web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & PsychePolitiek-Elite

Nederland gaat Belgische kerncentrale inspecteren

Nederland gaat Belgische kerncentrale inspecteren

kernreactor waar ze besmet raakten:

Nederland en België gaan op 20 januari voor het eerst een gezamenlijke controle uitvoeren van een kerncentrale in het Belgische Doel. Minister Schultz van Milieu en haar Belgische ambtgenoot zullen erbij zijn.
De Tweede Kamer wilde graag dat Schultz bij onze zuiderburen aan de bel trok over de veiligheid van de zeven kerncentrales in België, die in de buurt van de Nederlandse grens staan. Een aantal reactoren wordt regelmatig platgelegd vanwege storingen of problemen. Vooral inwoners van Zeeland, West-Brabant en Zuid-Limburg maken zich daar zorgen over.

Schultz kondigde in december aan dat de inspectie zo snel mogelijk plaats zou vinden, maar de datum was nog niet bekend. De minister had in november met haar Belgische collega Jan Jambon afgesproken om de kerncentrales in beide landen gezamenlijk te gaan controleren.

Doel 1
De Belgische kernreactor Doel 1 is maandag weer opgestart. De kernreactor werd zaterdagavond automatisch uitgeschakeld omdat er een probleem was met de wisselstroomgenerator (alternator). Er was geen gevaar voor de omgeving of voor de medewerkers. De alternator maakt geen deel uit van het nucleaire gedeelte van de kerncentrale.

De kernreactors Doel 1 en Doel 2, die op 2 kilometer van de Nederlandse grens liggen, stammen uit 1975. Ze zouden na veertig jaar dichtgaan, maar de Belgische regering heeft besloten ze tot 2025 in gebruik te houden.

Doel 3
Van de zeven kernreactoren in België – behalve in Doel staan er ook reactoren in Tihange nabij Maastricht en de Duitse grens – werkt momenteel alleen Doel 3 niet. Deze werd stilgelegd wegens een lek aan een lasnaad, eveneens in het niet-nucleaire deel van de reactor.

Lees ook:   Het staat op het punt te gebeuren

De Belgische reactoren kampten de afgelopen tijd veel met (ouderdoms)kwaaltjes, wat bij buurlanden Nederland en Duitsland vragen heeft doen oproepen.

https://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4218429/2016/01/04/Nederland-gaat-Belgische-kerncentrale-inspecteren.dhtml

Tjonge nu pas…maar goed men doet eindelijk iets!
Zo gevaarlijk dit…
Damn… 🙁

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen. Dan kun je ook de plaatjes e.d weer zien