23 januari 2021

 

Radioactieve straling in Helsinki ‘uitzonderlijk hoog’ en niemand weet hoe dat komt

.
FINLAND In de Finse hoofdstad Helsinki zijn “uitzonderlijk hoge” niveaus van radioactief cesium-137 gemeten. Dat meldt de nucleaire waakhond STUK in Finland. Een probleem: niemand weet waar de stralingswolk vandaan komt.

Het vermoeden heerst, op basis van de windrichting in de voorbije dagen, dat het radioactieve stof vanuit Rusland komt
De hoeveelheid straling, 4.000 microbecquerel per kubieke meter lucht, is zowat 1.000 keer de normale hoeveelheid. “De laatste keer dat we straling van deze omvang zagen, was in de lente en zomer na de kernramp van Tsjernobyl [in 1986]”, zo zegt Tarja K. Ikäheimonen van STUK aan het persagentschap STT.

Cesium-137 is een typische onstabiele radioactieve isotoop van cesium die, naast jodium-131 en cesium-134 vrijkomt bij kernrampen. De ‘standaard’ hoeveelheid cesium-137 die gemeten wordt in de Finse lucht is overigens nog altijd radioactieve neerslag (fall-out) die zijn oorsprong heeft in de Tsjernobylramp.

Maar in dit geval heeft de straling volgens experts niks te maken met Tsjernobyl. Het vermoeden heerst, op basis van de windrichting in de voorbije dagen, dat het radioactieve stof vanuit Rusland komt, maar dat moet nog worden uitgeklaard. Intussen duiken uiteraard al heel wat complottheorieën over ‘vuile bommen’ op.

Wat er ook van zij: zelfs deze uitzonderlijk hoge straling is nog altijd te zwak om schadelijk te zijn voor de bevolking, klinkt het bij STUK. Daarvoor moeten de waarden nog een miljoen keer hoger liggen.

https://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2640081/2016/03/08/Radioactieve-straling-in-Helsinki-uitzonderlijk-hoog-en-niemand-weet-hoe-dat-komt.dhtml

Lees ook:   Ben ik hoogbegaafd? Hoogbegaafdheid in volwassenen herkennen

Gerelateerde berichten