web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & Psyche

‘Koning van de paarden’ bekent vleesfraude

‘Koning van de paarden’ bekent vleesfraude

DEN BOSCH –
De internationaal in opspraak geraakte Nederlandse vleeshandelaar Jan F. heeft donderdag bekend dat hij in 2007 en 2008 paardenvlees als halal geslacht rundvlees heeft verkocht. Hij weerspreekt echter dat er iemand is bevoordeeld of benadeeld. De Franse afnemers wisten dat ze paardenvlees kochten en betaalden ook de prijs van paardenvlees, zegt hij. Ze noemden hem ‘koning van de paarden’, vertelde zijn advocaat als bewijs. „Iedereen wist hoe het zat, niemand is misleid”, aldus raadsman Rogier Hörchner
Jan F. (63) is de directeur van het Cypriotische bedrijf Draap (het omgekeerde van paard) dat op dit moment onderwerp is van strafrechtelijk onderzoek door het Nederlandse Openbaar Ministerie, omdat de vleeshandel niet zou voldoen aan de traceringsplicht voor vlees. Draap wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Het bedrijf zou nog steeds paardenvlees verkopen als rundvlees.
De Franse minister van Landbouw Stéphane Le Foll noemde de Nederlander vorige maand nog een ‘weinig gewetensvolle handelaar die overal waar hij kan goedkoop vlees opkoopt en in strijd met de regels handelt’.
Jan F. ging in beroep tegen de celstraf die de rechtbank in Breda hem vorig jaar oplegde voor de fraude.
De advocaat-generaal eiste donderdag wederom anderhalf jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Ze herhaalde dat het Openbaar Ministerie van Jan F. nog meer dan 3 miljoen euro crimineel verdiend geld zal opeisen.
Een celstraf vindt de verdediging buitenproportioneel. Advocaat Hörchner zegt dat de voedselveiligheid niet in gevaar is geweest en dat de consument de schouders ophaalt bij de recente onthullingen over paardenvlees dat is verkocht als rundvlees. „Het is een feestje van de media. De consument zal het worst zijn.”
Jan F. en zijn advocaat wilden donderdag niet reageren op de actuele ontwikkelingen.
Het gerechtshof in Den Bosch doet op 2 mei uitspraak.

 

https://www.telegraaf.nl/binnenland/21490588/___Koning_van_de_paarden__bekent_vleesfraude__.html

 

Het is mij geen worst, als ik betaal voor rundvlees wil ik ook rundvlees! En wel veilig vlees en niet van een louche handelaar!
Hoop dat ze flink aangepakt worden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥