web analytics
...

Ierse mannen met “Keltische vloek” hebben hogere percentages dementie

Hemochromatose: Mannen met de meest voorkomende genetische aandoening in de westerse wereld hebben meer kans op dementie. Jakkes!

Hemochromatose is een erfelijke ijzerstapelingsziekte. Het is een enorm Ierse ziekte. 1 op de 5 van ons draagt ​​het gen. En nu is er nieuw onderzoek dat zegt dat als je de ziekte hebt, je meer kans hebt om dementie te krijgen, vooral als het onbehandeld blijft.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van onderzoekers van de University of Exeter en de University of Connecticut. De statistieken zijn niet leuk – in het onderzoek ontwikkelden 25 van de 1.294 mannen met de defecte genen dementie, wat 83 procent vaker voorkwam dan voor degenen zonder de defecte genen. Dit was te wijten aan een opeenhoping van ijzer in belangrijke delen van de hersenen.

En als je een man bent, is het gevaarlijker voor je. Waarom? Omdat vrouwen gedeeltelijk worden beschermd omdat ze ijzer verliezen door menstruatie en bevalling, hoewel sommige jongere vrouwen de ziekte krijgen.

De studie vond geen verhoogd risico op dementie bij vrouwen met hemochromatose-genen. Dus Ierse mannen, we moeten de diagnose krijgen, en bovenop deze aandoening.

Hemochromatose: meer slecht nieuws

Er is meer slecht nieuws voor Ierse mannen: onderzoekers ontdekten dat mannen met de defecte genen ook meer kans hebben op het ontwikkelen van leverkanker, artritis en kwetsbaarheid, vergeleken met mannen zonder de defecte genen.

De statistieken zijn niet leuk – 25 van de 1.294 mannen met de defecte genen zullen dementie ontwikkelen, wat 83 procent vaker voorkwam dan voor degenen zonder de defecte genen. Dit komt door een ophoping van ijzer in belangrijke delen van de hersenen.

Lees ook:   Is dit echt de nieuwste verdoving bij de tandarts tzt?

Hemochromatose staat bekend als de “Keltische vloek” omdat het vooral voorkomt in Keltische bloedlijnen. Symptomen kunnen zijn: zich de hele tijd moe voelen, spierzwakte en gewrichtspijn, gewichtsverlies, het niet kunnen krijgen of behouden van een erectie, en sommige vrouwen hebben onregelmatige menstruaties of afwezige menstruaties. Deze symptomen treden meestal op tussen de leeftijd van 30 en 60 jaar. Het wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd als tekenen van veroudering.

Eenmaal gediagnosticeerd, kan de aandoening gemakkelijk worden behandeld door een proces dat vergelijkbaar is met het meerdere keren per jaar doneren van bloed, om het ijzergehalte te verlagen.

(Aderlating kan ook bv. met bloedzuigers zoals men vroeger deed)

Onderzoek naar hemochromatose

Professor David Melzer, die de onderzoeksgroep in Exeter leidt, zei: “In het verleden was er discussie over de vraag of het hebben van de hemochromatose-defecte genen een overmatige ziekte veroorzaakte. Het is nu duidelijk dat deze genen hoge percentages leverkanker en verhoogde percentages van verschillende ziekten, waaronder dementie, veroorzaken. We hebben nu dringend klinische proeven nodig voor vroege diagnose en behandeling van mensen met de hemochromatose-genen.”

Dr. David Steffens, een co-auteur van het artikel, merkte op: “Deze studie voegt toe aan de lijst van beïnvloedbare factoren die kunnen wijzen op preventie van dementie. Als onze resultaten worden gerepliceerd, kan het routine worden voor clinici om te testen op hemochromatose bij de evaluatie van patiënten met geheugenklachten en bij de screening van oudere asymptomatische patiënten.”

Neil McClements, Chief Executive van de liefdadigheidsinstelling Haemochromatosis UK, zei: “Deze studie bevordert ons begrip van de toxische effecten van overtollig ijzer op het lichaam. Het is belangrijk dat families met genetische hemochromatose hun familieleden laten screenen op de aandoening. Vroege diagnose redt levens en verbetert ook de kwaliteit van leven.”

Lees ook:   Speed’ versnelt veroudering hersenen danig

Ook: als je deel uitmaakt van de enorme Ierse diaspora, laat je dan testen, ook als je zelf geen symptomen hebt. Ierse genen zijn de beste genen om aan boord te hebben! Behalve… in het geval van hemochromatose.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button