web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkMaatschappij & PsychePolitiek-Elite

Is sucralose schadelijk voor het DNA en de darmwand?

Onlangs kwam in het nieuws dat de zoetstof sucralose het DNA beschadigt en de doorlaatbaarheid van de dikke darm verhoogt. Dit is gebaseerd op een aantal laboratoriumexperimenten. Heeft dit gevolgen voor het gebruik van sucralose?

Wat is sucralose?
Sucralose is een zoetstof die ongeveer 600 keer zoeter is dan suiker. Het wordt aan verschillende voedingsmiddelen toegevoegd, waaronder tafelzoetstoffen (tabletjes), verwerkt fruit, frisdranken, kauwgom, gebak, zuivelproducten, ijs, desserts en saladedressings. De zoetstof is door Amerikaanse en Europese instanties veilig bevonden en heeft een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van 15 mg/kg lichaamsgewicht per dag.

Nieuwe studie
Amerikaanse onderzoekers van de North Carolina State University hebben onlangs de resultaten gepubliceerd van hun nieuwe studie [1]. Die studie bestond uit een achttal laboratoriumexperimenten waarin ze cellen hebben blootgesteld aan:

  • Sucralose
  • Sucralose-6-acetaat (S6A)

S6A is een stof die bij de productie van sucralose ontstaat en waarvan een beetje in het eindproduct achterblijft (tot 0,67%). Maar het wordt ook gevormd wanneer sucralose in de darm terecht komt en door bacteriën wordt afgebroken. De onderzoekers wilden weten of sucralose, S6A of beide schadelijk zijn voor onder andere het DNA en de darmwand.

Resultaten
Uit de resultaten van dit in vitro-onderzoek blijkt dat sucralose en S6A het DNA beschadigen. Dat zou het risico op kanker kunnen verhogen, hoewel dat niet is onderzocht. Daarnaast is gevonden dat sucralose en S6A de doorlaatbaarheid van de dikke darmwand laten toenemen.

Lees ook eens:  De COVID-19 "Vaccins" zijn wapens ontwikkeld door het Amerikaanse leger

Belangrijk om te beseffen:

  • het gaat hier om in vitro-experimenten die niet naar de mens toe te vertalen zijn. Dit zijn studies die buiten het lichaam, in geïsoleerde cellen, weefsels of organen plaatsvinden (bijvoorbeeld in reageerbuisjes). In deze studie hebben ze menselijke cellen en bacteriën gebruikt. Dergelijk studies hebben een lage bewijskracht. Wat in cellen wordt gevonden, hoeft niet in levende organismen zoals de mens te gebeuren. Het menselijke lichaam is veel complexer dan enkele cellen. Dat betekent niet dat in vitro-studies zinloos zijn. Ze kunnen wel gebruikt worden om gegevens te verkrijgen die nodig zijn voor vervolgonderzoek, bijvoorbeeld in proefdieren (in vivo). Ze kunnen dus wel een plaats hebben in een onderzoekstraject, maar niet om er al eindconclusies op te baseren.
  • er tegenstrijdige resultaten zijn gevonden. Zowel binnen deze experimenten als wat andere studies hebben laten zien.

Advies
De resultaten uit de acht experimenten van deze studie vormen geen aanleiding voor gezondheidsinstanties om de adviezen over sucralose aan te passen. Dat wil zeggen dat sucralose tot de ADI (15 mg/kg lichaamsgewicht per dag) veilig gebruikt kan worden.

Bron

Bekijk de website die verteld je alles over zoetstoffen, zeer interessant!

https://www.zoetstoffen.nl/nieuws/actueel/studie-is-sucralose-schadelijk-voor-het-dna-en-de-darmwand/

Deze veelgebruikte zoetstof kan ons DNA afbreken, waarschuwen wetenschappers

 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥