...
Bizar & HumorMaatschappij & Psyche

CBS kocht data van Marktplaats voor 60.000 EU

CBS kocht data van Marktplaats voor 60.000 EU

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) betaalde een vergoeding van 60.000 euro aan Marktplaats.nl voor anonieme gebruikersgegevens over de periode 2005-2011. Het statistiekbureau wilde in beeld krijgen wat per regio werd gekocht en te koop aangeboden en welke prijzen daarvoor werden betaald.

Het is zeer ongebruikelijk dat het CBS voor de overdracht van data betaalt. Het statistiekbureau van de overheid kan veel data kosteloos opvragen bij bedrijven, maar juist de dataset van Marktplaats valt buiten de wettelijk beschreven regelgeving uit 2003. De transactie was volgens een woordvoerder van het CBS onderdeel van „een experiment” om grote databestanden te verwerven…

…Ook NRC Q, de zakelijke website van NRC Handelsblad, kreeg toegang tot een aantal geanonimiseerde databestanden van Marktplaats. De videoproductie De spiegel van Nederland toont wat deze big data zeggen over Nederlanders en hun ‘handelsgeest’. Zo blijkt ‘gratis’ het hele jaar door het populairste trefwoord, behalve als het een tijd heeft gevroren. Dan is ‘schaatsen’ populairder. Marktplaats ziet ook hoe hypes zich over Nederland verspreiden. Zo kon het afgelopen zomer volgen in welke regio’s de knutselelastiekjes looms het eerst aansloegen.

Bedrijven die beschikken over grote hoeveelheden gebruikersgegevens proberen deze steeds vaker te verhandelen. Ook de Amerikaanse veilingsite eBay, sinds 2004 eigenaar van Marktplaats, verkoopt anonieme gebruikersgegevens. Marktplaats verkoopt gebruikersgegevens naar eigen zeggen niet aan commerciële partijen.

https://privacynieuws.nl/nieuwsoverzicht/databases/166-big-data/14474-cbs-kocht-data-van-marktplaats-voor-60-000-eu.html

Uhuh!
Ik denk eerder dat ze willen uitzoeken wie wat waar verkocht ivm mensen met een vergoeding van de regering of gemeente, om te mogen overleven!
Deze mensen mogen geen spullen verkopen, althans nog niet teveel. Nu moet men nooit de echte postcode opgeven hé dat wisten jullie toch al wel?
Tsss en geen achternamen enzo…kom nou!
Nu zijn er bij die echt extreme dingen verkopen dat dan weer wel!
Maar het lijkt me te gaan om bijverdiensten en niet zomaar eventjes info over een trend of een handelsgeestje van een landje hoor!
Neuh…
Nee, nee… eg nie!
Ps leuke site is dat, als je informatie zoekt over privacy echt een aanrader!!!

Lees ook:   Een nieuw internet zonder ip!

Gerelateerde artikelen

Back to top button