web analytics

Wat er gebeurt als je iedere dag rode wijn drinkt

Wat er gebeurt als je iedere dag rode wijn drinkt

Een glaasje wijn bij het eten kan o zo lekker zijn, maar wat doet het nu eigenlijk met je lichaam? Is het waar dat een glas wijn per dag gezond is? Of net niet?

Alcohol is over het algemeen niet echt welkom in de gezondheidswereld. We hoeven je niet te vertellen dat te veel bier/wijn/sterke drank nefast is voor je lever. Het duwt ook je bloeddruk de hoogte in en geeft je meer risico op verschillende soorten kanker. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat er ook een paar voordelen aan verbonden zijn: in kleine hoeveelheden is het goed voor hart en bloedvaten. Sterftecijfers dalen zelfs als alcohol met mate genuttigd wordt. 

Met mate is dan natuurlijk wel het kernwoord, en wetenschappers konden nu ook precies vastleggen hoeveel ‘met mate’ dan wel is. Onderzoekers aan de Ben-Gurion University in Israël deelden 224 vrijwilligers in in drie groepen. De eerste moest iedere avond water drinken bij het eten, de tweede dronk iedere dag een glas witte wijn en de derde een glas rode wijn. Na zes maanden werden de proefpersonen opnieuw onderzocht, en het resultaat was niet min: de groep die rode wijn dronk, had beduidend betere cholesterolwaarden dan de andere groepen. Ook hun gewicht en bloeddruk gingen de goede kant uit. Wie wijn drinkt, slaapt ook beter.

“Met andere woorden: een glaasje rode wijn per dag heeft veel gezondheidsvoordelen”, klinkt het. De onderzoekers benadrukken wel dat het bij een glaasje moet blijven. Opvallend: ook diabetespatiënten (type 2) zijn hierbij gebaat. “Wie wat rode wijn drinkt, zal zijn bloedsuikerspiegel tot 30 procent minder de hoogte injagen. Die suikerpiek is de indirecte oorzaak van zowel diabetes als dementie, artritis en hartziekten. “Je lichaam zal de suiker en de calorieën van je maaltijd beter verwerken met een glaasje rode wijn in je lichaam.”

Wat er gebeurt als je iedere dag rode wijn drinkt

Lees ook:   Farma niet aansprakelijk voor schade door coronavirusvaccin!

Gerelateerde artikelen

Back to top button