web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & Psyche

Hoe proef je dat het paardenvlees is? Alles op een rij.

Hoe proef je dat het paardenvlees is? Alles op een rij.
-Paardenvlees smaakt iets zoeter dan rundvlees,
het is taaier en minder smaakvol.

-Daar komt nog bij dat paardenvlees een aparte smaak heeft, die veel mensen niet lusten.

-Het heeft wel een duidelijk donkerder en dieprode kleur. Het vlees is van nature vrij mager,
gemiddeld minder dan 5 gram vet per 100 gram vlees, en het is heel mals. Door het tamelijk
hoge natuurlijke suikergehalte van paardenvlees ruikt en smaakt het vlees veel zoeter dan
rundvlees.
-Paardenvlees is zeer mager en rijk aan ijzer (myoglobine), waardoor het sneller verkleurt (tot bijna zwart). Een andere stof die veel voorkomt in paardenvlees is glycogeen. Door het hoge gehalte glycogeen is de smaak zoeter dan rundvlees en kan daardoor bij de bereiding wat sterker gekruid (peper) worden.

-Paarden worden in een aantal landen van Europa, waaronder Nederland, niet gefokt voor het vlees. In Nederland worden enkel paarden, die niet meer economisch rendabel zijn, afgevoerd voor de slacht. In andere landen worden paarden nog wel voor het vlees gefokt, met als koploper Frankrijk met jaarlijks vijftienduizend vleespaarden. [1] In de niet-producerende landen is paardenvlees een van de weinige vleessoorten die een restproduct zijn. Omdat de afgevoerde paarden sterk kunnen variëren in leeftijd is de kwaliteit van het aangeboden inlandse paardenvlees zeer variabel. Gebrek aan constante kwaliteit is een van de oorzaken waardoor het aan populariteit inboet.
Ingevoerd paardenvlees komt dikwijls uit Zuid-Amerika, waar Argentinië de grootste leverancier is. De paarden worden ter plaatse geslacht en ontbeend. Het vlees wordt onder vacuüm verpakt en ofwel per boot (bootvlees) of per vliegtuig (vliegvlees) verdeeld.
Veel recreatiepaarden – paarden die worden bereden of voor het plezier gehouden – worden in hun leven behandeld met medicijnen. In de landen van de EU worden al deze behandelingen bijgehouden in het paardenpaspoort (gelinkt aan een tatoeage of identificatiechip). Een paard dat met medicijnen wordt behandeld die door de VWA schadelijk voor de volksgezondheid worden geacht, krijgt in zijn paspoort een aantekening dat het niet meer voor de slacht in aanmerking komt. Hun vlees eindigt in de destructie en kan enkel desgewenst tot veevoer worden verwerkt maar kan niet meer gebruikt worden voor menselijke consumptie.

-Jong paardenvlees is zeer mals waardoor het grootste deel van de achtervoet kan worden gegeten als biefstuk. Het wordt onder andere verwerkt in vleeskroketten, frikandellen, en hamburgers (bijvoorbeeld de Bicky Burger). In de Vlaamse frietkoten is de Vlaamse stoverij dikwijls gemaakt van paardenvlees, maar weinig mensen beseffen dat. Paardenvet werd ook gebruikt voor het bakken van frieten.
Vleeswaren op basis van paardenvlees omvatten onder meer paardenrookvlees en paardensalami, de zogenaamde Boulogne-worst. Beide specialiteiten zijn in Vlaanderen erkend als streekproduct.
Paardengehakt is een gemengd gehakt van zeventig procent paardenvlees en dertig procent varkensvlees. Honderd procent paardengehakt wordt wel gegeten als paardenamericain.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥