  over het arbeidstekort schreef, schreven een paar mensen me en gaven de regering-Biden de schuld van wat we zien. En het is zeker waar dat de maatregelen die de regering-Biden heeft genomen het arbeidstekort in de Verenigde Staten nog erger hebben gemaakt.

Maar de regering-Biden is niet de reden waarom er letterlijk over de hele planeet een extreem ernstig tekort aan arbeiders is. In Vietnam zijn er bijvoorbeeld zo weinig arbeiders dat de regering het leger er daadwerkelijk op uit stuurde om  te helpen met de rijstoogst …

Over de hele wereld schudt een tekort aan arbeiders de voedselvoorzieningsketens door elkaar.

In Vietnam helpt het leger bij de rijstoogst. In het VK dumpen boeren melk omdat er geen vrachtwagenchauffeurs zijn om het op te halen. De robuuste koffiebonen van Brazilië hebben dit jaar 120 dagen nodig gehad om te oogsten, in plaats van de gebruikelijke 90. En Amerikaanse vleesverwerkers proberen nieuwe werknemers te lokken met Apple Watches, terwijl fastfoodketens de prijzen van hamburgers en burrito’s verhogen.

Waarom zijn er niet genoeg mensen om dit werk te doen? Zoiets hebben we nog nooit eerder gezien. Gezien de verschrikkelijke werkloosheidscrisis die een groot deel van de wereld in zijn greep had tijdens de vroege stadia van deze pandemie, zou je denken dat er op dit moment enorme hoeveelheden wanhopige werknemers zouden moeten zijn waaruit grote bedrijven kunnen kiezen.

Maar in plaats daarvan is het bijna alsof onnoemelijk veel laagbetaalde arbeiders gewoon zijn verdwenen. Natuurlijk zijn bepaalde soorten werknemers veel belangrijker voor het functioneren van de wereldeconomie dan andere soorten werknemers. De wereld zou bijvoorbeeld prima in orde zijn als er een nijpend tekort aan acteurs en actrices zou zijn. Maar als er niet genoeg mensen zijn om ons voedsel te verbouwen, verwerken en vervoeren, is dat een enorm probleem, en dat is precies  waar we momenteel mee te maken hebben …

Lees ook:   Toeslagenaffaire. De ellende uitgelegd.

Of het nu gaat om fruitplukkers, slachthuisarbeiders, vrachtwagenchauffeurs, magazijniers, koks of obers, het wereldwijde voedselecosysteem bezwijkt door een tekort aan personeel. De voorraden worden geraakt en sommige werkgevers worden gedwongen de lonen met dubbele cijfers te verhogen. Dat dreigt de voedselprijzen – die al verhit zijn door de stijgende grondstoffen- en vrachtkosten – nog verder op te drijven. Volgens een index opgesteld door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties waren de prijzen in augustus 33% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Helaas zullen de tekorten en prijsstijgingen  uiteindelijk nog veel erger worden . Ik kan me geen andere keer herinneren sinds het begin van de geschiedenis dat de hele wereld ooit zoiets heeft meegemaakt. Verbeter mij alsjeblieft als ik het fout heb. Over de hele wereld krijgen we te horen dat er voedseltekorten ontstaan ​​omdat er simpelweg  niet genoeg mensen zijn om het werk te doen …

Tekorten treffen zowel boerderijen, verwerkers als restaurants. Maleisië, ’s werelds nummer 2 palmolieproducent, heeft ongeveer 30% van de potentiële productie verloren van de eetbare olie die in alles wordt gebruikt, van chocolade tot margarine. De garnalenproductie in Zuid-Vietnam – een van ’s werelds grootste exporteurs – is met 60% tot 70% gedaald ten opzichte van vóór de pandemie. En een vijfde van de tomatenproductie in het zuiden van Italië is dit jaar verloren gegaan door de verzengende hitte en transportverlamming, aldus de boerenvereniging CIA.

Vóór de pandemie was er nooit een tijd dat we niet genoeg werknemers hadden om de basistaken uit te voeren die moesten worden gedaan. In feite hadden veel landen over de hele wereld voortdurend te kampen met enorme problemen met ongebreidelde werkloosheid. Maar nu is de pandemie gekomen en zijn plotseling al onze werkloosheidsproblemen opgelost?

Ik begrijp niet waarom dit niet voor meer mensen een rode vlag opheft. Hier in de Verenigde Staten, als je een baan wilt, heb je tegenwoordig veel om uit te kiezen. In reactie op het artikel dat ik een paar dagen geleden plaatste  , stuurde een van mijn lezers me een e-mail waarin hij beschrijft hoe de omstandigheden zijn in een deel van Illinois…

Waar zijn alle mensen gebleven? Wanneer u de snelweg afrijdt in Fairview Heights en Swansea, Illinois, staan ​​er aan beide kanten borden, nu huren. Fazoli’s, een Italiaans fastfoodrestaurant, heeft een bord waarop staat dat ze tot $ 15 per uur betalen. Domino’s is op zoek naar werknemers, Sparkle Car Wash, een verhuurbedrijf en verschillende anderen in een gebied van twee of drie blokken. Panera Bread Company heeft buiten borden geplaatst dat ze nu vroeg gesloten zijn vanwege gebrek aan werknemers. Voedselartikelen in onze supermarktschappen worden steeds kleiner en worden nooit vervangen. Een deel van het eten is verlopen. Toen ik bij de Aldi boter probeerde te kopen, merkte ik dat het dezelfde houdbaarheidsdatum had als maanden geleden. Ze brachten verlopen boter naar buiten en lieten die in de koeler staan. Hetzelfde bij Schnuck’s, je moet voorzichtig zijn en de houdbaarheidsdata controleren.

In een tijd waarin de basisdiensten kapot gaan vanwege een gebrek aan arbeiders, heeft de regering-Biden besloten om de zaken nog erger te maken door tientallen miljoenen arbeiders offensieve nieuwe mandaten op te leggen. Nu deze nieuwe mandaten van kracht worden, kunnen we binnenkort dingen zien die we nog nooit eerder in de geschiedenis van ons land hebben gezien. Er wordt bijvoorbeeld geprojecteerd dat bijna de helft van de hele politiemacht in de stad San Diego  binnenkort gedwongen kan worden om hun baan op te zeggen …

Lees ook:   Poetin een echte baas en dierenliefhebber

Een nogal opmerkelijke situatie in San Diego die we in de rest van het land konden zien spelen. De politievakbond, The San Diego Police Officers Association (SDPOA), vroeg hun leden naar het vaccinatiemandaat.

65 procent van de respondenten zei dat ze zouden overwegen om uit het korps te stappen als de stad een vereiste zou opleggen. Maar een alarmerende 45 procent zei liever ontslagen te worden dan zich aan het mandaat te houden.

De SDPOA heeft 1.971 leden. Volgens de San Diego Union Tribune is de helft van die officieren niet gevaccineerd. Als die helft van het hele politiebureau zou worden ontslagen wegens niet-naleving van het vaccinmandaat, zou de stad San Diego zich op een heel schetsmatige plaats bevinden.

Het pad dat de regering-Biden heeft besloten ons te volgen, is absoluut krankzinnig. Nu tientallen gekwalificeerde werknemers hun post verlaten, kunnen de problemen waarmee we nu worden geconfronteerd naar een geheel nieuw niveau gaan. Maar de VS is slechts een stukje van de totale puzzel.

Overal ter wereld zijn er alarmerende tekorten aan arbeidskrachten, en ons wordt verteld dat dit een crisis is die niet snel zal worden opgelost. Dus nogmaals, er is een heel eenvoudige vraag die ik moet stellen. Waar zijn alle mensen gebleven? Dit is een verhaal van monumentaal belang, en bijna niemand neemt het op zich.

Bron

(hoeveel mensen zijn er vermoord dankzij het vaccin?)

Gerelateerde artikelen

Back to top button