...
Gezondheid & Uiterlijk

Help, ik wordt gemaaid: allergie

De geur van versgemaaid gras ruikt heerlijk. Heel natuurlijk vooral. Maar voor het gras is het geen natuurlijke lucht, maar een noodkreet: help, ik wordt gemaaid. Planten geven een mengeling van vluchtige organische stoffen (onder andere methanol, ethanol, aceetaldehyde en aceton) vrij wanneer ze worden beschadigd door insecten, infecties of mechanische krachten zoals de grasmaaier, legt Knack uit. Om het herstel te bevorderen, maar vooral ook om te aanvaller af te schrikken. n het geval van de grasmaaier betekent de ‘groene geur’ een waarschuwing dat de dodelijke machine op weg is naar hen. Vergelijk het met het angstzweet dat bij de mens uitbreekt. Dit effect start al binnen enkele minuten vanaf de aanval op het gras op de eerste plant.

Scientas: “Zodra je jouw grasveldje gaat maaien, raakt het gras ook in paniek en gaat het eveneens beschermende stofjes produceren. Zogenoemde GLV (Green Leaf Volatiles). Deze stofjes nemen wij mensen waar als de ‘heerlijke geur van pas gemaaid gras’. Eerder stelden onderzoekers al vast dat het gras met die geur laat weten in nood te zijn. Maar dat is niet alles, zo hebben onderzoekers nu ontdekt. Met de stofjes roept het gras ook hulptroepen op. “Wanneer er behoefte is aan bescherming, laat de plant dat aan de omgeving weten door een organisch stofje af te geven,” vertelt onderzoeker Michael Kolomiets.”

Bron(nen): Scientas

Vandaag keelpijn, enorm moe, (en ook slaperig dus) en veel regen uit de lucht…
Dacht nog verkouden ofzo?
Maar het bleek dat de gemeente alweer gras had gemaaid in de wijk… En vorige week donderdag ook al, dus absurd natuurlijk om dat zo vaak te doen, blijkbaar hebben ze niets anders te doen voor die mensen?
Erg vervelend als je er allergisch voor bent, want je krijgt dan 2 x de volle laag en eigenlijk om niks. Dubbele dosis dus.
In een te korte tijd na elkaar.
Ik vraag me eigenlijk af hoeveel mensen hier last van hebben en het niet weten!

Lees ook:   Overgewicht

High door vers gemaaid gras?

Dr. Nickolas Lavidis heeft ontdekt dat deze grasgeur niet zomaar de herinneringen aan zwoele zomers en je kinderjaren oproept en zo je ziel moet helpen ontspannen, maar dat de geurmoleculen een directe inwerking hebben op het autonome zenuwstelsel in de hersenen.

Althans, dit blijkt zo te zijn bij dieren. Het gemaaide gras bevat geurmoleculen die de neus niet direct kan ruiken, maar wel een inwerking op dat deel van de hersenen heeft waardoor ontspanning  in kan treden. Er is ook aangetoond dat de moleculen een reactie teweegbrengen in de hippocampus, waar het geheugen huist. De onderzoekers verwachten dat de ontdekking de parfumindustrie een nieuwe prikkel kan geven.

En nu we het toch over gras hebben, wie herinnert zich nog het parfum L’Essence de Mastenbroek, dat 4 jaar geleden bij De Bijenkorf uit kwam? Het was een origineel idee van kunstenares Birthe Leemeijer, om de herinnering levendig te houden aan oude boerenlandschappen in Nederland. Mastenbroek is een poldergebied in Overijssel en samen met de bewoners ontwikkelde ze de inspiratie voor dit grassige parfum. Het is nog altijd de favoriete geur van onze chemicus Lida Schoen.

https://stg.beautyjournaal.nl/2009/08/28/high-door-vers-gemaaid-gras/

Gerelateerde artikelen

Back to top button