24 november 2020

 

De waanzin, asielzoekerstax?

Het voorstel van de Duitse minister Schäuble om een brandstoftaks in de EU in te voeren om de kosten van de migratie te dekken, valt bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op een koude steen. “Waanzin”, vindt hij.
Gisteren pleitte de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble voor een bijkomende taks op brandstoffen in de hele Europese Unie om de toenemende kosten van de migratie te financieren. “We moeten de buitengrenzen van de Schengenzone beveiligingen. Dit probleem niet aanpakken omdat er te beperkte middelen zijn, kan niet”, zei Schäuble aan de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

“Ik ben een grote fan van Schäuble, maar daar volg ik hem toch niet in”, reageerde Francken in “De zevende dag”. “Een asielzoekerstaks invoeren? Ik denk er nog niet aan. Dat is waanzin!” Hij beklemtoonde dat zijn partij net minder taksen wil.

“Asielzoekers die werken, moeten opvang terugbetalen”

Francken werd ook nog eens aan de tand gevoeld over de situatie in Denemarken en Zwitsersland, waar asielzoekers in ruil voor opvang geld en/of kostbare juwelen moeten afstaan. Een omstreden voorstel, waarbij tegenstanders meteen de vergelijking maakten met de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog.

Een gepolariseerd debat, zegt Francken daarover. “Als Hitler erbij wordt gehaald, is het debat meteen voorbij.” Maar zelf is hij, net als zijn partijgenoot Jan Jambon, geen voorstander van het afnemen van bezittingen van mensen die op de vlucht zijn. “Ik denk ook dat dat pure afschrikking is, want in de praktijk kan dat niet werken.”

Wat wel logisch is, vindt Francken, is dat asielzoekers (als tzt) die een job gevonden hebben, zelf opdraaien voor de kosten van hun opvang. “Ze dragen dan bij aan de sociale zekerheid en genieten daar dan ook de voordelen van, het lijkt me dan normaal dat ze in dat geval zelf hun opvang betalen.” Vorig jaar hebben asielzoekers op die manier 400.000 euro aan leefloon terugbetaald, omdat ze intussen een job hadden gevonden.

Lees ook:   Baba Vanga voorspelde de ondergang van 1 Europa?

Volgens Francken komt er binnenkort nog een wetswijziging waardoor er een betere koppeling zal komen tussen de sociale zekerheid en Fedasil om te zien welke asielzoeker werk en dus eigen inkomsten heeft.

Uitwijzing voorwaarde voor vervroegde vrijlating

En wat met asielzoekers die misdrijven plegen? Francken kreeg de vraag andermaal in de schoot geworpen. “We doen het maximale wat mag van Europa”, herhaalde hij, maar hij gaf toe dat hij zelf nog meer zou willen doen dan Europa nu toelaat. “De gevangenissen puilen uit van illegalen, in Antwerpen heeft bijna 50 procent van de gedetineerden geen verblijfsvergunning, dat zijn mensen die geen plaats hebben in onze samenleving, die moeten eruit. Die groep is voor mij prioritair.”

Hij wees erop dat volgende maand over het wetsvoorstel van minister van Justitie Koen Geens wordt gestemd, waarbij vervroegde vrijlating van illegalen enkel nog zal kunnen als ze (vrijwillig) terugkeren naar hun land van herkomst. Willen ze dat niet, dan komen ze niet in aanmerking voor vervroegde vrijlating. “En keren ze later terug naar België, dan moeten ze alsnog de rest van huns traf uitzitten.”

In Nederland bestaat dit principe al langer. “En daar sprinten ze het vliegtuig op”, aldus nog Francken.

https://deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.2548498

Gerelateerde berichten