web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & PsychePolitiek-Elite

Minimum loon voor jongeren moet omhoog

Het minimumjeugdloon voor jongeren tot 23 jaar moet fors omhoog. Werkende jongeren van 18 jaar en ouder hebben recht op hetzelfde minimumloon als volwassen. Dat is een van de doelen van een campagne die vakbond FNV, samen met andere vakbonden en politieke jongerenorganisaties.

Vandaag kondigt de vakbond de plannen in televisieprogramma EenVandaag aan, morgen worden ze officieel gelanceerd.

Onder de noemer Young & United gaan jongeren uit het hele land de komende tijd actievoeren voor een hoger loon en betere arbeidsvoorwaarden.

Het minimumjeugdloon in Nederland is beduidend lager dan het minimumloon voor een volwassene. Heeft die laatste recht op 9,12 euro bruto per uur, een jongere van 18 jaar moet het doen met minder dan de helft: 4,15 euro per uur. Nederland loopt daarmee in Europees verband uit de pas.

Hoogleraar Arbeidsmarkt en Ongelijkheid Wiemer Salverda geeft de jongeren in EenVandaag gelijk: “De jeugdlonen zijn erg laag in verhouding tot andere landen. Veel landen kennen dit systeem niet en er zijn ook landen waar het volwassen minimumloon begint bij 18.”

Bijbaantje
Vakbond FNV ondervroeg de afgelopen maanden bijna 10.000 jongeren over hun arbeidsvoorwaarden. 85 procent van hen krijgt minder betaald dan het volwassen minimumloon. Volgens vakbond FNV draaien hele sectoren en bedrijven op werkende jongeren en krijgen zij niet het loon waar ze recht op hebben. Als ze te oud en te duur worden, worden ze vervangen door een jongere en goedkopere kracht.

“Als je 18 bent mag je stemmen, alcohol drinken, autorijden. Maar als je werkt krijg je op je achttiende nog steeds de helft van het volwassen minimumloon. Dat is bizar!”, zegt Ron Meyer van FNV. Het beeld dat jongeren alleen werken als bijbaantje of om een vakantie bij elkaar te sparen is onterecht, aldus de bond. Met name jongeren die op jonge leeftijd al op eigen benen willen of moeten staan, komen door de lage verdiensten in de problemen.

Lees ook:   Transgenders lastig gevallen

Herziening
Behalve voor een hoger loon gaan de jongeren ook actievoeren voor meer ‘echte’ banen en een einde aan de nulurencontracten. Volgens FNV worden jongeren nu vaak geconfronteerd met een ‘voor jou tien anderen-mentaliteit’.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken laat in een reactie aan EenVandaag weten het hele stelsel van het minimumloon te gaan herzien. Daarbij wordt ook naar het minimumjeugdloon gekeken, en de leeftijdsgrens.

https://economie.eenvandaag.nl/tv-items/58301/fnv_minimumjeugdloon_moet_omhoog

Minimum loon moet ook omhoog overigens!
In verhouding met huurprijzen is het niet te doen!
De regering zeikt wel over dat mensen op hun spaarcenten zitten maar dat is niet voor niets.
Anyways, jongeren werken net zo hard als een volwassene dus moeten ze evenveel verdienen!
Logisch!

Daarnaast zorgt het ook voor dat men ook oudere mensen aan kan nemen want dan is ieder gelijk…ongeacht leeftijd!
Beter kan het niet toch…Dan is het misbruik van jongeren ook direct afgelopen. Prima zaak FNV!

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥