web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkVitaminen & Kruiden

Kan deze vitamine hersenveroudering vertragen en de ziekte van Alzheimer afweren?

Wanneer u een gevarieerd dieet eet op basis van hele voedingsmiddelen, heeft uw lichaam toegang tot de talloze voedingsstoffen die daarin zitten. De sporenvoedingsstof nicotinamide riboside (NR), een voorloper van nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+) en een vorm van vitamine B3, is er een van.

NR, dat zowel in melk als in supplementvorm wordt aangetroffen, kan helpen de niveaus van NAD+ te verhogen, die doorgaans met de leeftijd in de hersenen afnemen, wat leidt tot metabole en cellulaire disfunctie. 1  Door de NAD+-waarden te verhogen, kan NR de neurodegeneratieve ziekte bij mensen wijzigen, waardoor hersenveroudering wordt vertraagd.

NR herstelt NAD+ in de hersenen

NAD+ moduleert de energieproductie en veel enzymen en regelt zo honderden processen in uw lichaam, waaronder het overleven van cellen en het energiemetabolisme.

NAD+ wordt dagelijks beïnvloed door wat u eet, hoeveel u beweegt en meer, en neemt ook af met de leeftijd, wat leidt tot veranderingen in de stofwisseling en een verhoogd risico op ziekte. 2  Dr. Christopher Martens, directeur van het Delaware Center for Cognitive Aging Research, vertelde Medical News Today: 3

“NAD+ is essentieel voor cellen om energie te creëren en er is sterk bewijs uit dierstudies dat veroudering en metabole disfunctie resulteren in een uitputting van NAD+ in cellen. Daarom is er een sterke grondgedachte dat het aanvullen van de NAD+ in de hersenen een positief effect zou kunnen hebben op de hersenfunctie.”

In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Aging Cell, ontdekten Martens en collega’s dat NR-suppletie de NAD + -niveaus verhoogt en biomarkers van neurodegeneratie verlaagt in extracellulaire plasmablaasjes verrijkt voor neuronale oorsprong (NEV’s). 4

Onder de 22 oudere volwassenen die gedurende zes weken tweemaal daags NR innamen in een dosering van 500 milligram, namen de NAD+-waarden in NEV’s toe, terwijl kinasen die betrokken zijn bij insulineresistentie en neuro-inflammatoire routes afnamen. 5  De resultaten suggereren dat NR, door NAD+ te verhogen, de ziekte van Alzheimer zou kunnen helpen voorkomen. Martens legde uit in Medical News Today: 6

“We hebben geen definitief bewijs dat het supplement zelf de bloed-hersenbarrière passeert, vooral niet uit onze gegevens. Wat we wel weten, is dat het nemen van het supplement resulteert in een toename van NAD+ in kleine blaasjes die waarschijnlijk afkomstig zijn uit de hersenen en ander neuraal weefsel.

Dit is een van de grote uitdagingen in het veld – [d] bepalen of de verbinding zijn beoogde doel kan bereiken. [A] Hoewel we geen direct bewijs hebben, suggereren de resultaten van onze studie dat het een effect heeft op de hersenen en ook het metabolisme verandert van moleculaire routes waarvan bekend is dat ze betrokken zijn bij de ziekte van Alzheimer.

… Wat echt interessant is, is dat we ook veranderingen vonden in meer gevestigde markers van de ziekte van Alzheimer (bijv. Amyloid beta) na inname van het supplement.”

NR is een populaire NAD+-voorloper

Hoewel er meerdere voorlopers zijn van NAD+, waaronder NR, niacine (NA) en niacinamide (NAM), biedt NR een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen, waaronder: 7

Levensverlenging –  In gist verhoogt NR NAD+ en verhoogt het de functie van sirtuin 2 (SIRT2). 8  Door deze toename van NAD+ en sirtuin 2 wordt aangenomen dat calorierestrictie ook bij muizen de levensduur verlengt. 9
Beschermt tegen gewichtstoename –  NR-suppletie bij muizen verhoogde de NAD+-waarden en activeerde SIRT1 en SIRT3, wat leidde tot een verbeterd oxidatief metabolisme en bescherming tegen metabole afwijkingen, waaronder obesitas. De onderzoekers concludeerden: “Onze resultaten geven aan dat de natuurlijke vitamine NR kan worden gebruikt als een voedingssupplement om metabole en leeftijdsgerelateerde aandoeningen te verbeteren die worden gekenmerkt door een defecte mitochondriale functie.” 10
Hartfalen –  In een muisstudie behield NR de hartfunctie bij muizen met hartfalen. 11
Hersenletsel –  NAD+ uitputting komt vaak voor in gevallen van neurodegeneratie. In een muizenstudie hielp intracorticale toediening van NR beschermen tegen centraal hersenletsel. 12
Door lawaai veroorzaakt gehoorverlies –  Toediening van NR, zelfs na blootstelling aan hard geluid, voorkomt door lawaai veroorzaakt gehoorverlies door degeneratie van neurieten te verminderen. 13
Leverbescherming en antidiabetes-effecten –  Bij prediabetische muizen verbeterde NR de glucosetolerantie en verminderde gewichtstoename en leverbeschadiging. Het voorkwam ook leververvetting en hielp sensorische neuropathie voorkomen. De onderzoekers concludeerden dat de resultaten het testen van NR rechtvaardigden bij mensen met obesitas en diabetes type 2. 14
Stamcelregeneratie –  Bij muizen die aan straling werden blootgesteld, verbeterde orale NR de overleving en hematopoëtische stamcelregeneratie – een voordeel dat niet werd gezien bij muizen die NA of NAM kregen. 15
Omkering van door chemotherapie geïnduceerde neuropathie –  Bij ratten bevorderde orale NR niet alleen de weerstand tegen chemotherapeutische neuropathie, maar veroorzaakte ook de omkering ervan. 16
Reproductieve voordelen –  Vrouwelijke muizen en ratten die NR kregen, hadden een verhoogde lactatie en nakomelingen met een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder meer kracht, beter geheugen, minder angst en verbeterde lichaamssamenstelling en hippocampale neurogenese als volwassenen. 17

Is het stimuleren van NAD+ een bron van jeugd?

Aangezien NAD+ afneemt met de leeftijd, wordt het stimuleren ervan beschreven als een bron van jeugdigheid voor een langere levensduur en verhoogde weerstand tegen ziekten. James Clement, auteur van ” The Switch: Ignite Your Metabolism With Intermittent Fasting, Protein Cycling, and Keto “, voerde een klinische proef uit waarin intraveneuze NAD+ bij ouderen werd getest, in samenwerking met Dr. John Sturges.

Lees ook:   Hoe COVID-19 “vaccins” het leven van miljoenen mensen kunnen vernietigen

De infusie omvatte 1.000 mg NAD+ per dag gedurende zes dagen. Clement onderging de behandeling en de bevingen die hij had gehad sinds zijn 20ste verdwenen. Als je NAD+ niet uitgeput bent, kan 1.000 mg te veel zijn – en het is ook erg duur, ongeveer $ 1.000 per IV – maar veel mensen hebben een laag NAD+.

Tijdens ons interview in 2020 zei Clement dat NAD+ met 50% kan zijn uitgeput tegen de tijd dat je 60 bent (vergeleken met als je 20 of 30 bent), en als je 70 bent, heb je misschien nog maar 10% van het bedrag dat je had toen je waren jonger.

“En als je 80 bent, is er bijna geen”, zei hij, eraan toevoegend dat dit het vermogen van je lichaam om gebroken DNA te repareren ernstig zal aantasten. “Je kunt zien hoe deze enorme opeenhoping van beschadigd DNA in elke cel van je lichaam mogelijk een van de drijvende krachten is achter deze morbiditeiten die je ziet bij veroudering, hartaandoeningen, kanker [en] de ziekte van Alzheimer …”

Heb je gehoord van niacinamide?

De NAD+-precursor niacinamide is ook gunstig, maar wordt niet algemeen gepromoot omdat het veel minder kost dan andere NAD+-precursoren, waaronder NR. Voor minder dan een cent per dag valt er simpelweg geen geld te verdienen om het te promoten. U kunt echter  niacinamidepoeder kopen  en driemaal daags 1 tot de helft van een 64ste theelepel gebruiken (25 tot 50 mg).

Voor het afmeten van deze kleine dosering heeft u  speciale maatlepels nodig. Dit is belangrijk, want meer is zeker niet beter. Als u te veel gebruikt, remt u sirtuins, (!!!!!) dit zijn belangrijke langlevende eiwitten. U kunt  mijn interview met Dr. Nichola Conlon  bekijken voor meer fascinerende details over dit onderwerp.

Lees ook:   Zagen mensen er vroeger ouder uit?

Als u $ 11 uitgeeft aan 250 gram niacinamidepoeder, krijgt u een voorraad van bijna vier jaar. Dat komt neer op 23 cent per maand – of minder dan een cent per dag. Het is in principe gratis. NMN in therapeutische doses van 1 tot 2 gram per dag kan $ 100 tot $ 200 per maand zijn, of 400 tot 800 keer duurder dan niacinamidepoeder.

Natuurlijke methoden om NAD+ te stimuleren

Hoewel NAD+-voorlopers zoals NR en niacinamide nuttig zijn, zijn er ook natuurlijke methoden om  uw niveaus te beschermen en te verhogen, zoals :

  • Lichaamsbeweging –  Verhoogt op natuurlijke wijze NAMPT door AMPK te activeren, wat op zijn beurt NAD+ verhoogt. Conlon haalt onderzoek aan dat aantoont dat ongeveer drie weken weerstandstraining NAMPT met ongeveer 127% zal stimuleren, wat weer veel meer is dan wat je kunt krijgen van alleen een NR-supplement.
  • Vasten of tijdgebonden eten –  Verhoogt op natuurlijke wijze NAMPT door AMPK te activeren, wat op zijn beurt NAD+ verhoogt.
  • Optimalisatie van het circadiane ritme , door bij zonsondergang naar bed te gaan en bij zonsopgang op te staan ​​en blauw licht na zonsondergang te vermijden, zal grote gevolgen hebben voor het verhogen van NAMPT.
  • Vermijd blootstelling aan straling —  Om uw NAD+ te beschermen door te voorkomen dat deze door PARP’s ( poly ADP ribose polymerases ) wordt verbruikt, kunt u overwegen om EMV’s in de vorm van uw mobiele telefoon, Wi-Fi en andere vormen van DNA-beschadigende straling te vermijden, zoals onnodige medische röntgenfoto’s en CAT-scans.
  • Saunabaden –  Hittestress helpt NAD + stimuleren.

Andere B-vitaminen die betrokken zijn bij de ziekte van Alzheimer, hersengezondheid

Het is niet alleen vitamine B3 dat je hersenen kan beschermen. Vitaminen B6, B9 (foliumzuur) en B12 zijn ook belangrijk voor het ondersteunen van de cognitieve functie naarmate je ouder wordt en het is aangetoond dat ze een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van dementie. Zoals opgemerkt in een paper uit 2010: 18

“Deficiënties van de vitamines foliumzuur, B12 en B6 worden in verband gebracht met neurologische en psychologische disfunctie… Bij ouderen kunnen cognitieve stoornissen en incidentele dementie verband houden met de hoge prevalentie van een ontoereikende vitamine B-status en met verhogingen van homocysteïne in het plasma.

Plausibele mechanismen zijn onder meer homocysteïne-neurotoxiciteit, vasotoxiciteit en gestoorde S-adenosylmethionine-afhankelijke methyleringsreacties die van vitaal belang zijn voor de werking van het centrale zenuwstelsel. In het licht hiervan is het absoluut noodzakelijk om veilige manieren te vinden om de vitamine B-status bij ouderen te verbeteren … “

Het goede nieuws is dat je lichaam homocysteïne kan elimineren, dat wordt geassocieerd met hersenatrofie, cognitieve stoornissen en dementie, 19  natuurlijk, op voorwaarde dat je genoeg B9, B6 en B12 binnenkrijgt. Onderzoek gepubliceerd in PLOS One vergeleek hersenatrofie bij deelnemers die gedurende 24 maanden foliumzuur (0,8 mg per dag), vitamine B12 (0,5 mg per dag) en vitamine B6 (20 mg per dag) gebruikten met dat bij patiënten die een placebo gebruikten. . 20

Lees ook:   Proof the Government Poisons You with Fluoride in 9 Minutes

Degenen die B-vitamines gebruikten, hadden een lager percentage hersenatrofie per jaar – 0,76% – dan degenen die ze niet gebruikten, die een atrofiepercentage hadden van 1,08%. Volgens de onderzoekers: “De versnelde snelheid van hersenatrofie bij ouderen met milde cognitieve stoornissen kan worden vertraagd door behandeling met homocysteïne-verlagende B-vitamines.” 21

Een studie uit 2013 toonde ook aan dat B-vitamines de hersenkrimp vertragen in hersengebieden waarvan bekend is dat ze het zwaarst worden beïnvloed door de ziekte van Alzheimer en geassocieerd zijn met cognitieve achteruitgang. 22

Houd er rekening mee dat de Amerikaanse Food and Drug Administration een versnelde aanwijzing heeft verleend aan UB-311, een vaccin voor de ziekte van Alzheimer, gemaakt door het biotechnologiebedrijf Vaxxinity. 23  De injectie is een anti-amyloïde bèta-immunotherapeutisch vaccin dat naar verluidt de ziekte van Alzheimer behandelt door zich te richten op geaggregeerde amyloïde bèta in de hersenen.

Afgezien van de potentiële problemen die zich kunnen voordoen wanneer een vaccin met spoed op de markt wordt gebracht, kan het vaccin problematisch zijn omdat bèta-amyloïde mogelijk een symptoom is van de ziekte van Alzheimer – niet de oorzaak – en zelfs een beschermende rol kan spelen in het ziekteproces. 24

Voedselbronnen van B-vitaminen

Een betere beschermingsstrategie voor de gezondheid van de hersenen kan zijn om uw inname van B-vitamines te verhogen, wat kan worden gedaan via supplementen of voedsel. Vitamine B3 komt voor in grasgevoerd rundvlees, champignons en avocado’s, 25  terwijl vitamine B6 overvloedig aanwezig is in grasgevoerd rundvlees, aardappelen, bananen en avocado’s. 26  Je vindt foliumzuur, of vitamine B9, spinazie, broccoli, avocado en asperges. 27

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B12 zijn onder meer grasgevoerde runderlever, wilde regenboogforel en wilde sockeyezalm. Voor een ernstiger tekort heeft u mogelijk wekelijkse shots vitamine B12 of dagelijkse hooggedoseerde B12-supplementen nodig. Als u een supplement kiest, is methylcobalamine, de van nature voorkomende vorm die in voedsel wordt aangetroffen, beter opneembaar en houdt uw lichaam het in grotere hoeveelheden vast dan cyanocobalamine, de vorm van B12 die in de meeste supplementen wordt aangetroffen. 28

Afgezien van B-vitamines, kan het voeden van de gezondheid van uw hersenen het beste worden gedaan met een alomvattende gezonde levensstijl, inclusief het gebruik van lichaamsbeweging, een ketogeen dieet, tijdgebonden eten, het optimaliseren van vitamine D en andere hormonen, meer slaap, meditatie en ontgifting en het elimineren van bewerkt voedsel.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥