web analytics
11:11 Dubbele getallen
Bizar & HumorMaatschappij & Psyche

‘Pak rokers en veelvraten aan’ asociaal beleid kan ’t nog erger?

Pak rokers en veelvraten aan’

door Jurry Brand en Thijs Rösken
AMSTERDAM –
Nederlanders (welke Nederlanders vinden dit? Graag namen en geen hulp meer in de zorg! 10 jaar straf!) vinden solidariteit in de zorg belangrijk, maar dit stopt bij ongezond gedrag. Als moet worden bezuinigd op zorgkosten, dan kan dat door ongezond gedrag te bestraffen, vindt 56 procent van de consumenten. (Yeah right!)

Het verkleinen van het basispakket of hogere eigen bijdragen zijn minder populair. Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag gepresenteerd wordt tijdens het Clingendael European Health Forum in Den Haag.

‘Roker mag zelf betalen’
Het bestraffen van roken en te veel drinken en eten heeft het meeste draagvlak als burgers om een bezuiniging op zorgkosten wordt gevraagd. Zo vindt 35 procent van de ondervraagden dat een zware roker zelf voor de kosten van een behandeling moet opdraaien.
Andere opties om te bezuinigen op zorg zijn minder populair. In het onderzoek van Clingendael ziet een vijfde van de ruim 1100 respondenten wat in het beperken van behandelingen in het basispakket. Mensen laten betalen voor een bezoek aan de huisarts is maar voor 17 procent een optie.

Onder druk
De solidariteit in de zorg komt onder druk te staan, ziet voorzitter Reinier Castelein van De Unie, een vakbond voor middengroepen en hoger personeel.
„Je ziet de ontwikkeling dat groepen geen zin meer hebben om voor anderen te betalen (asociaal!)van wie ze vinden dat die op zorggebied verkeerde keuzes maken. Dat soort discussies kun je alleen ondervangen door de zorg betaalbaar te houden voor alle groepen”, aldus Castelein.

Oftewel het leidt de mensen weer af van waar het probleem werkelijk zit, nml de fraudeurs in de zorgsector…Nu wil men het doen voorkomen dat de bevolking dit zo ziet.
Nu als die bevolking slim is…dan weet men ook dat mensen die dik zijn, niet altijd dik zijn door teveel vreten!
Ik heb er al eens verhalen over geschreven over de absurditeit in dit alles.
Ik kan ook zeggen ik vind mijn achterbuurman oerlelijk dus die hoeft geen zorg meer…
Of heey mijn overbuurman vreet altijd patat eh als hij wat krijgt lamadoodgaan!
Zelfs in de oorlog…verzorgde men nog de slachtoffers van het vijanden kamp en dit Nederlandse volk gaat oordelen over wat een ander wel of niet verdiend?
Get a Life…
Ze zullen het laagste iq level wel wat gevraagd hebben..aangaande dit alles.
Want dit zijn geen normale sociale mensen die zoiets vinden.
Schandalig…we vullen met zijn allen die pot…! En niet omdat de een meer krijgt dan de ander…maar die wordt zo goed gevuld omdat de directie zoveel verdiend…en onderhands wat men verdiend ten koste van de patienten!
Laat men daar aub eens naar kijken!
VVD asociaal beleid! Was altijd al zo die zijn voor de rijke mensen in de samenleving.

Mooie reacties gelukkig!
https://www.telegraaf.nl/binnenland/21356888/__Solidariteit_stopt_bij_rokers_en_veelvraten__.html
11-03-2013, 18:00
Johanneke (gast)
De gemiddelde roker heeft al een aantal openhartoperaties betaald middels de potsierlijk hoge belastingen op rookwaren. Dientengevolge zou een korting op de behandeling van roken gerelateerde kwalen meer op zijn plaats zijn.
Voor veelvraten en luiwammesen die onnodig rondrijden in een gemotoriseerde rolstoel met een dakje erop, en dat ook nog sportief vinden, zou een extra bijdrage meer op zijn plaats zijn. Dat zou voor mensen die overdreven veel op pluche banken rondhangen niet anders moeten zijn. Nee, ik rook niet.

11-03-2013, 15:05
Beter (gast)
En waarom niet de levensmiddelenindustrie een deel laten ophoesten voor de extra zorgkosten van obesitas en diabetes patienten die ziek worden door ongezonde voeding en alle onjuiste en misleidende vermeldingen op verpakte voeding. Deze industrie brengt het in de schappen van de winkels; de klant vraagt er niet om. En zeker de tabaksindustrie laten betalen voor de zorgkosten van longkankerpatienten. Dan kunnen de ziektekostenpremies en eigenrisico’s voor iedereen naar beneden en blijft het betaalbaar.
53
reageer
08-03-2013, 16:41
yes (gast)
Pak liever alle graaiers aan en zij die ons land naar de knoppen brengen.We betalen meer dan genoeg onze zorg.De zvw ca 2300euro/jr.,de basis ca 1200euro/jr.de eigenbijdrage 350euro/jr,de aanvullingen ca 400euro/jr,de awbz,ca 4500euro/jr.Hoeveel meer willen jullie nou eigenlijk ,stelletje graaiers.
113
reageer
08-03-2013, 12:51
J. Keurmeester (gast)
Als ik op de fiets voor het stoplicht sta te wachten, ga ik kapot aan de uitlaatgassen van de auto’s die naast me staan. Aangezien dit ten koste gaat van mijn gezondheid ben ik voor een algeheel auto-verbod en/of dat de autorijders mijn extra medische zorgkosten betalen. Dit volgens het principe: “de vervuiler betaalt”.
117
reageer
06-03-2013, 17:42
De optimist (gast)
Wat meer concurrentie in de medische wereld. Er zijn bepaalde medicijnen in Nederland niet verkrijgbaar om dat ze hier geen “licentie” voor hebben terwijl ze net zo goed of beter werken. Deze “Licentie” kost geld (kan zo´n half miljoen zijn) en heeft niets te maken met de stoffen die erin zitten. Mijn vrouw haalt haar pil, uit allergie overwegingen, in Duitsland omdat dezelfde pil niet in Nederland is toegestaan. Duitsland heeft toch echt wel strengere regels met betrekking tot medicatie.
135
reageer
06-03-2013, 17:39
jaspers (gast)
Hoe wordt er dan omgegaan met sporters ,dan moeten die zeker ook de medische kosten betalen die ze maken i.v.m sportblesures
246
reageer
06-03-2013, 17:36
Verknipt (gast)
Uitlaatgassen geven longkanker geen autorijden meer?
128
reageer
06-03-2013, 17:34
Gee (gast)
dus als ik rook, en ik heb een operatie nodig aan mn voet dan zou ik moeten betalen??? Dat heeft toch niks met roken te maken.We betalen nu toch al genoeg aan accijns?
196
reageer
06-03-2013, 17:03
vriez (gast)
laten ze eerst maar eens het goedkopere eten en het vette eten maar eens duurder maken en het gezondere voedsel wat goedkoper want dat rijst de pan uit.
249
reageer
06-03-2013, 17:01
Ger van Gelder (gast)
Ik denk dat ze de mensen die de ziektekostenverzekering betalen moeten uitsluiten.
55
reageer
06-03-2013, 16:56
Piet Pietstra (gast)
Welke 56% van welke groep consumenten is dit eigenlijk geweest? De consumenten van de kantine van de Zorginstellingen? Hier wordt dus een niets zeggende peiling in een ongedefineerde groep mensen als algemene mening om nog meer geld te eisen gebruikt.
215
reageer
06-03-2013, 16:39
rob1234 (gast)
Mensen leven langer en lopen daardoor meer kans om op latere
leeftijd nog andere ziekten te krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om dementie, psychische
stoornissen, beroerte, Parkinson en aandoeningen aan het zenuwstelsel. Dit zorggebruik als gevolg van extra levensjaren leidt tot extra kosten. Deze kosten overtreffen
de kortetermijnbesparingen. Voor de Nederlandse bevolking van 2003 geldt dat bij
volledige uitbanning van roken de kosten van aan roken gerelateerde ziekten dalen
met 8%.
66
reageer
06-03-2013, 16:37
ouder maar niet beter (gast)
Strikt genomen zijn rokers en dikke mensen goedkoper voor de ziektenkostenverzekering, zij leven nl. korter. Serieus, dit is statischtisch bewezen. Al die gezond levende mensen worden ouder, maar moeten dan langer zorgkosten maken in bijvoorbeeld verpleeghuizen of door ouderdomskwalen en daardoor zijn zij op den duur duurder voor de gemeenschap.
466
reageer
06-03-2013, 16:33
Petra (gast)
Mijn dochter is door te langzaam werkende schildklier en prednison voor een andere ziekte 50 kilo zwaarder geworden, dus niet door het vreten. Mag ze dan ook nog eens een keer gestraft worden door zelf voor haar medicatie te gaan betalen? Bovendien obesitas is een ziekte doordat de overheid niet beter oplet wat fabrikanten allemaal door onze voeding doen. Denk aan groeihormoon, verborgen suiker, anti biotica en laten we het dan eens over melk hebben. De overheid weet al heel lang dat dit vergif voor ons is en maken het niet bekend en wat denk je van ons gemanipuleerde tarwe, vetsin wat onder een ander E nummer in onze voeding zit. Hou nu toch gauw op. Nog ff en we moeten onze chemokuren zelf gaan betalen, omdat het ons eigen schuld is door wat wij dan allemaal naar binnen hebben gewerkt. Roken oke, daar kan ik in komen, maar er is nog steeds geen bewijs dat een roker longkanker krijgt door het roken en een niet roker longkanker door een andere oorzaak.
458
reageer
06-03-2013, 17:10
Petra2 (gast)
Gelukkig krijgen we de Diana pil wel vergoed!
67
reageer
06-03-2013, 16:29
Ray (gast)
Weet je Wat die rokers in het laatje van de staatskas brengen? Oh!
455
reageer
06-03-2013, 16:23
mike23 (gast)
dus als ik rook en een arm breek, moet ik meer betalen????
217
reageer
06-03-2013, 16:06
uhmmm (gast)
wat dacht je van de overheid pak dat eens aan die hoge pieten die frauderen!! en die rijke die beginner te jammeren als ze iets moeten inleveren!!
256
reageer
06-03-2013, 16:05
cijndy (gast)
Doe eens normaal zeg als we daar aan beginnen is wel zo,n beetje iedereen uitgesloten van zorg,ga er maar achteraan al die feesten die gouden handrukken die in de zorg verstrekt worden Dan hoeft niemand meer bij tebetalen hoeft er niks uit, Schaf de lotingen voor de opleiding maar eens af….want zo wordt het kunstmatig duur gehouden, en dat is schijnbaar de bedoeling
216
reageer
06-03-2013, 16:01
Cees.Amstelveen (gast)
Er zijn meer dingen die gezondheidskosten omhoog jagen. Echt niet alleen roken en dik zijn. Iets wat heel veel geld kost is SPORTEN. Zullen we dat dan ook maar door de sporters zelf laten betalen als ze weer een ongeluk gehad hebben ?
387
reageer
06-03-2013, 15:59
marco amersfoort (gast)
En dat roepen dan mensen die bungie jumpen, bergen beklimmen, parachute springen etc…
Wat een geleuter. Nog even en alles wordt voor je bepaald.
385
reageer
06-03-2013, 15:54
Dikkie Rik (gast)
Dan moeten ook mensen die sporten, en daardoor een blessure oplopen, meer betalen. En figuren die te veel drinken.
297
reageer
06-03-2013, 15:45
-gijs (gast)
de nederlander is een huichelaar eerste klas, hij denkt alleen maar aan zichzelf en aan zijn geld!!
267
reageer
06-03-2013, 15:44
chris pvv (gast)
De mensen moeten niet zo ouwehoeren,elk huisje heeft wel zijn kruisje.
255
reageer
06-03-2013, 15:28
mama van een dochter (gast)
weet je wat ik nou niet snap het gaat altijd over de mensen die roken en mensen die te zwaar zijn.
maar ik hoor niemand over het alcohol verbruik dat mag ook wel omhoog in prijs
1313
reageer
06-03-2013, 15:26
aow,er (gast)
Pak maar eerst die graaiers in de politiek aan en ruim dat euro gezwel wat Brussel heet op.
Daar worden alle burgers dood ziek van.
385
reageer
06-03-2013, 15:23
bettie (gast)
Omdat dit soort ongezond gedrag zichtbaar is? Maar hoe zit het met al die andere kostenveroorzakende gedragingen:stress(medicijngebruik/artsenconsultaties)sportblessures,van druggebruik tot drankmisbruik tot geweldpleging (waardoor slachtoffers in het zorgcircuit terecht komen)beugeltjes,refluxdrankjes, ivf ? Hou op zeg, we betalen voor iets waar we vroeg of laat allemaal wel een keer gebruik van maken.
243
reageer
06-03-2013, 15:01
salmo (gast)
Autorijden is gevaarlijk, gevaarlijk werk ook, auto’s en industrie vervuilen de lucht meer als rokers, autorijders en glazenwassers en bouwvakkers dan ook maar meer laten betalen? Rokers betalen al meer belasting.
4212
reageer
06-03-2013, 15:01
Yvette (gast)
En de mensen die extreme sporten beoefenen, te hard rijden, fietsen zonder helm, drugs gebruiken, door rood licht rijden etc… Lijkt me leuk! Wie gaat dat controleren? En wat kost die controle dan weer?
369
reageer
06-03-2013, 14:57
Gijs Peskens (gast)
Dit is het domste wat we zouden kunnen doen! Juist rokers en mensen met overgewicht zijn stukken goedkoper voor de samenleving.
De hoogste zorgkosten liggen in de laatste levensjaren, rokers en mensen met overgewicht leven doorgaans korter en zijn dus verantwoordelijk voor minder kosten. Netto zijn rokers en mensen met overgewicht goedkoper.
Daarnaast leveren rokers meer op dankzij accijns en bouwen rokers en mensen met overgewicht evenveel pensioen en aow op terwijl zij minder consumeren!
4510
reageer
06-03-2013, 14:51
lot van ouwerkerk (gast)
Ik zou die mensen wel eens willen zien en hun rekeningen voor de zorg. Ik ben een roker, ja ik rook al 45 jaar. Ga hooguit 1x per jaar naar de huisarts. Kom nooit in een ziekenhuis, heb zelfs al jaren mijn eigen bijdrage niet hoeven aan te spreken, kortom mijn roken heeft niets met de gezondheidszorg te maken. Wat zijn mensen toch makkelijk in het veroordelen van anderen. Houd jezelf eens goed de spiegel voor!
5710
reageer
06-03-2013, 14:49
harry12345 (gast)
Mensen die de hele dag maar over de gewoonten van anderen zeiken hebben sneller hartklachten, dus meer premie betalen.
467
reageer
06-03-2013, 14:36
Ome Sjaak (gast)
Kosten inzichtelijk maken van onze sportieve medemens aan sportblessuren, daardoor fysiotherapie, daardoor arbeidsverzuim. Wordt als roker, zuiper en vetvreter, doodziek van dergelijk gelul!!
385
reageer
06-03-2013, 14:35
Charles-1138 (gast)
@Jannenan…Helemaal correct! Heb door meerdere borst/longoperaties manuele therapie nodig (Chronisch) Ik heb (tot nu toe)3 weken geen behandeling gehad omdat mijn manueel therapeut thuis zit met gescheurde kniebanden. Na een weekje skieën!
258
reageer
06-03-2013, 14:33
IWAB (gast)
Maar dit komt door het wanbeleid van deze regering. Alles is zo duur en er komen zo veel lastenverhogingen en werklozen aan aan dat mensen weer gaan roken om het hongergevoel en de werkloosheidsgevoel te verdringen. Een zak ongezonde voeding zoals chips of andere zoutjes, is veel; goedkoper als gezonde voeding zoals verse groente. Door ander wanbeleid wordt er gesjoemeld met vlees…dus dat durft ook niemand meer te eten. Misschien hier forse heffingen doen? oh nee dan halen ze het in het buitenland. Europa? hmmm werkt niet echt hè
215
reageer
06-03-2013, 14:30
ron45
een wat dacht je van al die vervuilde stank lucht van aautowegen vrachtauto,s die veel langs rijden.je zal eer maar naast woonen.dan adem je het nog erger binnen iin je lichaam.fabrieken autogassen daar zeg ook niemand wat over.ik wil daar ook niet aan mee betalen want ik rijd op een mountenbike.ik ga niet met het oopenbaar vervoer mee.ik vind gewoon rijk of arm gewoon allemaal mee betalen iedereen evenveel bbijdragen dat vind ik dan wel eerlijk.want ze zeggen ddat rijke mensen veel gezonder zijn.en nooit ziek wworden.eens worden ze wel ziek.
317
reageer
06-03-2013, 14:28
Maria22 (gast)
Volgens mij is werken ook niet goed voor je gezondheid.
359
reageer
06-03-2013, 14:20
ron45
iik zit dit artikel aandachtig te lezen.de rijke en middenstanders ze willen niet meer mee betalen aan de gezondheidszorg omdat er mensen zijn die duur zijn in de gezondheidszorg.maar we moeten allemaal belasting betalen rijk en arm.zo kan ik ook wel beginnen ik wil niet mee betalen aan onderwijs.want ik heb niets met onderwijs te maken.rijke die met hun dure wagen de aautowegen vervuilen.rijke directeuren die met hun bbedrijven de wereld vervuilen.o.a olle maatschapijen.bank directeuren die financiël slechte oontwikkelingen steunen.deel.
399
reageer
06-03-2013, 14:19
Ookdatnog (gast)
Zeker 70% van tabak is belasting, de staat is de grootste drugs dealer van Nederland.
Als ze dit zo erg vinden waarom blijven ze dan sigaretten verkopen?
Drank, precies het zelfde, dit zijn verslavende middelen net als coke en andere hard drugs.
Maar de staat verdiend er zo lekker aan dus ze moeten niet deze mensen blijven uitmelken, haal het gewoon uit de handel.
Ben wel benieuwd wat er gebeurd als drank en sigaretten verboden gaat worden.
477
reageer
06-03-2013, 14:16
JanT (gast)
Mensen, laat je toch niet tegen elkaar opzetten. Het is een truc van onze incompetente regering: zorg dat mensen elkaar de schuld geven, dan blijven we zelf buiten schot. Het is zo doorzichtig. De een is dik, de ander rookt, de volgende gaat skiën en weer een ander drinkt graag een paar glaasjes. Iedereen heeft wel wat. Wie uit de crisis wil komen, laat zich geen angst aanpraten door al die sombermansen die onze regering vormen, maar geeft zijn geld uit. Alleen als mensen weer geld gaan uitgeven komen we hieruit. Het is zo simpel als wat.
426
reageer
06-03-2013, 14:12
geintje (gast)
Kom ik 58 jaar laatst bij de dokter en na het uitgebreide onderzoek(zeg maar APK) zegt hij heel ernstig tegen mij: U mag niet meer roken en u mag geen alcohol meer drinken en ook niet meer achter de vrouwtjes aan want dat is slecht voor uw gezondheid.Ik vraag dan aan de dokter,waar moet ik dan nog voor leven en zijn antwoord bleef hij mij schuldig
2113
reageer
06-03-2013, 14:02
g.b (gast)
ik ben een roker.diverse keren naar de dokter geweest niet met problemen opgelopen door roken maar door mijn werk,moet ik hier nu ook mee stoppen
328
reageer
06-03-2013, 14:00
Mart1 (gast)
Dat lijkt me een goed idee, wie is de volgende? Chronisch zieke mensen omdat ze te duur zijn voor de gezondheidszorg.Sporters omdat ze vaak geblesseerd zijn. Mensen die buiten werken want die ademen te veel fijnstof in. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Kortom slecht plan en zeer discriminerend. Ga gewoon terug naar het oude ziekenfonds, scheelt 2500 managers en directeuren die te veel verdienen. en er hoeft geen dividend naar aandeelhouders. Weg met de privatisering die heeft overal het tegenovergestelde bereikt van wat de bedoeling was.
557
reageer
06-03-2013, 13:55
suus (gast)
dan ook voor de winter sporters. want die zijn ook hartsikke duur. wel gelezen hoeveel honderden mensen dit jaar terug kwamen met benen in het gips? nou ik wel. lekker duur zeg.
206
reageer
06-03-2013, 13:48
Jannemans2 (gast)
Morgen maar ook motorrijders, wintersporters, fanatieke sporters die vaak blessures hebben aanpakken. Als we dan toch bezig gaan om mensen in een hoek te zetten en zondebokken te zoeken.
408
reageer
06-03-2013, 13:45
Jannemans (gast)
Zo zie je maar weer dat Nederlanders zich heel makkelijk tegen elkaar laten uitspelen. Verdeel en heers is hier wel zooooooo makkelijk.
396
reageer
06-03-2013, 13:37
Annemarie (gast)
Overgewicht is zichtbaar. Bij slanke mensen gaat men er per definitie vanuit, dat men gezond leeft. Maar ja, dat is niet zichtbaar…
418
reageer
06-03-2013, 13:31
kaat (gast)
Niet iedereen kan gezond voedsel betalen. En dat vind ik dan zo vreemd: sigaretten enz zijn vreselijk duur om het roken te ontmoedigen, ongezond voedsel is nog altijd goedkoper dan gezond voedsel. Pas als het omgekeerde het geval is, kunnen dikke mensen wat zorg betreft, worden aangepakt.
3315
reageer
06-03-2013, 13:28
R B (gast)
Ik rook zelf niet maar ik vind die wetten die ze nu doen zin loos net als in een kroeg niet meer mogen roken word ze al af gepakt iemand die rookt moet hij zelf weten zo lang het niet in mijn huis is ik heb er geen last van heb ik het wel ga ik gewoon weg en dan op overgewicht dan gaan ze de fastfood ketens dan ook sluiten en frietzaken laat de mens leven zo als ze zelf willen zoals ze nu in den haag bezig zijn dat er niet meer aan de hard drugs raken om nog te kalmeren wat voor puin zooi dat ze maken

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥