web analytics
...

Wat veroorzaakt de narcistische persoonlijkheidsstoornis

WAT VEROORZAAKT NARCISTISCHE PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS (NPD)

Social Media Narcissism Social, media, new, narcissism, Michelangelo, Merisi, Caravaggio, narciso, legend, canvas, mirror, iphone, danger, illustration, graphic, conceptual, ironicIn de loop van ons leven hebben de meesten van ons hoogstwaarschijnlijk verschillende mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontmoet, hoewel we ze in het begin misschien niet konden identificeren. Misschien zijn we onbewust omringd door narcisten in de rol van vrienden, collega’s, misschien zelfs partners of ouders.

Narcisme is een persoonlijkheidskenmerk dat vaak wordt geassocieerd met een opgeblazen gevoel van eigenwaarde, de behoefte aan aandacht en de neiging om op te scheppen en prestaties te overdrijven. Hoewel we misschien hebben opgemerkt dat zelfs normale en gezonde mensen soms narcistische neigingen vertonen, wordt het voor sommige mensen een probleem wanneer het hun vermogen begint te beïnvloeden om normale relaties met anderen aan te gaan.

Degenen die lijden aan een extreme versie van deze aandoening zouden een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben (kortweg NPD).

Mensen met de diagnose NPD zijn niet alleen door zichzelf geobsedeerd, maar er is ook vastgesteld dat ze extreem uitputtend, manipulatief en egoïstisch zijn. Emotioneel misbruik komt voor hen net zo natuurlijk als ademen .

Dus, hoewel we het ijdele studentenstudentenmeisje van de universiteit kunnen noemen, dat denkt dat de wereld om haar heen draaide, als narcist, zijn mensen die echt aan NPD lijden veel complexer.

En hoewel ze in het begin misschien heel eng lijken, kunnen we, als we ze eenmaal leren kennen en hun kant van het verhaal begrijpen, geweldige mensen zijn om rond te hangen.

Hoe kunnen we een narcist identificeren?
Narcisme heeft veel verklikkers, waaronder een gebrek aan empathie. Het is niet zo dat ze de emoties van de mensen om hen heen niet begrijpen of ontcijferen, ze missen alleen het vermogen om mededogen te tonen als reactie op de emotionele behoeften van anderen.

Dus een narcist lijkt ons in eerste instantie misschien lief en begripvol, maar als we beter opletten, zullen we het patroon van onbezonnenheid opmerken dat ze zullen gaan vertonen. Maar voordat we ze ervoor beoordelen, is het nuttig om de oorzaak achter deze ongevoelige houding te begrijpen.

Lees ook:   How to Stop Other People From Destroying Your Inner Peace Ralph Smart

Wat veroorzaakt een gebrek aan empathie?
Onderzoek heeft nu bewezen dat het gebrek aan empathie dat je opmerkt bij mensen die aan NPD lijden niet helemaal hun schuld is, het is in hun hersenen geprogrammeerd als gevolg van de structuur ervan.

In een door wetenschappers uitgevoerd onderzoek werd een groep van 34 patiënten geobserveerd, van wie 17 eerder de diagnose NPD hadden gekregen. Door het gebruik van MRI ontdekten de wetenschappers dat degenen die aan NPD lijden, aanzienlijk dunner zijn in hun hersenschors in vergelijking met degenen die geen NPD hebben.

Mensen met NPD hadden een aanzienlijk verlaagd niveau van grijze stof in hun linker voorste insula, het gebied van de hersenen dat verband houdt met het vermogen van een persoon om empathie te tonen. Daarentegen had de controlegroep, of de mensen die geen NPD hadden, een gezonde hoeveelheid grijze stof in de overeenkomstige regio in hun hersenen.
De hersenontwikkeling is echter geen op zichzelf staande oorzaak van de aandoening.

Wat veroorzaakt nog meer narcistische persoonlijkheidsstoornis?
Nurture is net zo goed de oorzaak van de oorsprong van narcisme als de hersenen. Uit onderzoek is gebleken dat de oorsprong van narcisme bij volwassenen teruggaat tot hun vroege kinderjaren.

Bij vragen over hun vormingsjaren bleek dat mensen met NPD niet alleen het slachtoffer waren van lastige ouders, maar ook van lof over ouders die hen iets teveel faciliteerden in hun voordeel. We kunnen dit beter begrijpen door twee scenario’s.

In de eerste is er een kind dat gewoon nooit genoeg lijkt te zijn voor zijn ouders. Hun liefde voor hem wordt bepaald door het feit of hij al dan niet de aanvoerder van zijn voetbalteam kan worden, of dat hij al die A-cijfers scoort of niet.

Lees ook:   Zuinig wassen: waarom het schadelijk is voor onze gezondheid

We kunnen ons voorstellen dat deze kleine jongen zijn hele leven zou proberen om zijn ouders en zichzelf te bewijzen dat hij het waard is, en dit leidt tot een neerwaartse spiraal van narcisme waarin hij de wereld probeert af te leiden van zijn vermeende tekortkomingen door zijn prestaties te overdrijven .

Deze jongen zal ook opgroeien tot een man die probeert de overhand te krijgen door diegenen die met hem te maken hebben constant neer te leggen.

Stel in een ander scenario dat er een kind is dat aan de andere kant van het spectrum heeft geleefd; haar ouders hebben al haar kleine prestaties buiten proportie opgeblazen. Al haar wensen en dromen zijn altijd vervuld.

Dit kleine meisje zou opgroeien met de gedachte dat de wereld haar iets verschuldigd is en dat ze op de een of andere manier speciaal is, en dat de verwachting dat ze een eersteklas behandeling krijgt van de mensen om haar heen nooit zal sterven. Na verloop van tijd zul je merken dat deze persoon steeds veeleisender en gefrustreerder wordt, omdat niet aan haar eisen wordt voldaan.

De oorzaken van een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn talrijk. Er is veel onderzoek gepland om de wortels van narcisme verder te begrijpen en te vinden om de kans op genezing te vergroten. En hoewel er op dit moment beperkt bewijs is om NPD aan een factor te koppelen, zal hopelijk toekomstig onderzoek ons ​​helpen een beter inzicht te krijgen om onszelf of iemand met NPD te helpen een beter leven te leiden.

https://www.howandwhys.com/narcissistic-personality-disorder/

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button