...
Maatschappij & Psyche

Angst voor afwijzing kan je ergste vijand zijn of je beste bondgenoot

Angst voor afwijzing kan je ergste vijand zijn of je beste bondgenoot

Blog Luz e Vida: Teri Wade: A ESCADA DE JACÓ
Op een dag voelde ik deze diepe angst om diep van binnen afgewezen te worden. Een angst die niets te maken had met spreken in het openbaar of een sollicitatiegesprek. Dit ontstond toen ik moest uitdrukken wat ik voelde, namelijk dat ik van een van mijn beste vrienden hield.

Het irriteerde me vreselijk toen ik alleen was en ik moest haar alles vertellen wat razendsnel door mijn hoofd rolde. Maar diep van binnen was ik doodsbang om het te doen, bang dat ze mijn standpunt niet zou accepteren, dat ze boos zou worden, dat ze me zou afwijzen.

‘Als je ervoor kiest iets niet te doen uit angst om afgewezen te worden, wijs je jezelf af … en negeert de wereld je. ”
-Jia Jiang-
We zijn ons waarschijnlijk allemaal wel eens bewust geweest van deze grote angst. Een angst die je zorgen maakt over hoe je anderen zult zien. Heel vaak weerhoudt deze angst ons ervan om mensen te confronteren, vanwege deze angst voor “wat zullen ze denken?”.

Het zou geweldig zijn om deze angst te kunnen wegnemen, maar denk je dat je die angst nooit meer zou voelen? Het kan positieve gevolgen hebben die ons meer helpen dan we denken, en het kan nodig zijn om het te ervaren. Zou het mogelijk zijn om deze afwijzingsangst om te zetten in een van onze beste bondgenoten?

We zijn allemaal bang om afgewezen te worden

Angst voor afwijzing kan ontstaan ​​wanneer we proberen onze liefde te verkondigen aan de persoon van wie we houden. Het laat je misschien niet doen wat je wilt, laat je inhouden en hou je mond. Een situatie waar je uiteindelijk gek van wordt en die tot angst kan leiden.

Lees ook:   Tot 40 jaar. Welke invloed heeft de leeftijd van de vader op kinderen?

Maar waarom zijn we er zo bang voor? Als we heel vaak denken “goed, ik heb niets meer te verliezen”, waarom gaan we er dan niet voor? Omdat onze angst bij ons is geboren, maar we hebben het ook geleerd en als we een laag zelfvertrouwen hebben, zal het zeker toenemen.

Vanaf onze geboorte hebben we deze behoefte om deel uit te maken van een groep. Van onze familie, mensen van onze leeftijd, van de samenleving … Maar naarmate we groeien en onze persoonlijkheid ontwikkelen, realiseren we ons dat we anders zijn en dat bepaalde houdingen niet “goed worden gezien” ‘Of’ geaccepteerd ‘.

“Het is normaal om belang te hechten aan de mening van anderen. Maar als dat, in plaats van een aanvulling te zijn, een ander gezichtspunt de belangrijkste, de enige reden en de enige waarheid wordt, dan heb je veel werk te doen. ”

Op dit moment probeer je te veranderen om op de anderen te lijken, niet om te ontploffen en zodat ze niet naar je kijken. Maar als je dat doet, daalt je gevoel van eigenwaarde en heb je het gevoel dat je niet meer hetzelfde bent. Het is moeilijk om iemand te zijn die je niet bent en het is nog ingewikkelder om te proberen jezelf niet te accepteren.

Angst is je bondgenoot

Volgens wat we zojuist hebben genoemd, is angst je vijand. Het beperkt je, het verlamt je en voorkomt dat je risico’s neemt, jezelf bent en doet wat je wilt. Desondanks kan de angst voor afwijzing in redelijke mate positief zijn.

* Het maakt je wakker: stel je voor dat je voor een publiek moet spreken en je angst voor afwijzing ontstaat met meer kracht dan ooit. Deze angst is ontstaan ​​om u te waarschuwen voor een belangrijke situatie waarin u uzelf gaat testen. Gebruik het in je voordeel om uit je lethargie te komen en jezelf een boost te geven. Angst motiveert je om van je presentatie het beste te maken dat je ooit hebt gemaakt.
* Het waarschuwt u: als er geen angst zou zijn, zou u niet op de hoogte zijn van het feit dat u uw mening niet uitdrukt uit angst voor wat anderen zouden kunnen denken, dat u in bepaalde situaties niet wordt geconfronteerd omdat je denkt dat je geoordeeld zult worden … Het gevoel van angst kan je helpen de oorsprong te vinden van wat je nu immobiliseert. Hierdoor kun je enkele van de problemen zien die je al heel lang meesleept.
* Het waarschuwt je: angst kan optreden in een situatie waar je je niet klaar voor voelt. U wilt bijvoorbeeld uw liefde verklaren aan deze persoon die u heeft verleid, maar misschien weet u diep van binnen dat het een haastig gebaar is, dat u ze niet goed genoeg kent en dat er zelfs een paar dingen die je niet zo leuk vindt. Angst kan je waarschuwen om wat meer na te denken.

Lees ook:   Poetin is ook niet zo dol op vaccins

“Met angst geeft je lichaam je materiaal om actie te ondernemen, te vluchten of jezelf te verlammen. Jij alleen beslist … ”
-Pau Navarro-

Angst zal ons niet altijd naar een vluchtreactie drijven, omdat we kunnen kiezen hoe we deze energie gebruiken die ons binnenvalt. Het kan onze grootste motivatiebron worden om met situaties om te gaan die we nooit hadden durven trotseren. U beslist of de angst voor afwijzing u verlamt of naar voren duwt.

Wat moet je verliezen door te proberen?

Gerelateerde artikelen

Back to top button