15 januari 2021

 

Tientallen voorheen onbekende virussen ontdekt in 15.000 jaar oude gletsjers

Tientallen voorheen onbekende virussen ontdekt in 15.000 jaar oude gletsjers

Gelo Iceberg Mar A água Background
Meer dan 30 virussen zijn gedetecteerd in een afgelegen ijskap in Centraal-Azië en tientallen van deze virussen zijn onbekend in de moderne wetenschap. De opmerkelijke bevindingen zijn afkomstig van een studie uitgevoerd door verschillende internationale onderzoekers die de ijskap van Guliya reisden om oude virussen te verkennen. De studie werd onlangs gepubliceerd in de pre-printserver bioRxiv .

Glaciaal ijs kan duizenden jaren microscopische deeltjes opslaan en wetenschappers doen voortdurend ontdekkingen door de bevroren inhoud te analyseren om ons begrip van de geschiedenis van de aarde te vergroten. In 2015 boorden de onderzoekers 50 meter in ijs dat meer dan 15.000 jaar oud was en bemonsterden twee ijskernen om beter te begrijpen wat microben in de atmosfeer waren op het moment dat ze vast kwamen te zitten in de gletsjer, wat de klimatologische en omgevingscondities in die periode weerspiegelt.

De twee ijskernen werden op verschillende hoogtes geboord – één op 6.200 meter en de andere op 6.650 meter – en de onderzoekers ontdekten dat de omgevingscondities op deze twee locaties zeer verschillend waren in termen van luchttemperatuur, de zuurstofconcentratie in de atmosfeer en UV straling. De ijskernen bevatten 33 verschillende virussen en de studie zegt dat slechts vier een formele classificatie konden krijgen, wat betekent dat de anderen volledig nieuw waren voor de wetenschap.

Analyse van de microben geeft aan dat drie virale populaties overvloedig waren, wat suggereert dat deze virussen actief kunnen zijn in het ijs. Veel van de bacteriën die in de monsters zijn gevonden, zijn psychofiel, wat betekent dat ze groeien en zich reproduceren bij lage temperaturen die variëren van -20 ° C tot 10 ° C en worden aangetroffen in verschillende gebieden op aarde die permanent koud zijn, zoals de diepzee, gletsjers en ijskappen. Deze actieve bacteriën geven aan dat gletsjerijs slechts een tijdelijke opslageenheid zou kunnen zijn en dat de bacteriën op een dag zouden kunnen herleven en aanwezig zijn in ecosystemen als gletsjers in de toekomst smelten.

Lees ook:   Mensen in Bangkok hoesten bloed op als stad bedekt is met dikke smog -

Andere tests in de studie toonden aan dat 18 van de 33 virussen op een bepaald moment aan een gastheer waren gekoppeld, wat betekent dat ze besmettelijk waren vóór of / of nadat het ijs gevormd was en waarschijnlijk de populaties van andere microben beïnvloedde.

Er is heel weinig bekend over hoe microben die duizenden jaren in ijs gevangen zitten overleven en zich voortplanten. Er zijn slechts twee andere meldingen van virussen in gletsjers – één kwam van een ijskernmonster van een 140.000 jaar oude Groenlandse ijskern en een andere kwam van een ijskern die werd bemonsterd op een diepte variërend tussen 2.749 meter en 3.556 meter op het Vostok-station in Oost-Antarctica.

De studie waarschuwt dat omdat gletsjers over de hele wereld snel krimpen, dit microben en virussen zou kunnen vrijgeven die al tientallen tot honderdduizenden jaren vastzitten.

“Op zijn minst zou [ijssmelt] kunnen leiden tot het verlies van microbiële en virale archieven die diagnostisch en informatief kunnen zijn over klimaatregimes in het verleden,” schreven de onderzoekers. De gedachte aan oude virussen die vrijkomen uit smeltende gletsjers is angstaanjagend, maar de onderzoekers zeggen dat dit een worst-case scenario is.

De conclusie van de studie benadrukt dat het van cruciaal belang is om te begrijpen hoe microben invloed kunnen hebben op het ijs waarin ze gevangen zitten, hun historische invloed op andere virussen en bacteriën, en hoe ze zich buiten bevroren omgevingen gedragen in het geval ze worden vrijgegeven door gletsjersmelt.

Bron

Je ontdekt zoiets niet zomaar, daarvoor moet je er dus naar zoeken en wat gaan de heren wetenschappers ermee doen?

Gerelateerde berichten