Gezondheid & Uiterlijk

In de VS hebben baby’s vanwege baby’s cosmetica met lavendel, borsten  gekregen   

In de VS hebben baby’s vanwege baby’s cosmetica met lavendel, borsten  gekregen

Ballooning above Lavender Fields - Paint by Numbers Kit for Adults

Amerikaanse artsen werden geconfronteerd met een vreemd geval, toen bij vier kinderen ouder dan vier jaar de borst onverklaarbaar veranderde in een soort vrouwelijke borst. Bovendien gebeurde dit bij drie meisjes en één jongen.  Toen onderzoekers elk van deze gevallen begonnen te bestuderen, bleek in drie gevallen dat de ouders van de kinderen, babycosmetica (shampoo, vloeibare zeep en waspoeder) met lavendelolie gebruikten.

In het vierde geval was het een 7-jarig schoolmeisje dat aan de eerste tafel vooraan bij  de tafel van de leraar zat, waar  een geurstof met lavendelolie op zat. De oudste  was een 12-jarige jongen die shampoo met lavendelolie gebruikte.  Toen deze kinderen niet meer werden gewassen met de shampoo en zeep met lavendel en de olie van het bureau van de leraar werd verwijderd, begonnen hun borsten te verminderen en na een paar maanden waren ze weer normaal.

Later, in laboratoriumomstandigheden, bestudeerden wetenschappers lavendelolie en ontdekten dat het bepaalde chemische verbindingen in het lichaam verstoort, wat bijdraagt ​​aan een verhoogde productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen, terwijl het mannelijke hormoon testosteron wordt geblokkeerd.  Tegelijkertijd wordt lavendelolie over de hele wereld gebruikt in een miljoen producten, van huidcrèmes tot geuren voor in huis en zelfs medicijnen.

Het is tegelijkertijd opvallend dat alle vier abnormale gevallen van borstvergroting bij kinderen werden ontdekt in twee ziekenhuizen in Miami. Er is geen sprake van een andere stad en de onderzoekers bestudeerden alleen deze vier gevallen uit Miami, zonder de rest in andere steden te ontdekken, of er wordt in Miami vooral natuurlijke lavendelolie verkocht.

Lees ook:   Genoeg is genoeg

Een abnormale vergroting van de borstklieren wordt gynecomastie genoemd en zoiets komt soms bij mannen voor. Bij kinderen die de puberteit nog niet hebben bereikt, wordt een dergelijke ziekte echter uiterst zelden gediagnosticeerd.  In een enquête onder ouders van deze  kinderen bleek dat ze producten met lavendelolie gebruikten bijna vanaf de eerste dagen van vanaf de geboorte van de baby.  “Het is belangrijk dat zowel artsen als ouders weten dat lavendel en tea tree olie stoffen bevatten die het endocriene systeem nadelig kunnen beïnvloeden,” zei Tyler Ramsey, hoofd van het onderzoeksteam.  Een artikel over deze gevallen werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button